Yunanistan’da ülkenin kemer sıkma programına karşı çıkan radikal sol Siriza partisinin göreve geldikten sonra Pire Limanı’nın ve devlet elektrik şirketinin özelleştirmesini durdurması, Avrupa Birliği’ni kaygılandırdı.
Yeni hükümetin, ülkenin önceki taahhütlerini yerine getirmeyeceğinin sinyallerini vermesi üzerine AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, Yunanistan’ın yapıcı bir aktör olmasını istediklerini belirtti. Juncker, ‘Biz Yunanistan’da halkın oylarına saygı duyuyoruz. Yunanistan’ın da Avrupa’daki parlamenterlere, kamuoylarına saygı duyması gerekir. Euro Bölgesi’ndeki ülkelerin, Yunanistan’ın borçlarının silinmesi ile ilgili talebi kabul etmeyeceklerini’ kaydetti. AB’den çıkmadan, avro para biriminden çıkmanın mümkün olmadığı uyarısını yapan Juncker, ‘Biz Yunanistan’ın AB ve Avro Bölgesi’nde yapıcı bir aktör olmasını istiyoruz’ ifadesine yer verdi.
MERKEL DEVREDE
Kendi ülkesinde Avrupa politikasında yanlış hesap yaptığı ve Yunanistan’da Siriza’nın iktidara gelmesine neden olmakla suçlanan Almanya Başbakanı Angela Merkel de Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz’u apar topar Atina’ya gönderdi. Schulz’un Çipras ile yaptığı görüşmede Yunanistan’ın borçlarının silinmesi talebinin de gündeme geldiği bildirildi. Schulz görüşmenin ardından,’Avrupa’da, kendi programınızı uygulayacağınız konusunda bir korku var. Ben bugün tam tersini tespit ettim. Sayın Çipras öneriler sunacak ve bunun üzerinde görüşmeler olacak’ ifadelerini kullandı.
‘BİRLİKTE ÇALIŞILMALI’
Brüksel’de düzenlenen bir basın toplantısındaAvrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Jyrki Katainen ise, Yunanistan’daki yeni hükümetin kurtarma programında attığı geri adımlar nedeniyle piyasalarda yaşanan çalkantıya son vermek için, Atina ve Brüksel’in bir an önce birlikte çalışmaya başlaması gerektiğini söyledi. Katainen, ‘Hem Yunan hükümeti, hem de Avrupa kurumları, belirsizlik yerine istikrarı artıracak şekilde davranmalı’ ifadelerinde bulundu.
YENİ MÜTTEFİK Mİ?
Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ı göreve gelir gelmez başbakanlıktaki çalışma odasında ilk ziyaret eden Rusya’nın Atina Büyükelçesi Andrey Maslov oldu.
Çipras’ın davetiyle gerçekleşen ziyarette Rus Büyükelçisinin, Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ‘tebrik mektubu’nu sunduğu bildirildi.
Batıılı başkentlerde ziyaretin yankıları devam ederken ‘Yunanistan yeni müttefik arayışında. Çipras için Rusya ile dostluk, AB üyeliğinden şimdi daha önemli’ yorumları yapılmaya başlandı. Bu arada Financial Times gazetesi ise AB istihbaratının Atina ile Moskova arasında daha önce bir anlaşma olup olmadığını araştırdığını iddia etti.
Yunan Başbakanı Çipras geçen yıl Moskova’ya yaptığı ziyaret sırasında da ülke arasındaki ilişkilerin daha da geliştirilmesi ve daha sıkı işbirliği yapılması gerektiğini söylemişti.
Ayrıca koalisyon ortağı Bağımsız Helenler partisinin Genel Başkanı ve yeni Savunma Bakanı Panos Kammenos da geçen yıl Rusya’nın Kırımı’ı ilhak etmesini, ‘Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e, Kırım’daki ortodoks kardeşlerimizi koruduğu için teşekkür ederiz’ diyerek destek vermişti.
AMBARGO KALDIRILABİLİR
Öte yandan Rusya, Yunanistan’a tavizde bulunmaya hazır olduğunu sergiledi ve AB’den çıkması durumunda gıda ambargosunu kaldırabileceklerini açıkladı.
ALEKSİS ÇİPRAS, BABAESKİLİ ÇIKTI
Edirne’de yayımlanan Hudut Gazetesi, Siriza lideri Aleksis Çipras , Kırklareli’ye bağlı Babaeski’nin köyünden göç etmiş bir ailenin torunu olduğunu iddia etti.
Gazeteye konuşan ÖDP Edirne İl Başkanı Nevzat Çolak, 2010 yılında Edirne’ye gelen Çipras’la yaptıkları görüşmelerle ilgili bilgi verdi.
Çolak’ın aktardığına göre, Babaeski’nin köyünden göç etmiş bir ailenin torunu olduğunu söyleyen Çipras, bu yüzden Trakya’dayken kendisini memleketinde gibi hissettiğini ifade etti. Çipras’ın Edirne’yi çok beğendiğini belirten Çolak, genç lider için ‘Güleç yüzlü biri. Bizlerin gösterdiği ilgiden son derece memnun oldu. Bizimle birlikte ciğer yedi’ diye konuştu.