Bursa Büyükşehir’den yeni vagon hamlesi

Olay Gazetesi Yazarı ihsan Aydın, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Ergül Halisçelik Emek-Şehir Hastenesi hattı için planlanan vagon alımıyla ilgili sözlerini köşesinde paylaştı…

Bursa Büyükşehir’den yeni vagon hamlesi

Aydın, yazısında şu ifadeleri kullandı:

Açıkçası; ismi Bursa için geçtiğinde, endişemizi aylar önce bu satırlardan ifade etmiştik.

Kenti tanımayan, bilmeyen birinin CHP Genel Merkezi böyle istiyor diye Büyükşehir Belediyesi’nin iki numaralı ismi yapılması, Genel Sekreter koltuğuna oturtulmasına biz de mesafeli yaklaşmıştık.

Bunu, uzun yıllar belediyeleri yakınen takip eden bir gazeteci olarak, ithal bürokratın tıpkı ithal siyasetçide olduğu gibi Bursa’yı tanıması için geçecek sürenin şehirde zaman kaybı hem de geçmişte kent dışından atanmış ithal ve başarısız genel sekreter örneklerinden yola çıkarak düşünmüştük.

Dün Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Ergül Halisçelik ile ilk kez Olay Medya’da karşılaştığımızda, anlattıklarını da dinlediğimizde, Hazine kökenli geçmişiyle aslında kentimize mali anlamda faydası dokunan bir isim olduğunu fark ettik.

Geçmiş genel sekreterlerin çoğu, personel özlük hakları, fazla çalışma ücretleri, tasarruf ve çalışan verimliliğiyle mesailerinin büyük bölümünü harcarken, bu dönem Halisçelik’in, ‘belediyeye daha fazla nasıl gelir getiririm, nasıl ek kaynak bulurum derdinde’ olduğunu anladık.

Bunu da anlattığı rakamlarla bizzat ortaya koydu.

Örneğin; Göreve gelir gelmez önce Büyükşehir’in mali durumunun bir fotoğrafını çektiklerini, yeni gelir yaratma peşine düştüklerini, gümrüklerden şehirlerin aldığı KDV payları üzerinde yoğunlaştıklarına aktardı.

Gümrüğü olan kentlerde ithalat yapan iş insanlarından alınan KDV gelirinin, Bursa’daki kaybı üzerinde durulmuş. Hatay’da gümrük vergisinden her yüz liranın 70’i, Kocaeli’de yüzde 65’i alınırken Bursa’daki gümrüklerde alınan bu rakam 20 lira imiş.

Adana’da yaptığı gibi gümrük müşavirleri ile verginin yatırılacağı yer isminin Bursa yazılması için görüşmeler yapılmış ve bu rakam şimdi 40 liraya çıkmış. Doç. Dr. Ergül Halisçelik’in hedefi bunu 50 liraya çıkarmak. Bu sayede, Bursa’da aylık 200 milyon liralık bir ekstra gümrük vergisi geliri sağlanmış. Yılda da 2,5 milyar lira demek.

İyi para.

Büyükşehir dış finansla 24 adet yeni vagon alıyor

Genel Sekreteri karşımızda bulmuşken, bir yılın sonunda henüz somut bir gelişme göremediğimiz ulaşım projelerini, özellikle de Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in seçim öncesi açıkladığı toplamda 55 kilometrelik raylı sistem vaadini hatırlattık.

Çünkü; bir yıl doldu, henüz- başlanan raylı sistem projesi yok.

Kalan 4 yılda bunun kaç kilometresi yapılabilecek?

Doç. Dr. Halisçelik, Türkiye’de raylı sistem ve metro yatırımlarının büyük bölümünü bakanlığın üstlendiğini, ancak yaptığı harcamayı şehirlere hibe etmediğini ve geri aldığını anlattı.

Ardından, Emek-Şehir Hastenesi hattı için aslında bakanlığın önceki yönetime 64 vagon alımını taahhüt ettiğini, fizibilitedeki acil 24 araç talebi yazısı üzerine de ilk etapta 24 vagon için ihaleye çıktığını, Büyükşehir Belediyesi olarak 24 vagon daha almak için İller Bankası’na başvurduklarını, bu amaçla dış finans kuruluşlarıyla da temas ve arayışlarının devam ettiğini söyledi.

Olay Gazetesi Yazarı İhsan Aydın’ın yazısının tamamı için tıklayın…

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X