İngiltere’nin Oxford Üniversitesi’nde öğrenciler tarafından kurulan Tehlikeli Sporlar Kulübü’nün 1979’da organize ettiği “bungee jumping” etkinliğiyle profesyonel anlamda başlayan ekstrem sporlar, kısa sürede popülerleşti.
Adrenalin bağımlısı genç ve üretken sporcuların daha fazla heyecan araması nedeniyle yüksek derecede hayati tehlike arz eden bir spor dalı haline gelen ekstrem sporlarda az bilinen birçok kategori bulunuyor.
Çılgınlık ve cesaretin yanı sıra teknik ve deneyim de gerektiren ekstrem sporlardan bazıları insanı şaşkınlığı sürüklüyor.
Uçağın tepesine çıkılıyor
Dünyanın en tehlikeli ekstrem sporları arasında yer alan “Wing-walking”de macera tutkunları, hareket halindeki iki kişilik uçağın tepesine çıkıyor.
Yaklaşık 300 kilometre hızla hareket eden uçaktan düşme olasılığına karşı güvenlik önlemlerinin alındığı “wing-walking”de dengede kalmak en önemli faktör olarak öne çıkıyor. Uçağın tepesine çıkan katılımcılar, harika manzaranın eşliğinde unutamayacağı bir deneyim yaşıyor.
Lavların arasında sörf keyfi
Orta Amerika ülkesi Nikaragua’nın en küçük yanardağı Cerro Negro’da 2005 yılında başlayarak gelenekselleşen yanardağ sörfü, ülkenin en popüler sporları arasına girdi.
Aktif durumdaki yanardağın tepesinden yaklaşık 725 metre aşağı aşağı 80 kilometre hızla sörf yapan sporcuları izlemeye on binlerce seyirci geliyor.
Tehlikeli dağ sporu
Sirklerde iplerin üzerinde yürüyen cambazların ayağına takılan bisiklet tekerinin dağ gezintisine uyarlanan hali “mountain unicycling”, yaralanma riski en yüksek sporlar arasında yer alıyor.
Esneklik ve paten işbirliği
Otomobilin altına girerek paten yapmak kulağa her ne kadar imkansız gibi gelse de Limbo pateni yapanlar, bunu başarıyor.
Adını Limbo dansından alan ve özellikle Çin ile Hindistan’da yaygın olarak düzenlenen bir ekstrem spor haline gelen Limbo patenini yapmak için zayıflık ve esneklik gerekiyor.
Ayak ve kollarını 180 derece yana açarak ve vücudunu neredeyse yere değecek kadar öne eğerek dikey bir çubuğun altına giren sporcular, yerden 50 santimetreden bile daha yüksek olmayan bu çubuğa dokunmadan paten yapmaya çalışıyor.
Uçma hissi veriyor
Fransa’nın Normandiya bölgesinde özellikle son yıllarda hızla yaygınlaşan “powerbocking”, özellikle gençler arasında vazgeçilmez bir etkinlik haline geldi.
Aliminyum ve fiberglas karışımı elastik bir maddeden yapılan ve ayağa takılan yaklaşık yarım metre boyundaki yaylı bir alet olan powerbocking, zıplayınca havada bir buçuk metreye kadar yükselebiliyor.
Timsahlı bungee-jumping
Başta Avustralya olmak üzere dünyanın farklı yerlerindeki bungee jumping’in yeterince heyecanlı olmadığını düşünen maceraperestler, atlayışlarını içi timsahlarla dolu nehirlerin genellikle dik dağ yamaçlarında gerçekleştiriyor.
Bu atlayışların birinde, 8 Ocak 2012’de, Zambia’nın Zambezi Nehri’ne Victoria Falls Köprüsü’nden atlayan Erin Langworthy, halatının kopmasının ardından timsahlarla dolu suya düşmüştü. Langworthy, timsahlardan kaçmayı son anda başararak kıyıya yüzerek ulaşmıştı.
Sualtı hokeyi popülerleşti
1950’lerde İngiltere’de geliştirilen bu spor, havaların çok soğuk olduğu kış aylarında formlarını korumak için su altında kendilerini meşgul edecek bir oyun geliştirmek isteyen dalgıçlar tarafından bulundu.
Özel boyutlarda hokey sopası, koruyucu giysisi, eldiven ve şnorkel takımı ile su altına giren dalgıçlar, bu sayede su altında nefes almadan kaç saniye kalabileceklerini de test ediyor.
Gelenekten yayıldı
Ekstreme sporlar arasında ölüm riski yüksek grupta yer alan kayalıktan denize atlama geleneği, ilk olarak 1770’de Hawaii Adaları’ndan Lanai’de başladı. Dönemin Kralı Kahekili, askerlerinden ülkelerine sadakatini ve cesaretini göstermesi için, yüksek kayalıklardan önce ayakları denize girecek ve mümkün olan en az seviyede su sıçratarak şekilde atlamalarını emretti.
Bu gelenek daha sonra hızla yayıldı ve günümüzde spor haline dönüştü. Yüzücülerin dalış sırasında akrobatik hareketler yapması, seyir zevki açısından hoş sahnelere neden oluyor. Red Bull Kayalıktan Atlama Dünya Serisi’nin 2009 yılında başlamasının ardından dünya genelinde özel seçilmiş birçok sporcu bu alanda yarışıyor.
Baş döndürücü top
Yeni Zelanda’da 2000 yılında icat edilen bu spor dalında, iki katmanlı dev bir plastik topun içine giren bir ya da iki kişi, yamaçtan aşağı bırakılarak yuvarlanıyor.
“Baş döndürücü” bir spor dalı olarak son dönemde çok popülerleşen “Zorbing”, bazen de tehlikeli olabiliyor. Rusya’nın Dombai kayak merkezinde 8 Ocak’ta eğlenmek için zorbing topunun içine giren iki arkadaş, bu spor dalı için hazırlanmış özel patikadan topun çıkmasıyla uçuruma yuvarlanmış, kayalara ve taşlara çarparak kilometrelerce sürüklendikten sonra durabilmişti.