Bursa’da sadece alt ve üst yapı yatırımlarıyla uğraşmadıklarını, şehrin tarihi ve kültürel birikimini yayınladıkları eserlerle gözler önüne serdiklerini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, çıkan 6 yeni eserle birlikte kentin geçmişte olduğu gibi geleceğe yön verme misyonunun sürdüğünü ifade etti.
Bursa’nın tarihi ve kültürel mirasını ayağa kaldırma çalışmaları kapsamında 2300 yıllık Bitinya surlarından 8500 yıllık arkeolojik bölgelere, Osmanlı eserlerinden Cumhuriyet dönemi sivil mimari örneği yapılara her alanda yoğun bir çaba harcayan Büyükşehir Belediyesi, somut olmayan kültürel miras çalışmaları kapsamında Bursa belgeliğine 6 yeni eser daha kazandırdı. Sadece Bursa için değil Osmanlı tarihine de ışık tutan ‘Bursa’nın Arkeolojik Envanteri’, ‘Hülasatül Vefayat’, ‘Bursa Dergileri’, ‘Öykülerde Bursa’ ve ‘Manzum Osmanlı Tarihi’ isimli kitaplar ile ‘Karacabey Longozu’ isimli belgesel, düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyuna tanıtıldı. Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’ndeki Bursa Göç Müzesi’nde düzenlenen toplantıya; Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin yanı sıra yayınlanan kitapların yazarları Prof.Dr. Mustafa Şahin, Prof.Dr. Mustafa Demirel, Nevzat Çalıkuşu, Mustafa Başpınar ve Mustafa Fırat Gül ile Uludağ Üniversitesi öğrencileri katıldı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, önceleri her gün önlerinden geçip de fark edilemeyen tarihi yapıları restorasyonlarla ayrıcalıklı mekanlar olarak Bursa’ya kazandırırken, somut olmayan kültürel mirası da ayağa kaldırmaya devam ettiklerini söyledi. Bugüne kadar Bursa’nın kültürel, siyasi, ekonomik ve doğal tarihi birikimini ortaya çıkaran 270’i aşkın eser yayınladıklarını dile getiren Başkan Altepe, tarihin akışını değiştiren şehir olan Bursa’nın sadece kendi başkanlığı döneminde yayınladığı eserlerle bağrında taşıdığı sosyal, kültürel, ve mimari miras ile geçmişte olduğu gibi geleceğe yön verme misyonunu sürdürdüğünü ifade etti.
Başkan Altepe, Uludağ Üniversitesi’nden Prof.Dr. Mustafa Şahin tarafından hazırlanan ‘Bursa’nın Arkeolojik Envanteri’ isimli çalışmanın Bursa’nın tarihi miras yoğunluğunu gözler önüne serdiğini söyledi. Kitabın kültür varlıklarını ortaya çıkarırken bölgenin turizmine de ciddi katkı sağlayacağını belirten Başkan Altepe, “Bu çalışmayla birlikte, Bursa’nın taşınmaz kültür varlıklarının tespiti, güncellemesi, yeniden tanımlanması görsellenmesi, koordinatlarının belirlenmesi ve korunmasına yönelik tedbirler ele alınmıştır” dedi.
Başkan Altepe, Prof.Dr. Mustafa Demirel tarafından hazırlanan ‘Hülasatül Vefayat’ isimli eserin ise, Bursa’ya defnedilen sultan, şehzade, şeyh ve ulema gibi tanınmış şahsiyetlerin bilgilerini içerdiğini söyledi. Bugüne kadar sadece arşiv çalışması yapan kişilerin bilgisi dahilinde olan eserin yapılan çalışmayla birlikte gün yüzüne çıktığını anlatan Başkan Altepe, “Şehirleri farklı özellikleriyle akılda kalıcı hale getiren en önemli etkenlerden biri, kültür sanat ve edebiyata yaptığı katkıdır. Bu alanlar şehirlerin tarihi kültürü ve mimarisiyle bütünleştiğinde zenginlik ortaya çıkar” diye konuştu.
Başkan Altepe, Mustafa Fırat Gül tarafından ‘Manzum Osmanlı Tarihi’ isimli çalışmanın da Osmanlı kuruluş yıllarını anlatan bir eser olduğunu ifade etti. Başkan Altepe, 1867’de Bursa Abdal Mehmed Mahallesi’nde dünyaya gelen, İstanbul’da eğitimini tamamlayarak, öğretmenlik, yazarlık, kaymakamlık yapan, 1908-1913 yılları arasında Bursa milletvekilliği, valilik ve Tanzîmât Dâiresi üyeliği gibi görevlerde bulunan Abdullah Sabri Karter tarafından kaleme alınan bu eseri yeniden Bursa aşıklarına sunmaktan mutluluk duyduklarını belirtti.
Başkan Altepe, dergicilik serüveni 1886’da başlayan Bursa’nın bu konuda önemli bir birikiminin olduğunu vurguladı. Bugüne kadar 250’den fazla derginin kentin sosyal ve kültürel hayatına renk kattığını, Nevzat Çalıkuşu tarafından hazırlanan ‘Bursa Dergileri’ isimli eserin de yayınlanan tüm dergiler hakkında önemli bilgiler içerdiğini söyleyen Başkan Altepe, “Bu çalışma, aynı zamanda Bursa’nın fikir ve düşünce hayatının zenginliğini de gözler önüne seriyor” şeklinde konuştu.
Başkan Altepe, Mustafa Başpınar tarafından hazırlanan ‘Öykülerde Bursa’ isimli eserin de farklı kalemlerin Bursa öykülerini konu edindiğini söyledi. Bağrından ünlü şairler ve yazarlar çıkaran Bursa’nın içinden geçtiği şiirlere, hikayelere, romanlara, denemelere, mektuplara ayrı bir renk kattığını vurgulayan Başkan Altepe, aynı şekilde Bursa’nın hafızalarda yerini korumasının, değerleriyle birlikte bilinirliğinin, tanınırlığının diğer şehirlere oranla daha fazla olmasının edebiyat ürünleri sayesinde gerçekleştiğini ifade etti. Bursa hakkında edinilen bilgilerin zamanla unutulmasının söz konusu olabileceğini ancak mekanın Bursa olduğu herhangi bir edebi eserin akılda kalıcılığının daha fazla olduğunu belirten Başkan Altepe, ‘Öykülerde Bursa’ isimli eserin Bursa’nın hafızalardaki yerini bir kez daha sağlamlaştırdığını açıkladı. Başkan Altepe, “Eser, Bursa’ya dair öyküler kaleme alıp da bugün aramızda olan veya olmayan yazarlarımızı bir kez daha şükranla ve minnetle anmamıza vesile olacaktır” ifadelerini kullandı.
Başkan Altepe, Karacabey Longozu isimli belgeselle Bursa’yı önce Türkiye ardından da dünya gündemine sokacaklarını ifade etti. Büyükşehir Belediyesi olarak hassasiyetle üzerinde durdukları konuların başında kentin doğal güzelliklerinin tanıtılması olduğunu belirten Başkan Altepe, her türlü doğal güzelliğin bulunduğu Bursa’nın sahip olduğu zenginlikleri ortaya çıkarmak için canla başla çalıştıklarını ifade etti. Bu çerçevede Kocaçay Deltası’na büyük önem verdiklerini, deltanın Türkiye’nin nadide doğal güzelliklerini içinde barındıran ender bölgelerden biri olduğunu vurgulayan Başkan Altepe, Türkiye’de sadece 3 yerde bulunan ve ‘Subasar Ormanı’ olarak tabir edilen longozların en büyüğünün Karacabey’de bulunduğunu anlattı. Bölge insanının ve Bursalıların hakkında çok fazla bilgi sahibi olmadığı bu zenginliği hem Türkiye’ye hem de dünyaya tanıtmak istediklerini belirten Başkan Altepe, Arap Çiftliği, Dalyan Lagün Göllleri ve Karacabey Longozu’nda çekimleri tamamlanarak hazırlanan belgeselin gerek Bursa gerekse Karacabey turizmini öne çakırtacağını savundu. Başkan Altepe, 4 ay boyunca geceli gündüzlü yoğun bir emek ve sabırla çekilen belgeselle önce Türkiye’nin sonra da dünyanın Kocaçay Deltası ile Karacabey Longozu’nun farkına varacağını belirtti.
Basın toplantısında; Prof.Dr. Mustafa Şahin, Prof.Dr. Mustafa Demirel, Nevzat Çalıkuşu, Mustafa Başpınar ve Mustafa Fırat Gül de hazırladıkları kitapların muhtevası hakkında davetlilere bilgi verdi.