Aydın, yazısında şu ifadeleri kullandı:
Dün sabah, Olay Medya olarak Bursa Büyükşehir Belediyesi iştiraki BESAŞ’ı ziyaret ettik. Bursa’nın hayati üretim kuruluşlarından biri olan BESAŞ’ta yöneticilerimiz ve editör kadromuzla üretim bölümlerini gezdik.
Mesleğe başladığımızdan bu yana BESAŞ’ı hemen her dönem ziyaret ettik. Hijyenden, kaliteden, düşük fiyat politikasından taviz verilmeyen üretim bölümüne girdiğimizde bir kez daha buna şahit olduk.
BESAŞ ekmeğiyle tanıştığımız gençlik yıllarımızdan bu yana damak tercihimizi hiç değiştirmemekle doğru bir iş yapmışız. Şimdi buna süt ürünleri de eklendi.
BESAŞ’ta Genel Müdür İbrahim Alpay Demirtaş’tan detaylı bilgi aldık.
Demirtaş, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’i Bursa için şans olarak görüyor. Bozbey şirketin başına geçme teklifini yaptığında da büyük bir onurla bu görevi kabul ettiğini söyledi. Uzun yılar Türkiye’nin en büyük holdinglerinden birinde çalışmış, tecrübeli yönetici olarak şimdi BESAŞ’ı yönetiyor. Yanında Genel Müdür Yardımcıları Eyüp Dündar ve Deniz Güzelkaya ile soruları yanıtlarken, “Yoğun bir 9 ay geçirdik. Geldiğimizde burası aylık 6 milyon lira zarar ediyordu. BESAŞ gerçekten iyi bir şirket ve kurumsal hafızası olan bir şirket. Bazı stratejik konularda yanlış uygulamaları olan da şirket. Biz aktif pazarlama satış sistemine geçtik. Geçen sürede biçim açımızdan mutluluk verici olaylara şahitlik ettik. Mali tablomuzu artıya geçirdik. Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği ile et satışına girdik. Yetiştirici ve tüketici açısından kazan kazana dayalı bir proje oldu” dedi.
Göreve gediklerinde 3 olan satış mağazası sayısını Mudanya, Gemlik ve Orhangazi şubeleriyle 6’ya çıkardıklarını ve hedeflerinin Bursa’da tanzim satış mağazaları zinciri kurmak olduğunu kaydeden Demirtaş, bu konuda Başkan Bozbey’in direktifleri doğrultusunda tüm ilçelerde bu hizmeti halkla buluşturacaklarını açıkladı.
9 aylık süreçte ekmekte ürün çeşitliliğini 20’ye çıkardıklarını, Keles’teki süt tesisinin üretim kapasitesinde yüzde 40’lık bir artış sağladıklarını da belirten Demirtaş, mağazalarda da Bursa markalarına ağırlık verdiklerini vurguladı. Sosyal sorumluluk projesi olarak da LÖSEV, Çölyak ve Kanserle Savaş Derneği’ne yardım sağladıklarını aktardı.
BESAŞ’ı ortak akılla yönettiklerini ve başarıda da tüm çalışanlarının katkısı bulunduğuna dikkat çeken Demirtaş, EYT’den 40 dolayında çalışanın tüm haklarını ödeyerek emekli olduklarını ve hepsiyle de plaketle ve sarılarak veda ettiklerini ifade etti.
Demirtaş, “Tek amacımız, sloganımızda olduğu gibi, tek kârımız sağlığınız ilkesiyle devam etmek istiyoruz. Şirketi beytülmal olarak görüyoruz. Daha üst seviyelere çıkarmak için elimizden gelen tüm çabayı göstereceğiz” dedi.
Ramazan ayı içinde 400 gramlık francalı ekmeğe zam olmayacağını, pidenin de eskiden olduğu gibi yine üretileceğini de kaydetti. Demirtaş, ekmeği ve peyniri kendi üretimleri olan soğuk sandiviçin de çok tuttuğunu, ayranda da iddialı olduklarını, Bursa’nın en kaliteli ayranını kendilerinin ürettiklerini de söyledi.
Demirtaş, Göbeklitepe’de Anadolu’nun en eski tohumu olan İza’yı da temin ederek ekmek üretme hedefleri bulunduğunu da bildirdi.
YENİ FABRİKAYI YİNE SOL BİR BAŞKAN MI KURACAK?
1980’lerde Bursa’nın CHP’li belediye başkanı merhum Mustafa Eroğlu’nun kentimize kazandırdığı BESAŞ bugün fiyat açısından hem piyasa dengeleyicisi hem de hijyenik, kaliteli, ucuz ürünleriyle Bursalıların en çok tercih ettiği kuruluşlardan biri haline geldi.
Burayı Eroğlu’nun ardından 1999-2004 arası yine bir sol tandanslı belediye başkanı DSP’li Erdoğan Bilenser de yönetti.
Fakat, BESAŞ son 4 dönem, 20 yıl AK Partili başkanların kontrolündeydi. O dönemlerde de çok gündeme geldi BESAŞ’ın yeni bir yere taşınması ve yeni bir fabrika kurması. Fakat AK Partili başkanlar bunu hayata geçiremedi.
Şimdi, BESAŞ Genel Müdürü İbrahim Alpay Demirtaş’tan öğreniyoruz ki, Kayapa’da 80 dönüm alan üzerine 30 bin metrekare kapalı alanlı dev bir yeni fabrika kurulacak. Bu fabrikanın enerjisi güneşten sağlanacak. Arıtma tesisleriyle yeşil fabrika özelliğine sahip olacak yatırımın finans arayışları sürüyor.
AB hibe fonları, Dünya Bankası ve yerli yabancı özel finans kuruluşlarından kaynak arayışlarının devam ettiğini öğrendik.
Demirtaş bu konuda da, “Bursa’nın 2050 yılına kadar, başkanımızın da önem verdiği stratejik plan doğrultusunda bizim de bunu adapte etmemiz gerkiyor. 5 hatlı mevcut kapasitemiz sınırlı. Bizim yeni bir fabrikaya ihtiyacımız olduğu görünüyor. Hayalimizde yeşil bir fabrika var. Elektrik enerjisini güneşten alan, arıtma tesisleri AB standartlarında, modern, depreme dayanıklı bir bina yapmak hedefimiz. Başkanımız bize bu desteği verdikten sonra yakın zamanda böyle bir tesise geçmek istiyoruz” dedi.
Olay Gazetesi Yazarı İhsan Aydın’ın yazısının tamamı için tıklayın…