SEYİT GÜNDOĞAN
‘Adınız altın harflerle yazılacak’
Devlet eski Bakanı Cavit Çağlar’ı OLAY Medya’daki makamında ziyaret eden Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Bursamızın yetiştirdiği önemli devlet adamı, değerli büyüğümüz sayın Cavit Çağlar’ı iadei ziyarete geldik.
Sağ olsun kendisi yoğun programları arasında beni ziyaret etmişti. Bursamızla ve ülkemizle alakalı genel anlamda değerlendirmeler yaptık.
Değerli bakanımızı hâlâ aynı heyecan ve dinçlikte görmek bizi mutlu ediyor. Bursa’da üretmek, Bursa’da iş yapmak, Bursa’da siyaset yapmak herkese nasip olmaz.
Meselelere duyarlılığı nedeniyle çok değerli büyüğümüze çok teşekkür ediyorum.
Kendilerine bütün işlerinde muvaffakiyetler diliyorum. Bursa’ya bugüne kadar sağladıkları faydayı bundan sonra da daha fazlasıyla sağlayacağını ve desteklerini esirgemeyeceğine inanıyorum” dedi.
Medya yöneticileri ve köşe yazarlarıyla da bir araya gelerek devam eden çalışmalar hakkında bilgi verdi. Ulaşımdan kentsel dönüşüme, turizmden belediye’nin mali tablosuna kadar birçok konuda açıklamalarda bulunan Aktaş,
Bursa için gece gündüz demeden çalıştıklarını söyledi.
“ÇOK BAŞARILI OLACAKSINIZ…”
Aktaş’ın ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Devlet eski Bakanı Cavit Çağlar da, Başkan Aktaş’ın kısa zamanda iyi yol aldığını belirterek, “Heyecanınız bize de heyecan veriyor.
Zaten heyecan olmasa görev yapılmaz. Bu heyecan başarı getirir. Bir Bursa çocuğu olarak ikimizin de o heyecanının olması güzeldir.
Bursa hizmete layık bir şehir. Ben yıllarca sanayici oldum, on binlere iş verdik hâlâ vermekteyiz.
3 dönem Bursa halkı beni milletvekili seçti. Bakan olduk ama hizmet ilk önce Bursa’yaydı. Teşekkür ediyorum. Ziyaretiniz benim için çok anlamlı.
Biz ilerleyen yıllara rağmen heyecanımızı sizde görünce bir o kadar daha heyecanlanıyorum.
Allah yolunuzu, bahtınızı açık etsin. Her yaptığınız hizmet bu şehre altın harflerle yazılacaktır. Ben çok başarılı olacağınıza inanıyorum” diye konuştu.
‘Şehri daha dışarıda konuşlandırmalıyız’
Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, bundan sonra Bursa’nın büyüme potansiyelini şehir dışına doğru değerlendirmek gerektiğini belirterek, “50 binlik, 70 binlik, 100 binlik alanlar açarak şehri daha dışarıda konuşlandırmamız lazım. Göreceksiniz böyle alanlar katacağız kente” dedi.
“DÖNÜŞÜM İPTAL OLMADI…”
Göreve geldiklerinde kentsel dönüşüm konusunda her şeyi durduğunu hatırlatan Aktaş, bu konuda sıkıntıları aşmak için attıkları adımlarda verdikleri destekten dolayı CHP ve MHP’ye teşekkür etti. Toplumda ‘kentsel dönüşüm iptal olmuş’ gibi bir algı bulunduğunu ancak böyle bir şey olmadığının altını çizen Aktaş, “Kentsel dönüşüm iptal olmadı.
Donatı alanlarını yeteri kadar ayırmak kaydıyla kentsel dönüşüm her halükârda yapılabilir. 0,50 emsal artışı gibi bir takıntımız yok.
Tamamen kentsel dönüşümün yapılacağı alanla alakalı bir durum. 800 metrede kentsel dönüşüm yapmaya kalkar da 4 kattan 14 kata çıkarırlarsa buna izin veremeyiz.
Ada bazlı kentsel dönüşümlerde farklı uygulamaları devreye sokuyoruz” diye konuştu.
“KOLAY ULAŞILAN ŞEHİR…”
Şehrin her yerinden başka bir bölgesine kolay ulaşımı sağlamayı hedeflediklerini kaydeden Aktaş, “Kolay ulaşılabilir olmak turizm için de, sanayi için de, diğer tüm unsurlar için de çok ama çok önemli.
Artık Bursa trafiği için olumsuz konuşmamamız lazım bunu ortadan kaldırmamız gerek. Stadın olduğu bölge hastaneyle beraber ciddi hareketlendi. Ulaşımla alakalı en kritik noktalarımızdan birisi orası.
Hastane açıldığı zaman orasını dört başı mamur hale getirmemiz lazım. Yıldırım ve Osmangazi metrosu ile beraber Dikkaldırım ve üst tarafları toparlarsak hastanenin olumsuz bir yansıması olmayacak.
Direkt batı istasyonu ile birleşince sorun kalmayacak” şeklinde konuştu.
Yunuseli Havaalanı’nın olduğu alanın Doğanbey’le takas yapılacak şeklinde oluşan algının yanlış olduğunu ifade eden Aktaş, alanın sağlık turizm bölgesi yapılmasıyla ilgili öneri bulunduğunu ancak bunun da önceliklerinde olmadığını söyledi.
Bundan sonra Bursa’nın büyüme potansiyelini şehrin dışına doğru değerlendirmek gerektiğine dikkat çeken Aktaş, “Karacabey taraflarında, kentin doğu noktasında bazı yerler var.
Gemlik’te yaklaşık 4 bin dönüm hara var. Atıl durumda yerler bunlar. Belirli kurumlardan onaylar alınabilir. Bazı müracaatlarımız var. Şehri daha dışarıda konuşlandırmamız lazım.
50 binlik, 70 binlik, 100 binlik alanlar açmak lazım. Bundan sonraki gelişim potansiyelini bu şekilde değerlendirmek lazım. Göreceksiniz böyle alanlar katacağız kente.
Cumhurbaşkanımızla görüşmemizde ‘dikine büyüme yapmayın’ dedi, yüksek katlı binalar istemediğini söyledi. Zemin artı 6 istedi. Ama bu, şehirde yüksek katlı bina olmayacak anlamına gelmiyor.
Yüksek binalar iş merkezi veya farklı bir imaj yapı olursa şehre prestij ve değer katar. Kentsel dönüşüm projelerinin sıra sıra yüksek katlı yapılması soruna çözüm değil” dedi.
“İVMEYE İHTİYACIMIZ VAR…”
Bursa’nın turizm potansiyelini iyi değerlendirmek gerektiğini vurgulayan Aktaş, “Cidde’deki turizm fuarında gördük ki turizm notumuz hiç iyi değil. Çok olumsuz şeyler söylediler. Ciddi bir şekilde silkelenmemiz lazım.
Bursa’nın konaklama sürecini uzatmamız lazım. Gece kalış ortalamamız çok düşük. Aslında buraya kolay ulaşım bizim için avantaj. Uludağ’daki yol ve diğer tesisler yapılırsa ve bunun yanında iyi bir tanıtımla bu işin olabileceğini düşünüyorum.
Fuarlarda çok zayıfız. Kongre kültür merkeziyle ilgili görüşmeler yapıyorum. Daha kurumsal, daha profesyonel bakış açısı getirmemiz lazım. Üst düzey kongreler yapmamız lazım.
Bunlar sanayiyi, ticareti ve ihracatı tetikleyecek unsurlar. Turizmi tek başına düşünmemek lazım. Hizmet kalitesi ve ulaşım konusu da bu işi olumlu manada tetikleyecek unsurlardan bir tanesi.
Bu konuda gerekli düzenlemeleri yaparsak o ivme devamlı artacaktır. Turizm olmak zorunda. Buna potansiyelimiz var bizim. Uludağ’ı kesin 12 ay yapabiliriz” diye konuştu.
“MALİ SIKINTILARI AŞACAĞIZ…”
Mali sıkıntıları aşacaklarını ifade eden Aktaş, “Mali anlamda hiçbir sıkıntı yaşamayacağız. Sıkıntıları aşacağız. Mevcut durumu kotarmak durumunda değiliz, yatırım yapmak durumundayız.
Sıkıntıları var Bursa’nın. Yollar var, kamulaştırmalar var, metro projeleri var. Devlet desteklerini kullanalım ama kendimizin yapmak durumunda olduğumuz şeyler var.
Maliyet düşürüyoruz, proje vizyonları yapıyoruz, proje iptalleri yapıyoruz. Yarım işleri tamamını bitiriyoruz. Muhtarların her talebine tamam demiyoruz.
Örneğin; Mustafakemalpaşa’da bir muhtarın 130 nüfuslu mahalleye mahalle konağı isteğine olumsuz yanıt verdik ‘yapamayız’ dedik. Muhtar, ‘4 dönemdir muhtarız ilk defa hayır diyen belediye başkanı gördüm’ diyor” ifadesini kullandı.
“SOSYAL TESİS MANTIĞI YANLIŞ…”
Büyükşehir’in sosyal tesis işletme sistemine yeni bir anlayış getirdiklerini kaydeden Aktaş, “Mahfel’in ihalesini yaptık. Mahfel gitti. Kent Ormanı’nı Ticaret Odası aldı. Sosyal tesisleri azaltıyoruz.
Belediye olarak yine olalım ama daha az, daha kaliteli olalım. Mudanya, Gemlik Atatepe devam edecek. Kayhan Döner devam edecek. Ama adım başı sosyal tesis olmaz. Oylat’ta tesis açılırken açılışta haberim oldu.
Oylat’ta ormanın içinde tesis olur mu? Çalışmadı tabii. Kazancı’da açılmış 1 ay sonra kapanmış. Esnaf da bize kızıyor işimizi baltalıyorsunuz diye. Sosyal tesis mantığı bu değil” dedi.
“TERMAL BÖLGESİ OLACAK”
Tabakhaneler bölgesi ile birkaç görüşmeleri olduğunu kaydeden Aktaş, “Arsa satma yanlısı değilim. Arsa olarak satmaktan ziyade gelir ortaklığı olabilir, proje bazlı ihale olabilir ama kesinlikle sıcak suyla alakalı ve termali öne çıkaran bir bölge olacak.
Recep Başkan döneminde 22 dönümlük yer satılmış. Diğer yerler için kesin satılmasın diye talimat verdim. Bizim sıcak suyumuz var ama arazimiz yok.
Orası şehrin bir vitrini olsun istiyoruz. Merinos stadı’nın da kesin kalkması lazım” diye konuştu.
GECE GÜNDÜZ ÇALIŞIYORUZ
Bursa için gece gündüz demeden çalıştıklarını vurgulayan Başkan Aktaş, “Sistem kurmaya çalışıyoruz. Ekibimiz çok iyi. Sabah 5 buçukta kalkıyorum ben.
İnegöl’de cuma günleri yaptığımız Bereket Sofralarını burada artık her sabah yapıyoruz. Burada cami çok, mahalle çok, bölge çok. Her tarafa ulaşmaya çalışıyoruz” dedi.