‘Boğulsalar dahi kurtarmayın’

Güney Asya’daki göçmen trajedisi devam ediyor. Yaklaşık 8 bin Rohingya Müslümanı ve Bangladeşli deniz ortasında aç ve susuz kurtarılmayı bekliyor. Endonezya’nın Açe bölgesindeki halk geçtiğimiz hafta 700 göçmeni kendi imkanlarıyla kurtardı. Açeli bir balı

‘Boğulsalar dahi kurtarmayın’

Endonezya’ya bağlı Açe bölgesinde geçtiğimiz hafta balıkçılar ve yerel halk yaklaşık 700 Bangladeşli ve Rohingya Müslümanı denizden kurtararak kamplara yerleştirdi.

 

Açe bölgesinde kurulan kamplara yerleştirilen kaçak göçmen sayısı 1500’e ulaştı. Açeli bir balıkçı ise, deniz ortasında aç ve susuz bekleyen ve boğulma tehlikesiyle karşı karşıya olan kaçak göçmenleri kurtarmamak için Endonezyalı yetkililerden baskı gördüklerini söyledi. Açeli balıkçı, yetkililerin, “boğulsalar dahi kurtarmayın” telkininde bulunduğunu belirtti. Endonezya ordusunda görevli bir subay, daha fazla kaçak göçmenin Açe kıyılarına çıkarılmasının yasalara aykırı olduğunu açıkladı.

 

BÖLGEDEKİ ÜLKELER SINIRLARI KAPATTI

 

Güney Asya’daki Malezya, Endonezya ve Tayland gibi ülkeler, Bangladeşli ve Myanmar’dan kaçan Rohingya Müslümanları’na kapılarını kapattı. Söz konusu ülkeler daha fazla kaçak göçmen kabul etmeyeceklerini açıkladı. Bu ülkeler göçmen akınından Myanmar’ı sorumlu tutuyor. Rohingya Müslümanları’na baskı yapan Myanmar’ın bundan vazgeçmesi istendi. ASEAN’ın dönem başkanı Malezya’nın Dışişleri Bakanı Anifah Aman’ın dün Bangladeşli mevkidaşıyla yaptığı görüşmede de Güney Asya’da denizde mahsur kalan göçmenler konusu gündeme gelmişti. Malezya Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, Anifah’ın çarşamba günü Kuala Lumpur’da Endonezya ve Tayland dışişleri bakanları Retno Marsudi ve General Tanasak Patimapragorn’u konuk edeceğini, Myanmar’ın Malezya’nın davetine icabet etmemesi durumunda göçmen krizini daha geniş ölçekte ele almak üzere acil toplantı çağrısı yapacağını açıkladı.

 

MYANMAR BASKIYA KARŞI ÇIKIYOR

 

Myanmar Devlet Başkanlığı’nda görevli üst düzey yetkili U Zaw Htay da, ülkesinin göçmen krizinin ele alınacağı toplantıya katılması yönünde artan uluslararası baskıyı eleştirdi. Myanmarlı yetkili U Zaw Htay, “ASEAN bölge ülkelerinin kendi zayıflıkları ve sorunlarıyla cesurca başa çıkmaları gerekli. Suçu sadece Myanmar’a yükleyince sorumlulukları ortadan kalkmayacak” ifadesini kullandı. Uluslararası Göç Örgütü, Hint Okyanusu ve Adaman Denizi açıklarındaki insan kaçakçılarına ait teknelerde halen 8 bin göçmenin bulunduğunu açıkladı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X