İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, Bursa’da gerçekleştirilen organ bağışı çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu.
Bursa’nın 1 milyon nüfus başına düşen kadavra verici sayısında her yıl yükselen bir grafik çizdiğini belirten Dr. Akan, “2011 yılında 4,6 ile Antalya, İzmir ve Ankara’nın ardından 4. sırada bulunan bölgemiz, 2012 yılında yapılan çalışmalar ile 8,8’e yükselerek birinci sıraya yerleşmiştir. 2013 yılında da milyon nüfus başına düşen kadavra verici sayısı 9’a yükselerek Antalya’nın ardından 2. sırada yer almıştır. Bölgemiz geçtiğimiz yıl ise, kadavradan organ bağışında yeniden birinci sıraya yükselmiş ve 10,35 oranı ile bugüne kadarki Türkiye’de ulaşılan en yüksek orana çıkmıştır. Bu yıl da ilk 8 ayı itibariyle 9,4 oranına ulaştık ve yılsonunda da 15 civarında bir oranı hedefliyoruz ” şeklinde konuştu.
1271 HASTA NAKİL BEKLİYOR
Bursa’da halen bin 271 hastanın nakil için beklediğinin altını çizen Dr. Özcan Akan, “Bu hastalarımızdan bin 95’i böbrek, 141’i karaciğer, 33’ü kornea ve 2’si kalp nakli olabilmek için bekleme listelerinde kayıtlıdır. Bölgemizde bulunan nakil merkezlerine kayıtlı hastalarımız, 2009 yılına göre bugün 6 kat daha fazla organ nakli olma şansına sahiptir. Yine 2014 yılında bölgemizde bulunan hastalarımızın Türkiye geneline göre iki kat daha fazla organ nakli olma şansı vardır” dedi.
2011-2014 yılları arasında Bursa Bölge Koordinasyon Merkezi’ne bağlı nakil merkezlerinde toplam 976 hastaya organ nakli gerçekleştirildiğinin bilgisini veren Dr. Akan, “Merkezlerimizde 209 karaciğer, 541 böbrek ve 226 kornea nakli yapılarak, hastalarımız için yeniden yaşama umudu olundu. Özellikle 2012 yılında faaliyete başlayan Kornea Bankası’nın başarılı çalışmaları ile ülkemizde kornea bekleyen birçok hastaya umut olunurken, bölgemizdeki kornea bekleyen hasta sayısı yok denecek kadar aza inmiştir. Yeni gelen her hastaya en fazla bir ay içerisinde kornea nakli yapılarak sağlıklarına kavuşmalarına vesile olunmaktadır” ifadelerini kullandı.