‘Tarihi Bursa Mezar Taşları – Pınarbaşı Mezarlığı’ kitabının tanıtımı Bayezid Paşa Medresesi’nde yapıldı. Bursa’da tarihî değerlerin restore edilerek orijinal kimliğine kavuşturulduğunu söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Yeşil Külliyesi’nin önemli bir bölümü olan Bayezid Paşa Medresesi’nin 1855 depremiyle yok olup daha sonrasında üzerine yapılan binaların altında kaldığını hatırlattı.
Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmalarıyla küllerinden doğan mekanda önemli bir eserin tanıtımının yapılmasından mutluluk duyduğunu kaydeden Başkan Altepe, “Tarihi ve kültürel değerlerimizi yeniden Bursa’ya kazandırmanın yanında, kentin bilgi birikimini de geleceğe taşıyoruz. Bugün Bursa hazireleri ile ilgili başlattığımız çalışmanın 3. adımı olan 2 ciltlik ‘Tarihi Bursa Mezar Taşları – Pınarbaşı Mezarlığı’ kitabı için toplandık. İlk cilt, hazirelerle ilgiliydi, ikinci cilt, Emirsultan Mezarlığı’nın aynasıydı. Bursa’mıza değer katan, kimliğini oluşturan, sosyal hayata önemli katkılar sağlayan ecdadımızın ebedi istirahatgâhları olan hazirelerin kültürümüzde önemli bir yeri vardır. ‘Tarihi Bursa Mezar Taşları – Pınarbaşı Mezarlığı’ kitabı, başkanlığımız döneminde kent belgeliğine kazandırılan 305’inci eser oldu” diye konuştu.
Başkan Altepe, Bursa’da sayısı 155 civarında olduğu tespit edilen hazirelerden günümüze sadece 92 tanesinin kaldığını belirterek, “Kayıp olan hazireler, yerleri tespit edilmiş olmakla birlikte, günümüze kadar ulaşmamıştır. Büyükşehir Belediyesi olarak başlattığımız tarihî mirası koruma ve geleceğe taşıma projeleri çerçevesinde değerlendirdiğimiz hazirelerin gün yüzüne çıkarılması, envanter, restorasyon gibi çalışmalarla hazirelerimize de sahip çıkıyoruz. Hedefimiz bütün hazirelerimizi ve mezarlıklarımızı özgün halleri muhafaza edilerek düzenlemek ve geleceğe aktarımlarını sağlamaktır. Bugüne kadar 21 hazire ve türbede çalışma gerçekleştirdik, halihazırda 5 hazirede çalışmalarımız sürüyor. Üftade Camii Hazireleri, Umurbey Camii Haziresi, Namazgah Sofu Mehmed Türbesi ve Haziresi, Mollaarap Haziresi (Kabir), Kiremitçi Sinan Camii Haziresi, Kayhan Camii haziresi, Akbıyık Zayiyesi haziresi, Yeşil Türbe haziresi ve Hasan Can kabri, Altıparmak Camii haziresi, Barakfaki Hazretlerinin kabri, Selami Tekkesi haziresi bunlardan bazılarıdır. Başçı İbrahim Camii haziresi, Dar’ül Kurra haziresi, Gemlik-Umurbey Beyler kabristanı, Veli Şemseddin Camii haziresi, Abdüllatif Kudsi Hazretleri türbesi ve haziresi de çalışmaların devam ettiği hazirelerdir. Bursa’ya kazandırdığımız kentin farklı noktalarından alınan bir mezar taşları ile zenginleşen Muradiye külliyesi mezar taşları da bursa tarihini gözler önüne seren bir açık hava müzesidir” dedi.
Pınarbaşı kabristanının bugüne gelen önemli mezarlıklardan olduğunu kaydeden Recep Altepe, “Hasan Taib’in ifadesiyle Pınarbaşı Bursa’nın Karacaahmet’idir. Mevlevilerin medfun olduğu bir mezarlıktır. 894 tarihî taşla, Bursa’da hâlen en fazla tarihî mezar taşına sahip mezarlıktır. Bugün tanıttığımız kitap, Pınarbaşı’na tutulan bir ışık mahiyetindedir” şeklinde konuştu.
Altepe, Mevlevihane ile ilgili çalışmanın da başlayacağını sözlerine ekledi.
Eserin meydana getirilmesinde büyük emek sarf eden Doç. Dr. Hasan Basri Öcalan, hazirelerle ilgili çalışmaları ve ‘Tarihi Bursa Mezar Taşları – Pınarbaşı Mezarlığı’ kitabının hazırlık sürecini anlattı. Özalan, tarihi hazirelerden en büyüğünün Pınarbaşı olduğunu kaydederek, çalışmaların 4 cilde ulaşacağını bildirdi.
Yrd. Doç. Dr. Bedri Mermutlu da Pınarbaşı mezarlığının Bursa fethedildiğinde defin yapılan bir yer olduğunu ifade ederek, “Pınarbaşı mezarlığı, şu anda mezar taşı açısından en yoğun mezarlıktır. 894 yazılı taş mevcuttur ve bu taşlar 14. yüzyıldan 20. asır başlarına kadar olan dönemi içeriyor” dedi.