Bayraktar, Anadolu’nun en önemli ürünü buğdayda hasadın ülke genelinde yoğunlaştığını ve yörelere göre çalışmaların ağustos ayının sonuna kadar devam edeceğini belirtti.
Birinci tahmin verilerine göre, buğday üretiminin 21,8 milyon tonu bulacağına işaret eden Bayraktar, ”Geçen yıl 20,6 milyon ton buğday üretmiştik. Bu yıl yüzde 5,8’lik artışla Hollanda’nın iki katı alanda, 21,8 milyon tonluk üretim miktarını yakalayabiliriz” dedi.
Üreticinin yoğun bir şekilde hasat yaptığına vurgu yapan Bayraktar, hasatta en önemli konunun fiyat ve tane kayıpları olduğunu söyledi. Buğdayda müdahale alım fiyatının önemine değinen Bayraktar, ‘Milyonlarca çiftçimiz, buğday ve arpadan geçimini sağlıyor. Üreticimiz yaptığı masrafın, verdiği emeğin, döktüğü alın terinin karşılığını almalıdır. Buğday kadar önemli bir ürün kendi haline bırakılamaz. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) acilen devreye girmeli, çiftçinin dostu olduğunu göstermeli, enflasyon farkı, üretici karı ve refah payını dikkate alan bir müdahale alım fiyatı açıklamalı, üreticinin alın terinin karşılığını vermelidir. Hazine de TMO’nun finansman ihtiyacını hızlı bir şekilde karşılamalı, Ofisin elini güçlendirmelidir” diye konuştu.
Bayraktar, hedeflerinin kaliteli buğday üretmek ve üretimi 30 milyon tona çıkarmak olduğunun altını çizdi.