Bursa ve Uludağ için itfaiye uyarısı! Tehlike büyük…

Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz, Kartalkaya yangın faciasından sonra gözlerin çevrildiği Bursa Uludağ’da itfaiye ekiplerinin yeterliliği konusundaki önemli bilgileri bugünkü köşesine taşırken sanayi bölgesindeki büyük tehlikeyi de dile getidi.

Bursa ve Uludağ için itfaiye uyarısı! Tehlike büyük…

Yılmaz, konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

”Ölüm… Elbette bir emr-i hak ve zamanı geldiğinde her canlı ölümü tadacak. Fakat, ölümü etkileyici hale getiren nedenler var. Örneğin, bir yangının ortasında kalıp yaşamını yitirmek hiç de içe sinen bir ölüm şekli değil.

Hele…

Sömestrdeki kış tatilinde, kayak pisti hayal edilirken, gece baş konulan yastıktan sağ kalkamamak daha da üzücü.

Bolu Kartalkaya’da…

Yaşanan otel yangını faciası hepimizi derinden yaraladığı gibi ülkemizin ilk kayak merkezi olan Uludağ’ı sorgulamamıza yol açtı.

O nedenle…

Kar ve kayak turizmini ülkeye öğreten 3 aileden birinden gelip 50 yıldır Uludağ turizmi içi mücadele veren, bir dönem GÜMTOB Başkanlığı yapan Haluk Beceren’i aradık.

Akla gelen ilk sorumuz şu oldu:

“Kartalkaya’da itfaiyenin uzaktan gelememesi faciayı büyüttü. Uludağ’da itfaiye durumu ne?”

Önce şunu anımsattı:

“Eskiden Uludağ’da otelciler tarafından satın alınan 1 itfaiye aracı vardı. Kış aylarında da Büyükşehir İtfaiyesi araç veriyordu.”

Şu bilgiyi aktardı:

“Milli Parklar tarafından Büyükşehir İtfaiyesi için yapılan garajda 3 itfaiye aracı, 1 de büyük merdiven var. Bizim itfaiye aracımız da garajda yedek.”

İtfaiye araçlarının aralıktan nisana kadar kış sezonu süresince Uludağ’da kaldıklarını vurgulayıp şunu söyledi:

“Geçen yıl yayınlanan genelgeyle, 2007’den önce itfaiye raporu belgesi alan otellerin yeniden rapor almaları istendi. Uludağ’daki tüm oteller gidip bu belgeyi aldılar.”

Dinlediklerimizden, doğal olarak rahatladık.

Fakat…

İnşaat Mühendisi Cengiz Duman’ın uyarısı, Bursa’nın hazırlıksız olduğu bir konuya dikkat çekiyor:

“OSB’deki fabrika yangını sonrası günler süren söndürme ve soğutma çalışması oldu. Yalova ve Gebze’den gelen Endüstriyel Yangın Söndürme Araçları için köpük takviyesi yapamamış, zaman kaybetmiştik.”

Sorduğu şu:

“Bursa’da yangından sonra herhangi bir OSB bu araçlardan edindi mi?”

Yüksek katlı binalara uzanacak merdiven var mı?

Cengiz Duman’dan… Sanayi yangınları yanında, şu soru da geldi:

“Bursa’da çok yüksek katlı binalar yapılıyor. Buralarda mahsur kalınması halinde itfaiye envanterinde araç, ekipman, merdiven var mı?”

Tamamlayıcı bilgiyi ise Suat Gülçimen ekledi:

“İtfaiye merdiveni 65 metre yükseğe çıkıyor. Fakat zemin, duvar gibi engeller ulaşılacak yüksekliği azaltıyor. Rüzgarlı havada da uzun merdiven açılamıyor.”

Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz’ın yazısının tamamını okumak için tıklayın…

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X