Adalet Bakanı Kenan İpek, Ankara’daki terör saldırısına ilişkin, “Bir gazetede yayımlanan isimler sebebiyle çok önemli görülen bir fail firar etti. Dolayısıyla onunla beraber toplam 9 kişi aranıyor” dedi.
Adalet Bakanı İpek, Ankara Hakimevi’nde yargı muhabirleriyle bir araya gelen İpek, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Ankara’daki terör saldırısının ardından yapılan basın açıklaması sırasında güldüğü iddiaları üzerine başlatılan tartışmalara ilişkin İpek, “İçişleri Bakanı’na yöneltilen ‘İstifa edecek misiniz’ sorusu üzerine benim gösterdiğim refleks hala tartışma konusu. Hele hele ülkemizin ana muhalefet partisinin genel başkanı bunu sürekli dile getiriyor. Ben, Anayasa gereği görevlendirilmiş bir bakanım, asla ana muhalefet partisi genel başkanımızla siyasi polemiğe girmek istemem. Benim söz söylememem, açıklama yapmamam, lafım olmadığı anlamına gelmez. Görev anlayışım ve ahlakım gereği ben bugüne kadar cevap vermedim ve vermeyi de düşünmüyorum” dedi.
“Canlı bombalardan Yunus Emre Alagöz’ün, MİT’in ve Emniyet’in hazırladığı raporlara göre, canlı bomba eylemi yapabilecek kişiler listesinde yer aldığı ortaya çıktı. Bu kişinin Ankara’ya gelişinde bir istihbarat zafiyeti olduğunu düşünüyor musunuz?” sorusu üzerine Bakan İpek, bu konudaki araştırmaların çok yönlü devam ettiğini, sonucun beklenmesi gerektiğini ifade etti.
“Canlı bombaların kimliğinin basınla paylaşılması, kamuoyunun desteğinin alınması konusunda bir çalışma var mı?” sorusu üzerine ise İpek, devletin bu konuda yoğun bir çalışmasının olduğunu kaydetti.
Terör konusundaki yayınlarda hassas davranılması gerektiğinin altını çizen İpek, “Bir gazetemizde yayımlanan isimler sebebiyle çok önemli görülen bir fail firar etti. Dolayısıyla onunla beraber toplam 9 kişi aranıyor. Bu sorumluluk içinde basınımız da hareket etsin” dedi.
Gülen hakkındaki kırmızı bülten talebi
“Fetullah Gülen hakkında kırmızı bülten çıkarılması talebi Adalet Bakanlığına geldi mi? Bu talep Interpol’e iletildi mi?” sorusu üzerine İpek, “Adalet Bakanlığına henüz gelmedi bu talep, dolayısıyla biz de Interpol’e henüz iletmedik” dedi. İpek, taleplerin Interpol Genel Sekreterliği tüzüğüne uygun olması gerektiğini vurgulayarak, bu konuda çalışmaların devam ettiğini söyledi.
“271 DEAŞ mensubu cezaevlerimizde bulunmaktadır”
Suruç katliamı sonrasında 22 Temmuz’dan bugüne kadar terör örgütlerine yönelik çalışmalar hakkında da bilgi veren Kenan İpek, “Suruç katliamının yaşandığı 22 Temmuz’dan bugüne kadar etkin yapılan çalışmalarla bugün itibariyle PKK, KCK, YGH, YDG-H örgütüne mensup bin 308 kişi tutuklanmıştır. DAEŞ ve El Kaide’ye mensup 276 tutuklama, DHKP-C ve diğer sol terör örgütlerine mensup 89 kişi tutuklanmıştır. Toplam bin 673 tutuklama olayı gerçekleştirildi. Yine 22 Temmuz tarihi sonrası bin 463 kişi hakkında da mahkemelerimizce adli kontrol kararı verildi” diye konuştu.
Kenan İpek, 22 Temmuz itibariyle cezaevlerinde terör örgütü DAEŞ’a mensup 6 hükümlü ve 52 tutuklu bulunduğunu belirterek, “Bugün itibariyle 264 tutuklu, 7 hükümlü olmak üzere 271 DEAŞ mensubu cezaevlerimizde bulunmaktadır. 22 Temmuz’dan sonraki yapılan çalışmalar ve operasyonlarda tutuklanan kişi sayısı da 212” dedi.