Yılmaz, yazısında şu ifadeleri kullandı:
Acı, ama gerçek… Ramazan geleneğinde yeri aylı olan iftar sofrası eskisi gibi çeşitli kurulamıyor. Çoğu evde, sofra kurmamak için sahura da kalkılmıyor.
Oysa…
İftar sofrasına; hem dua buluşmasını, hem de vücudun gereksinim duyduğu takviyelerin alınmasını sağladığı için özen gösterilir.
İşte…
Özelliği olan iftar sofrasının bugün boş kalma nedenlerini, Doç. Dr. Ergül Halisçelik yorumladı.
Türkiye ve Amerika’da üniversitelerde ekonomi dersleri veren, ekonomi politikalarının kalbi Hazine Müsteşarlığı’nda görev yapan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Halisçelik’in gözlemi şu:
“Türkiye’de iftar ve sahur sofraları ekonomik krizin gölgesinde kuruluyor. Tencereler kaynamıyor, sofralar boşalıyor.”
Bu noktada…
Market ve pazar fiyatlarının halkın hissettiği gerçek enflasyonu gözler önüne serdiğini vurgulayıp şunu söylüyor:
“Her gün değişen etiketler, düşen alım gücü ve erişilmesi zor hale gelen temel gıda ürünleri, Türkiye’yi derin gıda kriziyle karşı karşıya bırakıyor.”
Şunu da ekliyor:
“Marketlerdeki fiyat etiketleri her gün değişirken, halkın sofrasındaki ürünler azalıyor. Dar gelirli haneler, bırakın et ve süt ürünlerini, temel gıda maddelerine ulaşmakta bile zorlanıyor.”
Ardından…
Yanlış tarım politikaları, plansız ithalat ve halkı öncelemeyen ekonomik kararlarla bu noktaya gelindiğine dikkat çekiyor.
Sofradan…
3 örnek ürünle gıda enflasyonunu anlatıyor:
“Dana kıyma 2023 yılında 150 lirayken bugün yüzde 400 artışla 750 liraya çıktı. 1 litre süt 2023’te 15 lirayken yüzde 200 arttı ve şu an 45 lira. 5 litrelik ayçiçeği yağı 2023’te 350 liraydı, yüzde 100 artışla 700 lira oldu.”
Dar gelirli vatandaşın tercih ettiği semt pazarlarında bile temel ürünlerde yüzde 200’ü aşan fiyat artışları görüldüğünü de vurguluyor.
Tespiti şu:
“Mutfaktaki yangını vatandaş kendi çabasıyla söndürmeye çalışıyor.
Vatandaş ne yapsın?
Gelecekteki tehlike: Gıdaya erişim!
Üniversitelerde ekonomi dersleri veren, Hazine Müsteşarlığı’ında yetişen Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Ergül Halisçelik, gözlem ve düşüncelerini Adana merkezli 12 Punto haber sitesinde yazıyor.
Son yazısında…
İthalattan kuraklığa etkenleri anımsatırken, yakın gelecek için gıdaya erişim kaygısını dile getiriyor.
Sorusu da şu:
“Tencereler kaynamıyorsa ve sofralar boşsa, ekonomik başarı hikâyeleri kimin için yazılıyor?”
Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz’ın yazısının tamamı için tıklayın…