Borsa İstanbul, 22 yılı aşkın süredir hisse senedi piyasasında kullanılan emir işlem sistemini, Nasdaq ile yapılan işbirliği neticesinde geliştirilen bir proje olan BISTECH ile değiştiriyor.
Önümüzdeki haftanın ilk işlem gününde devreye alınacak yeni emir işleme sistemi olan BISTECH, ilk etapta hisse senedi piyasalarında, işlem sisteminde ve takas sisteminde devreye alınacak. BISTECH piyasada emir işlem hızını artırırken aynı zamanda birçok yeniliği getirecek. İlk etapta hisse senedi piyasasındaki en önemli değişikliklerden birisi ise 22 yıldır devam eden iki seans uygulamasının terk edilerek tek seans uygulamasına geçilecek olması.
TÜM SENARYOLARA HAZIRIZ
Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Borsa İstanbul Genel Müdürü Tuncay Dinç, BISTECH teknolojisiyle pazartesi günü 300 kilometre hızla giden bir uçaktan 3 bin kilometre hızla ile giden bir uçağa geçeceklerini belirterek, ilk gün ufak tefek bazı problemlerin yaşanabileceğini ancak tüm senaryolara hazırlıklı olduklarını ifade etti. Dinç, Borsa İstanbul’un, o zamanki adıyla İMKB’nin 1993 senesinde devreye aldığı sistemin pazartesi günü değişeceğini ifade ederek, borsaların sistemlerinin değiştirilmesi uzun zamanlar aldığını ve kolay olmadığını, bu nedenle bu günleri kendileri için tarihi günler olduğunu kaydetti.
SİSTEMİN DEĞİŞMESİ GEREKİYORDU
Bu değişikliğin nedenlerine değinen Dinç, ”2009 senesinde İstanbul için İstanbul Finans Merkezi olma hikayesi başlamıştı. O zaman ilan edilen hedefler çerçevesinde çeşitli aksiyonlar alındı. Bunlardan biri Sermaye Piyasası Kanunu’nun değişmesiydi. Bu kanunun değişmesiyle beraber Borsa İstanbul’un Türkiye’nin yerel borsası olmaktan çıkıp global bir borsa olma hedefine doğru adım adım ilerlemesi gerekiyordu” diye konuştu. Bugünkü sistemle geleceğe ilerlemenin mümkün olmadığını vurgulayan Dinç, şöyle devam etti: ”Bunun için gelecekte de bize hizmet edebilecek, global ihtiyaca cevap verebilecek bir sisteme ihtiyaç vardı. Yapılan çalışmalar ve anlaşmalar neticesinde biz bunu kendi teknolojimiz olarak BISTECH adıyla Borsa İstanbul’a getirmeye karar verdik:”
İŞLEM HIZI 10 KATINA ÇIKACAK
Dinç, 2014 yılının Ocak ayında başlayan çalışmaların 30 Kasım pazartesi günü ilk meyvesini vereceğinin altını çizerek, ”Bunu pay piyasasında devreye alacağız. Bunun yanında Takasbank’ta da aynı sistem devreye girecek. Arkasından bunun ikinci fazını inşallah borçlanma araçları, vadeli işlemler ve opsiyon piyasası ve kıymetli taşlar ve madenler piyasasında devreye alacağız. Sistem devreye alındığında, şu andaki 1 milisaniyelik işlem hızı 10 katına çıkacak. 300 kilometre hızla giden bir pervaneli uçağı düşünün. Bundan 3 bin kilometre hızla giden bir jet motorlu süpersonik bir uçağa geçiyoruz. Ki bu da şu demek, bizim dünyanın önde gelen borsalarıyla, yani Londra Borsası ile, Alman Borsası ile, Amerika’daki borsalarla rekabet edecek, onlarla aynı seviyeye erişmiş bir hızla işlem görecek duruma gelmiş olacağız” ifadelerini kullandı.