Bu türbenin kapısı açıldığında 40 gün sonra hakka yürüyeceğini bilmiyordu

Çelebi Mehmet devletin başına geçtiğinde savaşlardan yorgun düşmüştü. Bursa’da ebedi olarak dinleneceği görkemli bir türbe yaptırdı. Bu türbenin inşaası bitip kapısı açıldıktan 40 gün sonra hakka yürüyeceğini bilmiyordu.

Bu türbenin kapısı açıldığında 40 gün sonra hakka yürüyeceğini bilmiyordu

Çelebi Mehmet Yıldırım Beyazıt’ın 4 oğlundan biriydi. Babası 1402 yılında Timur’a yenilince ülkede Fetret Devri başladı. Bu dönemde kardeşleriyle savaşa savaşa birliği yeniden tesis etti, Osmanlı Devleti’ni yeniden tek çatı altında topladı. Osmanlı’nın 5. padişahı olmakla birlikte devletin ikinci kurucusu diye kabul edildi.

turbe8.jpg

11 yıl süren Fetret Devri ve 8 yıl süren padişahlığı boyunca 24 savaşa katılan Çelebi Mehmet bu savaşlarda tam 42 defa kılıç, ok ve mızrak yarası aldı. Kaynaklar Müslümanlara karşı gösterdiği adaleti Hristiyanlara karşı da gösterdiğini ve onun güçlü ve iyi bir padişah olduğunu yazıyor.

Çelebi Mehmet Osmanlı’da dirlik ve düzeni sağladıktan sonra Bursa’da bir türbe yaptırmak üzere divanında üçüncü vezir ve aynı zamanda da mimar olan İvaz Paşa’ya görev verdi. Bu türbe Osmanlı geleneğinde hiç olmadığı kadar görkemli ve ihtişamlı olacaktı. Ve bu türbe yapılırken Osmanlı türbelerindeki tevazu ve sadelik terk edilecekti.

Çünkü Çelebi Mehmet Fetret Devri sonrasında bu milletin en zor günlerinde bile eşsiz eserler meydana getirebileceğini yedi düvele göstermek istiyordu. Bir amacı da babasını 1402’de Ankara Savaşı’nda yenen Timur’un türbesinin üstüne çıkan bir eser bırakmaktı.

bursa-yesilturbe-istasy10net-e1401044447161.jpg

İvaz Paşa’nın ince işçiliği, oymacı Tebrizli Ahmet oğlu Hacı Ali, nakkaş Ali bin İlyas Ali, çinici Mehmet el Mecnun gibi zamanın büyük sanatkarlarının ustalığıyla Yeşil Türbe padişahın ölümünden tam 40 gün önce tamamlandı. Padişah Çelebi Mehmet Edirne’de 32 yaşında vefatının ardından, tahta çıkan oğlu 2. Murat tarafından Bursa’ya getirilerek bu türbede defnedildi.

YEŞİL TÜRBE

Yeşil Camii’nin güneyinde bulunan Yeşil Türbe, sekiz köşeli bir yapı olup, dıştan yüksek kasnağı, sivri kubbesi ile karakteristik bir üslubun anlatımıdır

turbe1.jpg

Yapı, sandukaların bulunduğu zemin kat ve kripto vazifesi gören tonozla örtülü bir bodrumdan oluşmaktadır. Kubbe her yüzünde sivri kemerli birer küçük pencere bulunan sekiz yüzlü kasnak üzerine oturur. Kubbeye geçiş, prizmatik üçgen dizisinden oluşan bir kuşakla sağlanmıştır. Kuzey yönündeki girişin sağında ve solunda yer alan mihrapcıkları, ayakkabılıkları, kapı üzerindeki skalaktitleri, kitabesi, dilimli kubbesi, çeşitli renk ve motiflerdeki çiniler ile bezenmiştir. Çiniler kabartma ve sır tekniğinin en güzel örneklerindendir.

yesil-turbe.jpg
 

Türbenin içinde Çelebi Mehmed’in çiniler ile bezenmiş sandukası yer alır. Sekiz köşeli, yanları mermer, üzeri çini kaplı bir mermer kaide üzerine yerleştirilmiş üzeri beyaz, mavi, sarı, lacivert çinilerden oluşan yazı bordürü ile süslenmiştir.

ty-002.jpg
 

Mihrap nişi oldukça yüksek tutulmuştur. Rumi palmet, kıvrık dal motifleri, kalın yazı dizisi ve tepeliği ile Yeşil Camii mihrabına benzemektedir. Türbenin içte yüzeyini yerden 3.00 m ye kadar yükselen altı köşe firuze duvar çinileri ve altın yaldızlı rozetler oluşturur. Türbenin çinileri, kitabesinde de belirttiği üzere Mecnun Mehmed tarafından yapılmıştır.
 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X