Bursa Kitap ve Eğitim Fuarları kapılarını açtı

Bursa Kitap ve Eğitim Fuarları kapılarını açtı. Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Türkiye’nin kitap okuma alışkanlığı konusunda çok geride olduğunu, herkesin birbirine kitap hediye etmesi gerektiğini söyledi.

Bursa Kitap ve Eğitim Fuarları kapılarını açtı

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Bursa 13. Kitap Fuarı ve Bursa 11. Yurtiçi-Yurtdışı Eğitim Fuarı’nı açtı. TÜYAP’da gerçekleşen törende konuşan Arınç, “Kitap fuarına Bursa’da ilk kez katıldım. Kitap çok önemli. Farklı açılardan yazılmış, romanı, hikayesiyle çok güzel yayın evleri kuruldu. Gençlerin kitap okuma alışkanlıkları arttı. Korsan yayın elbette kitap sahiplerini sıkıntıya soktu. 300’den fazla yayın evinin katıldığı, kitap yazarlarının halkımızla karşı karşıya geleceği için çok yararlı olacaktır” dedi.

Kendisinin kitap okuma alışkanlığının lise çağında başlayıp üniversitede de devam ettiğini ifade eden Arınç, “Yedek subaylığımda kitap okuma alışkanlığımı sürdürürdüm. Askerlere de kitap verirdim. Kitaba dost olduğunda ondan ayrılamıyorsunuz. Yedek subaylık dönemimde dinlenme molalarında kitap okuyordum. Günlük yoğun meşgaleler araya girince kitaptan uzak kaldık. Gazete, dergiler, bu alışkanlığımızı giderek azalttı. Bazen insanlar hitabetiniz iyi, bunu nasıl yaptınız derler. Çok kitap okumak insana aynı zamanda iyi bir hitap etmenizi sağlar, kelime haznenizi genişletir. Üniversite talebelerine kitap okuması çok tavsiye ederiz. Kitap okumayan azar diye bir deyim biliyorum. Okumalıyız. Okumanın yerini hiçbir şey tutmaz. Okuyan insan ahlaklı, edepli olur” diye konuştu.

İnsanların kitap okumayı sevmeleri için sevdiği kitapları okuması gerektiğinin altını çizen Arınç, “Ben hikaye okuyarak başladım. Şunu fark ettim. İnsan önce neden hoşlanıyorsa önce ondan başlamalı. Hoşunuza giden kitapları arka arkaya devirebilirsiniz. Okuma alışkanlığını vermek istediğiniz kişilere onun hoşlanacağını kitapları tavsiye etmeliyiz. Kitap hediye etme alışkanlığını yeniden başlatmalıyız” dedi.

 

“TÜRKİYE KİTAP OKUMA ALIŞKANLIĞINDA GERİDE KALDI”

Türkiye’nin kitap okuma alışkanlığı açısından geride olduğuna vurgu yapan Arınç, şunları kaydetti:

“Kitap okumada bindelik oran gördüm. Kitap okuma alışkanlıklarında çok gerilerdeyiz. Okuma alışkanlıklarını, kitap satış yerlerinde buluşmalar yaparak kitap hediye ederek arttırabiliriz. Bursa kitap fuarına bu kadar ilgi olması beni çok memnun etti. Benim dilim iyidir ama kalemim çok zayıftır. Hatıralarımı o yüzden yazamıyorum. Yakın tarihe ışık tutan yazılar güzeldir. Bir gencimiz, bu ülkenin tarihi, dili, dini hakkında güzel kitaplar okumalıdır. Kitaptan zarar gelmez. Öylesine zarar veren kitaplar varsa da alıcı bulmaz. Genel olarak kitap ile el sıkışmalı, arkadaş olmalıyız. Her akşam yatmadan önce en a 20 sayfa kitap okuyacağım deyip okumalıyız. Ne yapalım yapalım kitapla arkadaş olalım. Bu fuarlar da bizim için bir nimettir. Kitaplar imzalanacak. Geçtiğimi günlerde kaybettiğimiz Yaşar kemal dostumuza, Allahtan rahmet diliyorum.”

Turizm ve Tanıtma eski Bakanı Altan Öymen, kitap fuarlarının artmasıyla kitap baskı ve okuma sayısının artığını belirterek, “Kitap fuarını gezdiğimizde her kesime hitap eden kitaplar var. Burada insanlar, birbirleriyle kavga etmeden kitaplarını alıyorlar. Bu da politikacılara bir mesajdır. Kavga etmeden kardeşçe yaşama mesajı veriyorlar. Burada bir politikacı olarak kendimi de eleştirmiş olabilirim” diye konuştu.

Bursa Valisi Münir Karaloğlu, kitap fuarının kente nitelikli insanları kazandırtacağını belirterek, “Biz de Bursa’daki okulların öğrenci ve öğretmenleriyle birlikte fuarı gezmelerine yardımcı olduklarını, fuarın hayırlı olmasını dilediğini belirtti.

TÜYAP Bursa Fuarcılık AŞ Genel Müdürü İlhan Ersözlü, bu yıl 13’ncüsü düzenlenen Bursa Kitap Fuarı’nın giderek büyüdüğünü belirterek, “Geçen yıl fuarımıza 270 yayın evi ve 290 bin ziyaretçi katılmıştı. Bu yıl 300 yayın evi, 600 yazar ve 80 etkinlikle fuarımızı gerçekleştiriyoruz. Bu yıl rekora imza atarak 350 bin ziyaretçi hedefliyoruz” dedi.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanvekili Abdülkadir Karlık ise, 13 yıl önce tarih ve kültür kenti Bursa temasıyla başlayan kitap fuarının bu yıl 80 etkinlikle birlikte Bursalıları beklediğini söyledi.

Bursa 13. Kitap Fuarı ve Bursa 11. Yurtiçi-Yurtdışı Eğitim Fuarı açılış törenine, Başbakan ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç’ın yanı sıra Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanvekili Abdülkadir Karlık, TÜYAP Bursa Fuarcılık AŞ Genel Müdürü İlhan Ersözlü, AK Parti Bursa milletvekili Mustafa Öztürk, CHP Bursa milletvekilleri Kemal Ekinci ve İlhan Demiröz, Turizm ve Tanıtma eski Bakanı Altan Öymen, belediye başkanları ile çok sayıda protokol ve vatandaş katıldı.

Açılış töreninin ardından Arınç ve protokol, fuarları gezdi. Kitapların inceleyen Arınç’a eski tarihli bir gazete hediye edildi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X