Dünyanın en büyük insan hakları örgütlerinden olan Uluslararası Af Örgütü’, 2014 raporunda, BM Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) yüklendi.
Küresel güçlerin özellikle Suriye’deki mülteci krizi karşısında aciz kaldığını vurgulayan örgüt, BM Güvenlik Konseyi’nin, Nijerya’dan Suriye’ye kadar birçok ülkeyi kasıp kavuran terör karşısında verdiği tepkinin de ‘utanç verici’ olduğunu söyledi.
Yetkilileri daha geç olmadan harekete geçmeye davet eden Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Salil Shetty konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesini, kitlesel kıyım durumlarında veto yetkilerini kullanmamaya çağırdı.
TÜRKİYE’NİN DURUMU
Türkiye’deki insan hakları durumunun da değerlendirildiği raporda, 2013 yılındaki Gezi protestoları ve hükümetin Gülen cemaatinden kopmasından ardından ülkede daha otoriter bir anlayışın egemen olduğuna dikkat çekildi.
İnternetteki özgürlüklere karşı kısıtlamaların arttığı kaydedilen raporda, barışçıl gösterilerde polisin aşırı güç kullandığı, terörle mücadele yasaları kapsamında haksız soruşturmalar yapıldığı ifade edildi. Uzun tutukluluk sürelerini de eleştiren örgüt, vicdani retçilerin, biseksüellerin ve eşcinsellerin haklarının ise gözardı edildiğine dikkat çekti.