Bursa’da 100 yıllık çınara özel program

Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz, Türk Kadınlar Birliği Bursa Şubesi Başkanı Tijen Sözeri Barın’ın sözlerini köşesine taşıdı…

Bursa’da 100 yıllık çınara özel program

Yılmaz, yazısında şu ifadeleri kullandı:

Tartışmaya gerek bile yok… Tarihten gelen Türk geleneklerinde kadının yeri ve gücü çok farklı bir noktada.

O yeri…

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve aynı zamanda Türk Kadınlar Birliği Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi olan Doç. Dr. Betül Batır’ın değerlendirmesiyle; Türk Kadınlar Birliği Bursa Şubesi Başkanı Tijen Sözeri Barın şu sözlerle dile getirdi:

“Türk tarihi boyunca kadınların yönetimde, ailede, toplumda söz sahibi ve değerli olduğu kültür yapısından söz ederiz. Kadın handır, hatundur, yöneticidir, askerdir, annedir, bacıdır, ekonomiye katkı sağlayan üreticidir. Sadece üremeye katkı sağlayan doğurgan dişi değildir.”

Gerçekten de…

Hem geleneklerimizde, hem günümüzün toplumsal yaşamında kadının yeri ve gücünü çok iyi tanımlayan bir ifade.

Şu da bir gerçek:

“Uzun süren bir dönem; toplumun gerisinde bırakılan, eve hapsolan,  üreme aracı görülen, hatta ticari mal statüsünde pazarlarda satılan kadının hakkı yok sayılarak erkek egemen bir dünya yaratıldı.”

Sonra da…

7 Şubat 1924’te Nezihe Muhiddin öncülüğünde kurulan Türk Kadınlar Birliği’nin amacının “kadınlığı çağdaş ve ileri düzeye ulaştırmak” olduğunu anımsatıp şunu vurguladı:

“Türk Kadınlar Birliği 100 yıldır bu mücadeleyi veriyor.”

Ardından…

100 yıllık çınarın en özel yıldönümü için hazırladığı programı açıkladı:

“Büyükşehir Belediyemiz başta olmak üzere; Osmangazi, Nilüfer, Mudanya belediyelerimizle birlikte 19-20 Eylül’de iki gün sürecek sempozyum düzenledik. Bu sempozyumda, ‘100. Yılında 1924’ü Yeniden Okumak: Yaşam, Kadın, Değişim’ başlığı altında kadının toplumumuzdaki yeri ve etkisini konuşacağız.”

Sempozyumda…

Türkiye ve Bursa’nın 1924 yılı gündemine, dönemin gazetelerinden haberlerle yer verileceğini söyledi.

19 Eylül gecesi geniş katılımlı görkemli 100. yıl balosu organize ettiklerini de ekledi.

Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz’ın yazısının tamamı için tıklayın…

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X