HASAN ALİ ÇAVUŞ
Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği (BTTDD) Genel Başkanı Necmettin Hüseyin, Kardak Kayalıkları’na çelenk bırakmak isteyen, ancak Türk Deniz Kuvvetleriyle gemi ve helikopterlerinin engellediği Yunanistan Savunma Bakanı Panos Kammenos ve Aleksis Çipras’ı komşuları ile iyi geçinmeye ve Batı Trakya Türklerine haklarını vermeye davet etti.
Yunanistan’daki Batı Trakya Türk Azınlığı’nın, baskılara ve saldırılara karşı başlattığı ve bugün ’29 Ocak Toplumsal Dayanışma ve Milli Direniş Günü’ olarak andıkları günün 30. yıldönümünde Çanakkale Şehitlik Abidesi önünde buluştu.
Ellerinde Türk ve tarihteki ilk ‘Türk Cumhuriyeti’ olan Batı Trakya Türk Cumhuriyeti’nin bayrakları olan 600’ü aşkın Batı Trakyalı, Atatürk posteri ile ‘Batı Trakya’daki Türk Varlığını, Geleceğimizi ve Afrin’de Kahramanca Mücadele Eden Mehmetçiklerimizi Selamlıyoruz’ yazılı pankartlar açtı.
Duygusal anların yaşandığı program BTTDD Genel Başkanı Necmettin Hüseyin’in Atatürk Anıtı’na çelenk sunması ile başladı, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile devam etti.
Daha sonra Kürsüye gelen BTTDD Genel Başkanı Necmettin Hüseyin, Afrin harekatı ile sözlerine başladı ve Mehmetçiğe şu sözlerle seslendi:
”Her zaman olduğu gibi kahramanca mücadele ediyorsunuz. Batı Trakya Türkleri olarak başarılar diliyoruz, dualarımız sizlerle. İhtiyaç duyduğunuz anda bizler de oraya gelmeye hazırız.”
’29 OCAKLARI UNUTMAYACAĞIZ’
Sözü, ’29 Ocak Toplumsal Dayanışma ve Milli Direniş Günü’ne getiren Hüseyin, 1923’te Lozan Antlaşması ile Yunanistan’a emanet edilen Batı Trakya Türkleri’nin haklarına hiçbir zaman kavuşamadığını vurguladı. Azınlığın 1988’de etnik kimlik inkarları ve saldırılara karşı bir direniş başlattığını hatırlatan Hüseyin, 29 Ocak’ları unutmadıklarını ve unutmayacaklarını ifade etti. Hüseyin şöyle devam etti: ”Bizim Yunanistan’a emanet edildiğimiz günden beri ne Türklüğümüzden ne de Müslümanlığımızdan şüphemiz var. Ve bizi inkar edenlere ben Çanakkale’den, kanla sulanmış bu kutsal topraklardan, Mehmetçiğin bağrından bir kez daha haykırmak istiyorum, çok net olarak söylüyorum. Batı Trakya’da yaşayan azınlık Türktür. Ve size vereceğimiz en güzel cevap ‘Ne Mutlu Türküm Diyene’ olacaktır.”
TÜRK AZINLIK HAKKINI İSTİYOR
Necmettin Hüseyin’in, törenin gerçekleştiği gün, Kardak kayalıklarına çelenk bırakmak isteyen, ancak Türk Deniz Kuvvetleriyle sahil güvenlik gemi ve helikopterlerinin engellediği Yunanistan Savunma Bakanı Panos Kammenos ve Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’a yönelik sözleri de dikkat çekti.
Hüseyin, ”Buradan Sayın Çipras’a bir kez daha seslenmek istiyorum. Aynı zamanda Ege’de suların üzerinde tur atmakla güncel siyaseti takip ettiğini zanneden ve olgun siyaset yaptığını zanneden Sayın Kamenos’a da seslenmek istiyorum. Bakın ‘hak, hukuk, adalet, insan hakları, AB üyesiyiz’ diyorsunuz. Biz de diyoruz ki, evet bu söylediklerinizin tamamına katılıyoruz. Gelin Batı Trakya Türklerine hakkın ne olduğunu, hukukun ne olduğunu, insan haklarının ne olduğunu gösterin. Bu bölgede mecbur olduğunuz coğrafya gereği yaşamak zorunda olduğunuz komşularınızla iyi geçinin. İyi komşuluk ilişkilerini de tescilleyin” ifadelerini kullandı.
BTTDD Genel Başkanı Necmettin Hüseyin, Bursa Başkanı Uzm. Dr. Ali Eminlatif’ten başlamak üzere şube başkanlarına günün anısına plaket takdim etti.
BURSA’DAN 5 OTOBÜS GİTTİ
BTTDD Bursa Şubesi Başkanı Uzm. Dr. Ali Eminlatif de, tören alanında yaptığı açıklamada, ’29 Ocak Toplamsal Dayanışma ve Milli Direniş Günü’ etkinliğine Bursa’dan 5 otobüs ve üç otomobille gelen yaklaşık 250 kişi ile katıldıklarına işaret ederek, ”Bu sayı toplam katılımcıların yarıya yakınına eşit. Duyarlılığımız her geçen gün artıyor. Bu bizleri çok mutlu ediyor. 29 Ocakları unutmadık, unutmayacağız. Bugün bu sözlerin kazındığı birer anahtarlığı da bizimle birlikte Çanakkale’ye gelen soydaşlarımıza verdik. Son olarak buradan şunu haykırmak istiyorum: ”Çanakkale geçilmez, Batı Trakya’da Türk varlığı bitmez.”
BATI TRAKYALI ŞEHİTLER UNUTULMADI
BTTDD Genel Başkanı Necmettin Hüseyin ve yönetimi ile şube başkan ve yöneticileri, Çanakkale’de şehit düşmüş Batı Trakyalılar’ın kabirlerine karanfil bıraktı ve dua etti. Buradan öğle yemeğine geçildi. Ardından 600 civarındaki Batı Trakyalı ‘Simülasyon Merkezi’nde Çanakkale Destanı’nı yaşadı. Profesyonel rehberler eşliğinde şehitliklerin ziyaret edilmesinin ardından etkinlik son buldu.