Büyükşehir Belediyesi ve BEBKA tarafından Türk Hava Yolları’nın ana sponsorluğunda düzenlenecek 5. Bilim Şenliği yarın başlıyor.
TÜBİTAK, Uludağ Üniversitesi, Bursa Teknik Üniversitesi, Milli Eğitim Bakanlığı, Kuark dijital, CLK Uludağ Elektrik, Eker, Emko ve Pırlant tarafından desteklenen “Çevre ve Enerji” başlıklarının ana temasını oluşturduğu Türk Hava Yolları Bursa Bilim Şenliği, yıl da Türkiye’nin 4 yanından bilim meraklılarını Bursa’da buluşturacak.
Şenlik kapsamında bu yıl ikincisi düzenlenen ve toplamda 102 bin TL para ödülünün dağıtılacağı proje yarışmasına 1360 başvuru yapılırken, 4 farklı kategoride 50 proje adını finale yazdırmayı başardı. Proje yarışmasının konsepti ‘Bilim ve Teknoloji’ olarak belirlenirken, minik ve çocuk mucitler kategorisinde 10’ar, genç ve usta mucitler kategorisinde 15’er proje finale kaldı. Toplamda 102 bin lira ödülün dağıtılacağı yarışma kapsamında finale kalan 50 projeye bin liradan 16 bin liraya kadar değişik ödüller verilecek.
GELECEĞE DAMGA VURACAĞIZ
Bilim Şenliği’nin tanıtım toplantısı Gölpark’ta yapıldı. Toplantıda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa’nın bilimsel anlamda da ülkenin geleceğine damgasını vuracak il olacağını söyledi. Birikimli, vizyonel, kreatif, icat çıkaran mucitler yetiştirme hedefiyle kurdukları Bilim ve Teknoloji Merkezi’nin sadece Bursa’ya değil başta güney Marmara olmak üzere tüm Türkiye’ye hitap eden bir merkez haline geldiğini hatırlatan Başkan Altepe, farklı kentlerde kurulacak bilim merkezlerine de hem teknik danışmanlık hem de deney düzeneği gibi katkıların da Bursa tarafından verildiği kaydetti.
Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi’nin tam bir uygulama alanı olduğunu, öğrencilerin istedikleri konular üzerinde deneyler yapabildiğini kaydeden Altepe, “Artık en önemli konularımızdan biri de bilimi toplumun her kesimine, sokağa yaymak. İşte bu yıl 5’incisini yapacağımız Bilim Şenliği’ni bu amaçla düzenliyoruz ve her yıl katılım daha da artıyoruz. Geçtiğimiz yıl şenliğimizi 150 bin kişi ziyaret etti. Stant gezilerinin ötesinde 39 bin kişi atölye çalışmalarına katılarak bizzat uygulama yapıp, yaptıkları ürünlerini yanlarına aldı.
Tamamen üretime dönük atölye çalışmalarının olduğu böyle bir şenlik Türkiye’nin hiçbir yerinde yok. Bu yıl da Türkiye’nin her yerinden yoğun bir katılım oldu. Proje yarışmasına 1360 başvuru oldu. Bu yıl da oldukça geniş kapsamlı bir yenlik hazırladık. Fransa ve İsviçre’den gelecek ekipler, bilimsel gösteriler yapacak. THY’nin Boing A320 uçak simülatörü, uçuş deneyimi yaşatacak. Astronot Muhammed A. Faris, NASA programına kabul edilen tek Türk Halil Kayıkçı ve Dr. astronom Bülent Yaşarsoy ile “uzay ve havacılık” teması ayrıntılı bir şekilde işlenecek. Bunun yanında farklı alanlarda hem eğlenceli hem de öğretici çok sayıda atölye çalışması yapılacak. Bilime meraklı herkesi şenliğimize bekliyoruz” diye konuştu.
Kültür A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Rıfat Bakan da, Bilim ve Teknoloji Merkezi’nde uygulanan sistemin aslında dünya genelinde kabul görmüş atölye çalışmalarına dayalı bir sistem olduğunu vurguladı.
DEV UÇAK KURULACAK
Şenlik kapsamında düzenlenen 5-9 yaş minik mucitler, 10-13 yaş çocuk mucitler, 14-17 yaş genç mucitler ve 18 yaş ve üstü usta mucitler kategorilerindeki proje yarışmasında ilk 50’ye giren projeler sergilenecek. Ayrıca bu yıl THY sponsorluğunda alana dev uçak kurulacak ve uçak kullanma simülasyonu gerçekleştirilecek.