Toplantıda konuşan İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, Türkiye’de 2014 yılında 22 bin 873 hastanın nakil beklediğini ifade ederek, gerçekleşen 4 bin 247 organ naklinin sadece bin 60 adedi kadavradan yapıldığını söyledi. Akan, bir milyon nüfus başına organ nakli Avrupa ülkelerinde ortalama 40’larda iken, Türkiye’de bu oranın sadece 10’larda kaldığına dikkat çekti. Bu oranın yükselmesi gerektiğini ifade eden Akan, 2014 yılında ise Bursa’nın 10.35 ile Türkiye ortalamasının üzerinde yer aldığını ifade etti.
NAKİLLE YENİDEN DOĞDU, ŞİMDİ DOĞUMA HAZIRLANIYOR
Toplantıda, nakille hayat bulan hastalar nakil süreçlerini anlattılar. 9 yıl böbrek nakli bekleyen ve 3 yıl önce nakil olduktan sonra hamile kalan 27 yaşındaki Yasemin Özdemir, yaşadıklarını şöyle anlattı:
“14 yaşında yakalandım, 9 yıl diyalize girdim. Çanakkale’den gelen bir donörle sağlığıma kavuştum. 3 aylık hamileyim. Diyalize girerken hamile kalmam riskliydi, nakilden sonra doktorlar izin verdi. Öncesi zordu, su içemiyordum, diyalize giriyordum haftada iki gün. Şimdi işe başladım, çok şükür hamileyim de, daha düzenli bir hayatım oldu.” Oğlu olacağını belirten Özdemir, kızı olması halinde Çanakkale’den organ bağışında bulunan donör Yasemin Gül’ün adını kızına vermeyi düşündüğünü ifade etti.
KARADAĞ DA NAKİL KUYRUĞUNDA
Organizasyona katılan Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Abdullah Karadağ da, bir yıldır kendisinin de böbrek nakli beklediğini söyledi. Böbreklerinin yüzde 8 randımanla çalıştığını ifade eden Karadağ, “Hastaneye arkadaşımı ziyarete gittiğim esnada böbrek yetmezliğim olduğunu öğrendim. Ben de böbrek nakli için sıraya yazıldım. Çünkü ailemde hiç kimsenin böbreği bana uymuyor. Allah’ın izniyle diyalize girmeden böbrek nakli olmayı ümit ediyorum” diye konuştu.