Yılmaz, yazısında şu ifadeleri kullandı:
Bursa’yla özdeşleşen sebze-meyveler var. Coğrafi işaretli Hasanağa Enginarı da bunlardan.
Gerçi…
Son yıllarda Sakız Enginarı pazarlarda Hasanağa Enginarı olarak satılıyor, ama iki enginar arasında çok fark var.
İşte…
Nilüfer’in hızlı büyümesiyle Hasanağa’da ekim alanları daralan enginarı Mustafakemalpaşa Ormankadı’daki 200 dönüm arazisinde yetiştiren Ali Rıza Alan, yıllık 350 bin adet üretimiyle Hasanağa Enginarı’nı yaşatıyor.
Enginarların farkını da şöyle anlattı:
“Sakız Enginarı yapraklarıyla bebek enginar olarak da tüketilebilir. Hasanağa Enginarı’nın marifeti çanak kısmında. Son derece etli olur. Kılçık asla olmaz. Yağ oranı ve aroması yüksektir.”
Öncelikle…
En iyi enginarın Bursa’da yetiştiğinin bilinmesini istiyor. Bir de önerisi var:
“Enginar yaprağı ya da sapından biyoteknolojiyle ekstrat elde edip bu şifa deposunu daha geniş pazarlara yayabiliriz.”