BTSO Mart Ayı Olağan Meclis Toplantısı, iş dünyasının yaşam boyu eğitim merkezi Bursa Business School’da meclis üyelerinin yoğun katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan İbrahim Burkay, küresel ticaretteki köklü bir değişim ve dönüşüm sürecinin başladığını belirterek, “Dünyadaki değişim, 19. yüzyıldaki sanayi devrimi gibi önemli bir dönüm noktasını işaret ediyor. Bugün ekonomi ve sanayi alanında bağımsızlık, her zamankinden daha önemli.” dedi.
Türkiye’nin başta savunma sanayi, uzay ve havacılık alanlarında olmak üzere son 20 yılda büyük atılımlar gerçekleştirdiğini belirten İbrahim Burkay, “İşte bu atılımlar gerçekleştirilirken Türkiye’nin dönüştürücü ve en büyük itici gücü de Bursa’mız oldu. Bursa, Türkiye’nin ekonomik yapısında her zaman ilk beşte yer aldı ve büyük bir üretim merkezi olarak ön plana çıktı. Hem tarihi mirası hem de modern girişimcilik anlayışıyla, Bursa, Türkiye’nin ekonomik dönüşümüne öncülük etmeye devam ediyor.” şeklinde konuştu.
“Hayal gibi görünen projeleri gerçekleştirdik”
Başkan Burkay, 2013 yılında 16 stratejik projeyle yola çıktıklarını, bugün makro düzeyde 60’ın üzerinde projeye imza attıklarına dikkat çekti. Bursa iş dünyasının vizyonu ve ortak aklıyla hayal gibi görünen projeleri gerçeğe dönüştürdüklerini vurgulayan İbrahim Burkay, TEKNOSAB, GUHEM, BUTEKOM, Model Fabrika, Mutfak Akademi ve Bursa Business School gibi projelerle yalnızca şehrin değil, Türkiye’nin ekonomik dönüşümüne yön verdiklerini söyleyerek, şunları ifade etti: “Bundan 12 yıl önce birçok kişi için hayal gibi görünen projeleri tek tek hayata geçirdik. Sanayimizin geleceğini şekillendiren TEKNOSAB, uzay ve havacılık alanında dünyada ilk 5, Avrupa’da ise ilk sırada yer alan interaktif eğitim merkezimiz GUHEM, katma değerli üretime güç veren BUTEKOM ve Model Fabrika gibi projeler bugün Bursa’nın rekabet gücünü artıran, şehir ekonomisini yeni bir lige taşıyan yatırımlar haline geldi. BUTEKOM’da teknik tekstil mükemmeliyet merkezi ile başladık, ardından kompozit ve ileri teknolojiler ile nanoteknoloji alanında mükemmeliyet merkezlerimizi hayata geçirdik. Elektrikli araçlarda mükemmeliyet merkezi bulunan tek merkez. Aslında bu projeler, 57 bin üyemizin ortak başarısı. Şimdi bu başarıları daha da ileriye taşıyacak yeni hedefler belirledik.”
“Bursa Business School Türkiye’nin Davos’u”
İbrahim Burkay, “Bursa Business School, Cumhuriyet tarihimizin en önemli projelerinden biri. BTSO olarak Türkiye’nin en büyük renovasyonlarından birini gerçekleştirdik ve bu merkezi, iş dünyasının eğitim merkezi haline getirdik. Bursa Business School’da önümüzdeki dönemde inşaattan, enerjiye, çevreden bilişime kadar ulusal ve uluslararası nitelikte 20’den fazla zirve düzenleyeceğiz. Bu zirvelerle Bursa Business School, Türkiye’nin Davos’u olma yolunda önemli bir adım atacak” diye konuştu.
“Sanayi dijital teknolojilerle buluşmalı”
Küresel ekonomide yeni bir sermaye yapısının şekillenmeye başladığına işaret eden Başkan Burkay, “Sanayileşme çok önemli, ama bunu siz bilişimle, yapay zekâ ile birleştiremediğiniz takdirde bundan netice almanız artık imkansız hale gelecek. Yüksek teknolojiyle üretim yapacaksınız ama fasonculuktan kurtulamayacaksınız. İşte fasonculuktan kurtulmanın bir numaralı çıktılarından bir tanesi bu. Yapay zekânın ve dijitalleşmenin merkezde olduğu bu dönüşümü başarabilmek. Yirmi yıl önce üniversite sanayi iş birliğini konuşuyorduk. Bugün en az onun kadar önemli olan dijital dünyayla endüstriyi birleştirebilecek bir iş modeli oluşturmamız lazım. Bu iş modelini oluşturamadığımız takdirde başarılı olmamız mümkün değil.” diye konuştu. Başkan Burkay, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası olarak, girişim sermayesi yatırım fonu projesi ile yeni iş modeli oluşturduklarını dile getirdi.
“Türk iş dünyasının Referans Eğitim Merkezi BBS strateji çalışmalarına ev sahipliği yapıyor”
Kent ekonomisinin dönüşümü için doğru iş modellerine ihtiyaç duyulduğunu belirten İbrahim Burkay, “Bursa Ticaret ve Sanayi Odası olarak, bu yeni yönetişim modellerini kurumsal ve bireysel olarak hayat geçirmek için tüm komitelerimizle çalışıyoruz. Bugün, şükürler olsun, vizyonumuzu ve projelerimizi hayata geçirebileceğimiz en modern mekânlara sahibiz. Türk iş dünyasının referans eğitim merkezi Bursa Business School da bu mekanlardan biri. Burası, strateji arama çalışmalarımıza ev sahipliği yapan bir merkez. Bu sürecin her aşamasında bizlere destek olan tüm üyelerimize teşekkür ederim.” diye konuştu.
Bursa’nın 2030 vizyonu
Başkan Burkay, Bursa iş dünyasının ortak aklıyla sanayi ve ticarete güç katacak yeni projeleri de hayata geçirmeye devam ettiklerini belirterek, “Önümüzdeki süreçte 2030 vizyonumuzu, 57 bin üyemizden aldığımız destek ve güçle hep birlikte hayata geçireceğiz” dedi. Bu kapsamda KOBİ OSB, Organize Ticaret ve Organize Konut Bölgeleri, Gıda İhtisas OSB ve Yeni Fuar Merkezi gibi projelerin hayata geçirileceğini vurgulayan Burkay, “Bu projeler, Bursa’nın sanayi ve ticaret altyapısını güçlendirirken, küresel rekabet gücümüzü de artıracak. Bursa’mızı yalnızca Türkiye’nin değil, dünyanın en önemli üretim, ticaret ve inovasyon merkezlerinden biri haline getirmek istiyoruz.” dedi.
“Dönüşümün hızı artacak”
BTSO Meclis Üyesi ve aynı zamanda Enerji Konseyi Başkanı Erol Dağlıoğlu, küresel ekonomide teknoloji odaklı köklü bir değişim ve dönüşüm sürecinin yaşandığını söyledi. Söz konusu dönüşümün etkilerinin önümüzdeki yıllarda çok daha yüksek düzeyde hissedileceğini söyleyen Dağlıoğlu, BTSO’nun İbrahim Burkay başkanlığında öncü projelerle iş dünyasına rehberlik ettiğini ifade ederek, “Önümüzde küresel dönüşümlerin etkisini daha derinden hissedeceğimiz bir dönem var. Dünya bu kadar hızlı değişirken Sayın Başkanımızın ve meclisimizin vizyonu ile beraber bizim de 2026-2030 dönemini çok iyi planlamamız lazım. Sayın Başkanımızın hayatından biraz daha taviz vererek, iş dünyamıza önderlik etmeye devam etmesini arzu ediyoruz” dedi.