Bursa barajları alarm veriyor! Son 5 yılın en kötüsü

Kuraklık ‘su şehri’ Bursa’yı da vurmaya başladı. Kentin içme suyu ihtiyacını karşılayan barajlarda doluluk, son yılların en kötü seviyesinde…

Bursa barajları alarm veriyor! Son 5 yılın en kötüsü

Taha TÜTÜNCÜ

Su şehri olarak anılan Bursa’nın barajları, son zamanlarda yaşanan yağış azlığı nedeniyle alarm vermeye başladı.

BUSKİ tarafından açıklanan verilere göre, Nilüfer Barajı’nın doluluk oranı yüzde 2 seviyelerine kadar düşmüş durumda. Doğancı Barajı ise yüzde 48 doluluk oranına sahip.

Bu tablo Bursa’nın su kaynaklarının hızla tükendiği gerçeğini ortaya koyarken, geçtiğimiz yıllara göre yapılan kıyaslamalar durumun her geçen gün kötüye gittiğini ortaya koyuyor.

HER GEÇEN YIL AZALIYOR

Son beş yıla bakıldığında; Nilüfer ve Doğancı barajlarının doluluk oranlarının ciddi bir şekilde düştüğü görülüyor. Bugün Nilüfer Barajı yüzde 2, Doğancı Barajı ise yüzde 48 seviyesinde bir doluluk oranına sahip. 2023 yılının aynı döneminde Nilüfer Barajı ise yüzde 39 doluluk, Doğancı Barajı yüzde 53 seviyesinde doluluk oranına sahipti. 2022 yılında ise bu oranlar sırasıyla yüzde 24 ve yüzde 39 olarak kaydedilmişti. 2021’de de sırasıyla yüzde 31 ve yüzde 62’lik oranlar söz konusuydu. 2020 yılında ise bu dönemde Nilüfer Barajı’nda yüzde 20 ve Doğancı Barajı’nda yüzde 44 doluluk vardı. En dikkat çekici veriler ise 2019 yılında kaydedilmişti. Söz konusu dönemde bugün Nilüfer Barajı yüzde 23 doluluk oranına sahipken, Doğancı Barajı tam kapasiteydi. Doğancı Barajı ve onu besleyen Nilüfer Barajı ortalamalarına bakıldığında son 5 yıldaki en kötü tablonun bugün ortaya çıktığı görülüyor.

“SUYU İSRAF ETMEYELİM”

Su tasarrufunun önemine dikkat çeken yetkililer, vatandaşların su kullanımında dikkatli olması gerektiğini vurguluyor. Yetkililer, yağışların yetersizliği ve yaz aylarında artan su tüketiminin bu düşüşte önemli bir etken olduğu belirtiyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X