Konseyin daimi olmayan üyelerinden Venezuela’nın, taslak açıklamada “geçiş hükümeti” ile ilgili yer alan bazı ifadelerin değiştirilmesini istediği için salı gününden beri bekletilen metne henüz onay vermediği bildirildi.
BMGK’nın başkanlık düzeyinde açıklama yayınlayabilmesi için konseyin 15 üyesinin de onayı gerekiyor. Açıklamaların, karar tasarılarının aksine herhangi bir yaptırım gücü bulunmuyor.
Taslak açıklamanın sosyal medyada paylaşılan bir kopyasına göre, metinde Mistura’nın Cenevre Bildirisi’nin hayata geçirilebilmesi için BM öncülüğünde müzakere süreci başlatılması teklifine tam destek ifade ediliyor.
Metinde, tarafların ülkede yönetimi ele alacak bir geçiş hükümeti kurulması konusunun da yer aldığı Cenevre Bildirisi’nin tüm unsurlarının hayata geçirilebilmesi için kısa süre içinde çalışmaya başlaması çağrısı yapılıyor.
De Mistura, 29 Temmuz’da BMGK’ya verdiği brifingde, taraflar arasındaki en önemli problemin, Cenevre Bildirisi’nde yer alan “tam yetkili geçiş hükümeti” kurulması olduğunu dile getirmiş, bunun aşılması için Suriyeli taraflar arasında bir çalışma grubu oluşturarak müzakerelere başlamak istediklerini söylemişti.