Yılmaz, yazısında şu ifadeleri kullandı:
Gözlemler şunu gösterdi… Pandemi dönemi değişen çalışma ve sosyal yaşam alışkanlıklarının, büyük kentlerin trafiğine iki farklı yansıması oldu.
Birincisi…
Pek çok işyeri evden çalışma uygulamasına geçince, çok sayıda araç trafikten çekilmiş oldu. Buna karşın, toplu taşımadan da uzaklaşıldı ve bir şoför-bir otomobil görüntüsü ortaya çıktı.
Pandemi sonrasında da bu alışkanlık salgın hastalık gibi yaygınlaştı ve kent trafiğine olumsuz etki yapmaya başladı.
Aynı şekilde…
Pandemi dönemi bazı aileler çocuklarını servisten aldılar. O sürecin etkisi bir anne-birçocuk-bir otomobil olarak günümüzde yine trafiğe olumsuz yansıyor.
Sonuçta…
Sabahları işe giderken ve akşamları eve dönerken kent trafiği iki önemli yoğun saat yaşamaya başladı.
Doğal olarak…
Artan trafik günlük kent yaşamını olumsuz etkiliyor, insanlar zamanlarını trafikte harcamak zorunda kalıyorlar. Dur-kalklı ve beklemeli trafikteki yakıt israfı da eklendiğinde çifte maliyet büyüyor.
Nitekim…
Dünyada kentlerin trafik sıkışıklığını izleyip raporlayan iki önemli kuruluştan biri olan Amerika merkezli İnrix’in 2024 yılına ilişkin açıkladığı trafik verileri de bunu net bir şekilde gösteriyor.
İlk tablo şu:
İnrix verilerine göre; 2023 yılında dünyanın trafiği en sıkışık kentleri sıralaması New York, Londra, Paris, Mexico City, Chicago ve İstanbul şeklindeydi.
Ne var ki…
2023 verilerine göre 6. sırada olan İstanbul, 2024 verilerine göre dünyada birinci sıraya yükseldi. Onu New York, Chicago, Londra, Mexico izliyor.
Türkiye’de ise…
Dünya ilk sırası İstanbul yine şampiyon. Ankara yine ikinci, İzmir yine üçüncü sırada. Bursa da dördünce sıradaki yerini korudu.
Geçen yıl…
Dünyada 92. sırada yer alan Bursa bu kez listenin 72. sırasında bulunuyor. Bu da 20 sıralık yükseliş demek.
Türkiye’den dünya sıralamasında Ankara 28, İzmir de 67. sırada bulunuyor.
Bursa’da toplu taşımayı arttıracak adımlar
Türkiye sıralamasındaki yeri değişmese de Bursa trafik sıkışıklığını her geçen yıl daha etkili yaşıyor. Buna karşın, toplu taşımayı teşvik etmeye yönelik adımları önemsiyoruz.
Örneğin…
Bursa toplu taşıması için yıllar sonra bu dönem körüklü otobüs alındı. Bursaray’da geçen dönem kaldırılan gittiğin kadar öde sistemi geri dönerken toplu taşımayı özendirici oldu.
Otobüs ve metro saatlerinin uzatılması da bir başka etken.
Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz’ın yazısının tamamı için tıklayın…