Bu lezzeti tadan bir daha bırakamıyor!

Nohut hasadının ardından evlerin önünde kurulan, ocaklarda yöresel yöntemlerle üretimi gerçekleştirilen ve tadını kavrulduğu kumdan alan Ağın leblebisine talep çığ gibi büyüyor.

Bu lezzeti tadan bir daha bırakamıyor!

Elazığ’ın Ağın ilçesinde nohudun odun ateşinde yöreye has kumla kavrulmasıyla üretilen leblebi yoğun talep görüyor.

bu-lezzeti-tadan-bir-daha-birakamiyor--10347908.jpeg

Evlerde üretilmesinin yanında imalathanelerde makinelerde de üretimi gerçekleştirilen leblebinin evlerde üretileni 27 liraya kadar alıcı buluyor.

Ağın Belediye Başkanı Yılmaz Serttaş, AA muhabirine, geçmişte yöre sakinlerinin kış aylarında kendi tüketimleri için geleneksel olarak yaptıkları leblebinin ülke genelinde tanınmaya başladığını belirtti.

bu-lezzeti-tadan-bir-daha-birakamiyor--10347910.jpeg
 

Üretim geçen yıla göre yüz 100 arttı
 

Özellikle kış aylarında çay saatlerinin aranan lezzetlerinden biri haline geldiğini ifade eden Serttaş, şunları söyledi:
 

“Ağın leblebisine olan talep o kadar arttı ki üreticiler siparişleri yetiştiremiyor. Bu lezzeti tatmak için bir hafta bekleyen müşteriler var. Geçen yıl ortalama 100 ton kadar üretilen leblebi bu yıl 200 tona kadar çıktı. Bu lezzeti bir kez tadan bir daha da bırakamıyor. İlçedeki üreticiler Türkiye’nin dört bir yanından sipariş alıyorlar. Ağın leblebisine olan talep artışı üretimin imalathanelere de kaymasına neden oldu.”
 

Siparişlere yetişemiyorlar
 

Leblebi üreticilerinden Hasan Aktaş ise geçen yıla oranla leblebiye büyük talep olduğunu vurgulayarak, “Leblebi imalatında kullandığımız kum çok önemli, leblebiye tadını bu kum veriyor. Bu kum, ilçeye bağlı Bademli köyünden çıkıyor başka kum bu tadı vermiyor. Çok fazla siparişimiz var, yetiştirmekte güçlük çekiyoruz.” dedi.
 

Üretici Saim Ekinci’de Ağın leblebisine olan talep artışının geçen yıla oranla kazançlarını ikiye katladığını kaydetti.
 

Ağın leblebisinin tadının güzel olduğu kadar yapılışının da bir o kadar emek istediğini aktaran Ekinci, “Uygun büyüklükteki nohutlar, kazanlarda suyla kaynatılıyor. Kaynayan nohutlar, büyük saclarda odun ateşinde sıcak kumla kavruluyor. Kavurma işlemi bittikten sonra tekrar bir eleğe dökülen nohutlar, elekte kabukları soyularak tüketime hazır hale getiriliyor.” ifadelerini kullandı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X