Mahkemenin talebi üzerine Niğde Barosu tarafından atanan avukatlar Hürriyet Toker, Nail Gündüz, Murat Turan, davadan çekildiklerini belirterek salonu terk etti. Avukat Gündüz, duruşma sonunda gazetecilerin ‘Neden davadan çekildiniz?’ sorusuna, “Hayvanlar bile savunulur. Bunlar hayvan da değil insan da değil. Bu yüzden davadan çekildim” diye cevap verdi.
Ankara’da tutuklu bulunan sanıklar yine mahkemeye getirilmeyerek savunmaları Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden alındı. Öldürülen kamyon şoförünün avukatı Ali Çil, sanıklardan Fuad M.’nün görüntüsünün ekranda net olmasına karşın IŞİD üyelerinin görüntülerinin flu olduğunu belirterek, “Canilerin onlar olup olmadığını tespit edemediğimizden mahkemeye getirilmesini istiyoruz” dedi. Baronun görevlendirdiği 3 avukat da davadan çekilince sanıkların avukatı kalmadı.
Ulukışla İlçesi’nde 20 Mart 2014’te yol kontrolü sırasında Jandarma Astsubay Üstçavuş Adil Kozanoğlu ile polis memuru Adem Çoban’ı şehit edip 7 asker ve yolcu otobüsündeki 1 kişiyi de yaraladıktan sonra gasp ettikleri kamyonun şoförü Turan Yaşar’ı da öldürerek kaçan tutuklu Benjamin X., Çendrim R. ile Muhammed Z.’nin yargılandığı dava, Niğde Ağır Ceza Mahkemesi’nde saat 09.00’da başladı.
Sanıklar hakkında ’Anayasayı ihlal, 6136 sayılı yasaya muhalefet, yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürme, yakalanmamak amacıyla kasten öldürme, yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürmeye teşebbüs, patlayıcı madde bulundurmak, nitelikli yağma ve kasten yaralama’ suçlarından 3’er kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası isteniyor.
CEZAEVİNDEN BAĞLANDILAR
Niğde’de cezaevinde bulunan tutuklu sanıklardan Fuad Mövsümöv’ün silahlı terör örgütüne üye olmak ve resmi belgede sahtecilik; hakkında yakalama kararı çıkartılan ve 52 kişinin hayatını kaybettiği Reyhanlı patlamasının da sorumlusu olduğu iddia edilen Heysem T. ile İsmayılov Q.’ın silahlı terör örgütüne üye olmak suçundan, Türk uyruklu M.A, K.Ö, H.Y, K.Y. ve A.Y.’nin de bilerek ve isteyerek örgüte yardım etmekle suçlanıyor.
Davanın güvenlik gerekçesiyle başka ile nakledilmesi için dosyayı Adalet Bakanlığı’na gönderen Niğde Ağır Ceza Mahkemesi, Bakanlıktan gelen ret cevabı üzerine bugün davanın ikinci duruşmasını yaptı. Tutuklu 4 sanık duruşmaya bulundukları cezaevlerinden SEGBİS bağlantısı ile katıldılar.
Duruşmaya, teröristlerin şehit ettiği Jandarma Astsubay Üstçavuş Adil Kozanoğlu’nun babası Duran Kozanoğlu ve kardeşi Tayfun Kozanoğlu, polis memuru Adem Çoban’ın babası Mevlüt Çoban, öldürülen kamyon şoförü Turan Yaşar’ın eşi Satı Yaşar, oğlu Murat, kızları Zeynep Yaşar ve Mediha Çetin ile ağabeyi Mehmet Yaşar katıldı.
“BUNLAR HAYVAN DA DEĞİL İNSAN DA”
İlk duruşmada mahkeme başkanının avukat isteyip istemediği sorusuna ’Benim avukatım Allah’tır” diye cevap vererek avukat istemediğini belirten Benjamin X. ile sessiz kalan Çendrim R. ve Muhammed Z.’ye mahkemenin talebi üzerine Niğde Barosu tarafından atanan avukatlar Hürriyet Toker, Nail Gündüz, Murat Turan, davadan çekildiklerini belirterek salonu terk etti.
Salonu terk eden avukatlardan Nail Gündüz, duruşma sonunda gazetecilerin ’Neden davadan çekildiniz?’ sorusuna, “Hayvanlar bile savunulur. Bunlar hayvan da değil insan da değil. Bu yüzden davadan çekildim” diye cevap verdi. Davada IŞİD üyesi Benjamin X., Çendrim R. ile Muhammed Z., mahkeme başkanının yönelttiği tüm soruları yanıtsız bıraktı. Savunma yapmayan 3 sanık, duruşma süresince hiç konuşmadı.
Silahlı terör örgütüne üye olmak ve resmi belgede sahtecilik suçuyla yargılanan Fuad M. ise kendisini hiçbir avukatın savunmak istemediğini belirterek, “Bu nedenle savunmamı kendim yapacağım” dedi. İddianamede kendisiyle ilgili suçlamaları hatırlatan M., “Ben Cündüş Şam İslam Örgütü’ne üye değilim. Azarbeycan’da bulunan Azarbeycan Cündüş Şam Örgütü’ne bağlıyım, onunla karıştırılıyor. Cündüş Şam, kimseye bağlı olmayan, aileleriyle, hanımlarıyla yaşayan, İslam’ı anlatan ve savaşlara katılmayan bir örgüttür” diye konuştu.
Mahkeme başkanının evinde yapılan aramalarda ele geçirilen malzemeler ve dokümanlar ile, diğer sanıkların üzerinden çıkan ve kendisine ait cep telefonu numarasının bulunduğu kağıt parçasını sorması üzerine ise şunları söyledi:
“O dokümanlardan bir tanesi kitaptır. O kitap ise çarşıda satılmaktadır. Aramalarda 3 tane de bayrak bulundu ve bu bayraklardan bir tanesi Azarbeycan Cündüş Şam Örgütü’ne aittir. Diğer bayraklarının üzerinde de Kelime-i Şahadet ile besmele yazmaktadır. Onlar da çarşıda satılmaktadır. Ben bu telefonu olaydan yaklaşık 1 ay önce kullanmaya başladım. Onların üzerinde neden benim numaram var, onu diğer sanıklara sorun.”
“SANIKLAR MAHKEMEYE GETİRİLSİN”
Mahkeme başkanı, duruşmaya katılan şehitlerin yakınlarına şikayetçi olup olmadıklarını sordu. Şikayetçi olduklarını belirten yakınlardan Zeynep Yaşar ile Mediha Çetin sanıkların en ağır bir şekilde cezalandırılmasını istedi. Öte yandan Yaşar ailesinin Avukatı Ali Çil ise, ekranda görüntülerin flu olması nedeniyle sanıkların bir sonraki duruşmada hazır bulundurulmasını talep etti. Duruşma sonunda mahkeme heyeti, sanıkların tutukluluk hallerinin devamına, dosya üzerinde yeniden inceleme yapılmasına ve duruşmanın 17 Haziran’a ertelenmesine karar verdi.
Avukat Ali Çil ise, dava sonunda yaptığı açıklamada, mahkemeye telekonferansla bağlanan 4 tutuklu sanıktan IŞİD üyesi Benjamin X., Çendrim R. ile Muhammed Z.’nin ekrandaki görüntülerinin flu olmasına karşın, Fuad M.’ün görüntüsünün net olmasına dikkat çekti. Çil, “Fuad’ı net bir şekilde görürken, diğer 3 cani ise flu bir ekranda görülüyor. Ekranın hem flu olması hem de boyunlarını eğmesinden dolayı canilerin onların olup olmadığını tespit edemediğimizden canilerin mahkemeye getirilmesini istiyoruz” diye konuştu. Gazetecilerin IŞİD’in Musul Başkonsolosluğu’nu basarak esir aldığı 49 kişinin Ulukışla saldırısını yapanlarla takas edildiği iddialarının hatırlatılması üzerine ise Çil, “Yüzlerini net bir şekilde görmediğimizden bu iddianın gerçek olup olmadığını öğrenmek için canilerin mahkemeye getirilmelerini istiyoruz” dedi.
“BİR AN ÖNCE KARAR VERİLSİN”
Öldürülen kamyon şoförünün eşi Satı Yaşar ise, duruşma sonunda şunları söyledi:
“Biz niye geliyoruz, boşuna mı getiriliyoruz. Bir an önce karar versinler, ağır bir şekilde cezalandırılsın. Bunca polisi niye topluyorlar, yazık değil mi bu polislere? Ben kızımın düğününü babası olmadan yaptım. Yazık değil mi bu kızıma? Nerede bu devlet, nerede bu millet, böyle adalet olur mu?”
Öte yandan mahkemenin duruşmada nasıl bir güvenlik tedbirinin alınacağını sorması üzerine Niğde İl Emniyet Müdürlüğü, 30 Ocak’ta mahkemeye gönderdiği yazıda duruşmalara Reyhanlı patlamasında ölenlerin yakınları ile çevre illerden de yoğun bir katılım olmasının beklendiğini ve çevre illerden takviye güç istenmesi seçim döneminde her ilde güvenlik tedbirleri alınmış olacağı için, duruşmalarda güvenlik tedbiri alınmasında zorluk yaşanacağını belirtmişti. Ancak, ilk duruşmada olduğu gibi bu duruşmaya da emniyetin beklentisinin aksine olayda ölenlerin yakınları dışında bir katılım olmadı. Emniyet yine de adliye bahçesi ve içerisinde gerekli güvenlik tedbirlerini aldı.