Bu gözlük enkaz altını görüyor!

AFAD Başkanlığı tarafından Bursa İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’ne tahsis edilen enkaz altı görüntüleme kamerası, gece görüş özelliği, -17 dereceden 43 derece sıcaklıkta çalışma özelliğine kadar bir çok fonksiyonu ile hayat kurtaracak.

Bu gözlük enkaz altını görüyor!

Bursa İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, kendilerine tahsis edilen afet koordinasyon TIR’ından kurtarma araçlarına kadar birçok envanteri Bursa Valisi Münir Karaloğlu’na tanıttı. Vali Karaloğlu’nun tek tek incelediği cihazlar arasında ise en çok dikkatini çeken enkaz altı görüntüleme cihazı oldu.

Alışılagelmiş cihazların ötesinde bir tasarıma sahip olan bu cihaz, tasarım aşamasında mühendislerden ziyade konusunda tecrübeli arama kurtarma uzmanlarının fikirleri alınarak üretilirken, endoscope kamera özelliği ile 1 santimetre çapındaki deliklerden de arama yapılabiliyor. 

Vali Karaloğlu’na cihaz hakkında bilgi veren Bursa İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü Ekip Amiri Ali Çakır, “Kendi içinden kablo hareketli 4 metreye kadar uzayabilen teleskopik prob özelliğine sahip. Daha önceki cihazlarımızda 180 derecelik bir arama yapabilirken, bu cihaz ile 270 derece bir yöne 360 derecede farklı yöne olmak üzere dört yöne de arama yapabilmekteyiz. Gece görüş özelliğine sahip olan bu cihaza ait gözlük ile ışıklandırmanın az olduğu enkaz altı çalışmalarda ve arazi aramalarında kullanılabiliyor. Bir başka özelliği ise, cihaz -17 derece ile 43 derece sıcaklıkta çalışabilmekte ve 6 saat kayıt özelliğine sahip. Yine enkazdan bağımsız olarak çalışan harici monitör ile enkaz dışından da enkazın altı görünmekte” diye bilgi verdi.

Daha sonra gözlüğü takan Bursa Valisi Münir Kararoğlu, “Enkaza giriyor, ne var ne yok görebiliyorsun. Gece görüşü de var” diye konuştu.

“ÖZEL SEKTÖRDEN KAMUYA HERKES AFETE HAZIRLIKLI OLACAK”

Bursa Valisi Münir Karaloğlu, ‘Ulu Şehir’ Bursa’yı geleceğe emin adımlarla hazırlarken, deprem kuşağında yer alan kenti, afet ve her türlü olumsuzluğa karşı da hazırlamayı ihmal etmiyor. Kocaeli ve Van depremlerinin açtığı yaraları sarmada büyük rol üstlenen Vali Karaloğlu bu tecrübelerini, Bursa Afet, Acil Durum İl Müdürlüğünde gerçekleştirilen ve başkanlığını yaptığı ‘AFAD Durum Planın Değerlendirilmesi’ toplantısında da paylaştı. Vali Karaloğlu, “Deprem yarın olacakmış gibi hazır olacağız. Marmara Bölgesi Türkiye’nin hem ekonomik hem de sanayi olarak yükünü çeken bir bölgedir. Onun için bu bölgelerdeki kamunun, yerel yönetimlerin, sanayinin ve halkın afete hazırlıklı olması lazım” dedi.

İlk etapta Bursa’daki Gemlik ve İznik ilçelerinin değerlendirildiği toplantı sonunda bir açıklama yapan Vali Karaloğlu, “Deprem yarın olacakmış gibi hazır olacağız. Hiç olmasın diye de dua edeceğiz. Türkiye’de yaşayan nüfusun yüzde 85’i 1. ve 2. derece deprem riski olan bölgelerde yaşıyor. Marmara Bölgesi de Türkiye’de deprem riski en yüksek bölgelerden bir tanesidir. Biz de son 2 senedir Bursa’da özellikle Gemlik ve İznik hattındaki ilçelerimizle ilgili yaptığımız çalışmayı bugün tamamlamış olduk. Yakın bir zamanda bunu halkımızla da paylaşacağız” şeklinde konuştu.

“BURSA’NIN AFET HARİTASINI ÇIKARIYORUZ”

Bir afet anında vatandaşların ilk toplanacağı alanların ve acil çadır kent olarak kullanacak alanların belirlendiğini ifade eden Karaloğlu, “Tespit ettiğimiz alanlarda kamu, özel sektör, belediye bir afet olduğunda yer aramadan çadırı nerede kuracağını bilecek. Konteynır, lojistik deposu, afet koordinasyon merkezi, sahra hastanesi nereye kuracağımız belli olacak. Afet anında şehri yönetenlerin eline biz bir harita vermiş olacağımız. Bunu da her sene güncelleyeceğiz. Bir sene sonra güncellenmese tespit ettiğimiz alanların niteliği ve fonksiyonu değişir yine bir işe yaramaz. Bizim eskiden sivil savunma planlarımız olurdu. Ama her şey kağıt üzerinde olurdu. Bunlar artık öyle planlar değil. Arkadaşlar gidip bizzat yerinde inceledi, gördü, uygunluklarını yerel belediyeyle, kaymakamlıklarla çalıştı. Artık çok reel bir planımız var. Rabbim inşallah afet vermesin ama verdiğinde de bunlara ihtiyacımız var. En kısa zamanda 17 ilçeyi de tamamlayarak bunu halkımızla paylaşmış olacağız” dedi.

Vali Karaloğlu’nun yakından incelediği GigraCam Görüntülü Arama Sistemi ile yapılan tatbikat ise gerçeğini aratmadı. Yapılan tatbikatta enkaz üzerinden teleskopik prob ile enkaz altında kimsenin olup olmadığı kontrol edildi. Yapılan arama kurtarma esnasında teleskopik prob kullanılmayan yerlerde endoskop kamera ile enkaz altı inceleme yapıldı. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X