Bölgenin imara açılmasını bekleyenler mi vardı?

Bursa’nın yüreğini ağzına getiren yangından geriye 50 hektarlık kül ve soru işaretleri kaldı. Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, ‘Burası orman olarak kalacak’ dedi.

Bölgenin imara açılmasını bekleyenler mi vardı?

Mudanya’ya bağlı Göynüklü ve Gündoğdu mahalleleri arasında önceki gün 17.30 sıralarında başlayan ve Bursa’ya büyük korku yaşatan orman yangını 12 saat süren çalışmanın ardından söndürüldü. Dün gün boyu soğutma çalışmaları sürerken, yanfından geriye kül olmuş ormanın  görüntüsü kaldı.

 

Yangına başta Bursa Orman Bölge Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyesi olmak üzere İstanbul, Kocaeli ve Bilecik’ten gelen ekipler, 100 itfaiye aracıyla müdahale etti. Çok geniş alanda devam eden yangının büyük bir bölümü sabaha kadar devam eden çalışmalar sonucu kontrol altına alındı. Günün ağarmasıyla birlikte de söndürme helikopterleri soğutma çalışmalarına başladı.

MÜEZZİNOĞLU BÖLGEDE…

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun ve diğer yetkililerle yangının etkili olduğu Çağrışan Mahallesi’nin üst kısımlarındaki arazide incelemelerde bulundu, söndürme ve soğutma çalışmaları hakkında yetkililerden bilgi aldı. Orman Bölge Müdürü Coşkun’a özverili çalışmalarından dolayı teşekkür eden Müezzinoğlu, ‘Dün akşam (önceki akşam) 17.30’dan itibaren yoğun bir çalışma sergilendi. Tabii dün o saatlerde ben de helikopterle Ankara’dan geldim. Hafiften poyraz vardı. Poyrazın etkisiyle yaklaşık 50 hektarlık bir alana yayılan bir orman yangını oldu’ dedi.

Müezzinoğlu, yangın dolayısıyla 3-4 mahallenin etkilendiğini belirterek, şunları kaydetti:

 

YANGININ ÇIKIŞ SEBEBİYLE ALAKALI FARKLI SÖYLEMLER VAR

‘Köylerde tedbir amaçlı gece tahliye yapıldı. Yangın evlere sıçramadı. Şu anda kontrol altına alınmış durumda. Soğutma çalışmaları devam ediyor. Özellikle yoğun gayret sarf eden, yaklaşık 12 saati geçti ekiplere, vatandaşlarımıza geçmiş olsun diyorum ve teşekkür ediyorum. Yangının çıkış sebebiyle alakalı farklı söylemler var. Onlar önümüzdeki günlerde netleşir. Özelikle can kaybının olmaması sevindirici. Maddi kaybın telafisi olur ama köylünün koşullarını olağanüstü zedelemeden kontrol altına alınmış bir yangın oldu. Geçmiş olsun.’

ORMAN OLARAK DEVAM EDECEK…

Yangından yaklaşık 50 hektarlık alanın etkilendiğini işaret eden Müezzinoğlu, ‘Rüzgarın etkisiyle atlama bölgeleri var. Orman Bölge Müdürümüz aralarda sağlıklı bölgelerin olabileceğini söylüyor. Orman Genel Müdürlüğümüzün gerçekten yananın yerine yenilerinin dikilmesi konusunda olağanüstü dinamikleri var. İnşallah hemen tespitler yapıldıktan sonra uygun zamanda yeniden burası orman olarak devam edecektir’ dedi.

Bursa Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun da, kontrol altında soğutma çalışmalarının devam ettiğini anlatan Coşkun, “50 hektar kadar en az orman alanının zarar gördüğünü düşünüyoruz. Ayrıca atlamalar oldu. Bu gün de rüzgarın etkisi ile tehlikeli olacağını tahmin ediyoruz. Bizde tedbiri elden bırakmıyoruz” şeklinde konuştu. Vatandaşlara seslenen Orman Bölge Müdürü Coşkun, bu günlerde otların da çok kuruduğunu belirterek vatandaşların ateş yakmaması uyarısında bulundu. Rüzgardan dolayı her an yaşanacak parlamalardan dolayı tedbirli olduklarını anlatan Coşkun, İzmir, Balıkesir, Kocaeli’nden, Adapazarı’ndan Bilecik’ten Yalova, Domaniç ve Kütahya’dan ekiplerin geldiğini ve yorulan ekiplerin yerine zinde ekipleri yangın alanına sevk ettiklerini söyledi.

 

YÜREK YAKAN GÖRÜNTÜLER…

12 saatte kontrol altına alınan yangının etkili olduğu yaklaşık 50 hektar alanda helikopterden çekilen görüntüler yangının boyutlarını gözler önüne serdi. Soğutma çalışmaları için Mudanya’da denizden su alarak olay yerinde soğutma çalışması yapan Orman Bölge Müdürlüğü’ne ait helikopterden çekilen görüntülerde, bazı bölgelerin tamamen siyaha büründüğü gözlendi. Kimi alanlarda ise aralıklarla ağaçların yandığı dikkati çekerken, alevlerin yerleşim bölgelerine yaklaştığı ortaya çıktı. Ftoğraflarda yangının büyük bir alanda etkili olduğu görülüyor.

Öte yandan, 50 hektar kızılçam ormanını kül eden yangın, bölgedeki meyve üreticilerini de vurdu. Özellikle incir, zeytin, üzüm ve şeftali üretiminin yoğun olduğu bölgede, çiftçilerin büyük kayıplar yaşadığı bildirildi. Bursa Osmangazi Ziraat Odası Başkanı Hakan Ekim, yangının meyve bahçelerini yakıp kül ettiğini söyledi. Sabahın ilk ışıkları ile meyve bahçelerindeki hasarın gün yüzüne çıktığını belirten Ekim, orman yangınını henüz tamamıyla kontrol altına alınamaması sebebiyle hasarın boyutlarını tam tespit edemediklerini kaydetti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X