Türkiye’ye rol model projelerin hayata geçirildiği bir uzmanlık merkezi haline gelen BTSO, üyelerinin uluslararası arenada daha rekabet edebilir hale gelmesi için örnek çalışmalara imza atmaya devam ediyor.
35 bin üyesiyle Türkiye’nin önde gelen ticaret ve sanayi odalarından BTSO, Ekonomi Bakanlığı tarafından geliştirilen ‘Uluslararası Rekabetçiliği Geliştirme programlarından faydalanarak, firmalara önemli katkılar sunuyor. Ur-Ge Projeleri ile,firmaların ihtiyaç analizleri yapılarak belirlenen eğitim, danışmanlık giderleri, yurt dışına yönelik toplu fuar katılımları, ikili iş görüşmeleri faaliyetlerinin yanı sıra yurt dışından getirilecek alım heyeti faaliyetleri de destekleniyor. Bakanlık, söz konusu desteklerle proje ve kümelenme yaklaşımını esas alan yerel dinamiklerin harekete geçirilmesine imkan sağlayarak, işbirliği kuruluşlarının önderliğinde ihracat seferberliği başlatmayı hedefliyor.
100’E YAKIN FİRMA FAYDALANIYOR
Ur-Ge Projelerinden faydalanarak firmalara destek vermeyi amaçlayan BTSO, şimdiye kadar “Uzay, Havacılık ve Savunma”, “Raylı Sistemler” ve “Bebe ve Çocuk Konfeksiyonu” sektörlerinde 3 Ur-Ge Projesi için başvuru yaptı. Firmaların doğrudan ihracat yapabilmeleri ve kurumsal kapasitelerini arttırmalarının amaçlandığı projelerden 100’e yakın firma faydalanıyor.
MAKİNA VE KİMYA UR-GE BAŞVURULARI YOLDA
Her proje için toplam 4,5 milyon dolara kadar kaynağın sunulduğu Ur-Ge programı için çalışmalarına 2015 yılında da devam eden BTSO, Kimya ve Makine sektörlerinde de Ur-Ge projesinden faydalanmak için girişimlerini sürdürüyor.
SIFIR MALİYETLE UR-GE PROJESİ
Ekonomi Bakanlığı’nın yüzde 75 destek verdiği projeye, BTSO ise yüzde 25 katkı sağlıyor. Bu şekilde Ur-Ge Projesi’ne katılan firmalar hiçbir ücret ödemeden projeden faydalanarak rekabetlerini arttırma imkanı yakalıyor.
“PROJEYE KATILIN, REKABETİ GÜÇLENDİRİN”
BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Türkiye’nin dünyaya açılan kapısı olan Bursa’dan güçlü markaların çıkmasını istediklerini söyledi. Şimdiye kadar 3 ayrı Ur-Ge Projesi ile 13,5 milyon dolarlık kaynak sağladıklarını belirten Başkan Burkay, Bursalı firmaları Ur-Ge Projelerine katılmaya davet etti.
45 MİLYON DOLARLIK KAYNAK
‘Bursa büyürse Türkiye büyür’ mottosuyla hareket ederek çalışmalarını sürdürdüklerini ifade eden Burkay, “Firmalarımızın markalaşması ve uluslararası alanda güçlü bir konuma ulaşmasını istiyoruz. Kentimize kazandırdığımız Ur-Ge desteklerinin firmalarımıza ve Bursa iş dünyasına hayırlı olmasını diliyorum. Şimdiye kadar 5 ayrı alanda Ur-Ge çalışmalarımız sürüyor. Hedefimiz 10 Ur-Ge Projesi’nden firmalarımızın faydalanmasını sağlamaktır. Böylece Bursa’ya toplam 45 milyon dolarlık kaynağı aktarabiliriz” dedi.
“FİRMALARIMIZIN MARKA DEĞERİ ARTACAK”
Bebe ve Çocuk Konfeksiyonu Ur-Ge Projesinin sektör için büyük fayda sağladığını belirten BEKSİAD Başkanı Halil Atalay, “Bir yıla yakındır çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 33 firmamız ile başvurumuzu BTSO öncülüğünde Ekonomi Bakanlığına yaptık. Firmaların ihtiyaç analizi araştırması tamamlandı. Proje ile firmalar arasındaki sinerjiyi daha da arttırmayı istiyoruz. Bu çalışmaların sonunda firmalarımızın üretimde katma değerini arttırmayı, uluslararası pazarda daha güçlü kalmalarını istiyoruz” diye konuştu.
“HAVACILIK SEKTÖRÜNDE YER ALMAK İÇİN PROJEYE KATILDIM”
Uzay Savunma Havacılık Ur-Ge Projesine katılan İşadamı Nurettin Özkan, Bursa’nın uzay havacılık savunma sektörlerinde önemli bir potansiyeli olduğunu belirterek, “Gelecekte havacılık sektöründe yer almak için projeye katıldım. Artık teknoloji inanılmaz bir şekilde gelişiyor. Kendini geliştirmeyen firmalar rekabette geri kalıyor. Biz üretimimizde katma değeri yükseltmek için projeden faydalanıyoruz. Bursalı firmalar, Ur-Ge Projesi’ne katılarak, kendilerini geliştirebilir” dedi.