‘Bilecik bezi’ üretimi ipek böcekçilikle canlandırılacak

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesince yürütülen “İpek Böcekçiliğinin Canlandırılması Projesi”yle elde edilecek ipekten, Bilecik bezi üretilerek, bu kültürün yeniden harekete geçmesi sağlanacak.

‘Bilecik bezi’ üretimi ipek böcekçilikle canlandırılacak

Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı İlhan Doran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 15-16 yüzyıllarda Türkiye’nin birçok ilinde ipek böcekçiliği yetiştiriciliği yapıldığını anımsatarak, İpekyolu üzerinde bulunan Bilecik’in de önemli bir yere sahip olduğunu ve geçmiş yıllarda 26 dokuma tesislerinin bulunduğunu söyledi.

 

Geçmiş yıllarda önemli bir yere sahip olan ipek böcekçiliğini Bilecik’te canlandırmak ve kırsal kesimde faaliyetini geliştirmek için fakülte olarak çalışma başlattıklarını anlatan Doran, şöyle konuştu:

 

“Gerçekleştirdiğimizi proje kapsamında fakültemize bağlı Araştırma ve Uygulama Alanı’na 220 dut fidanı dikimi ile başlayan ipek böceği yetiştiriciliği faaliyetine 40 bin larva ile devam ettik. 35 metrekarelik alanda 2 kutu ipek böceği 47 gün beslendikten sonra 55 kilogram yaş koza olarak başarıyla sonuçlandı. Nem değeri olarak yüze 80 sıcaklık değeri olarak 18-22 derecede tutulan kapalı mekanda 47 günün sonunda yaklaşık 9 santimetreye ulaşan tırtıllar toplam bin 600 kilogram dut tüketti. Pilot bölge olarak merkez Aşağıköy’de 10 evde ipek böceği yetiştiriciliğini başlatmak ve geliştirerek, il geneline yaygınlaşmasını sağlamayı hedefliyoruz. Böylelikle yaş koza üretimi bir sektör haline gelecektir. Koza Birlik Bilecik Müdürlüğü ile 5 bin dut çöğürlerini alanda yetiştirip, yetiştiricilere ücretsiz dağıtmayı planlıyoruz. İlk aşamalarda yetiştiricilere ücretsiz dut fidanı ve dut yaprağı sağlamış olacağız.”

 

Doran, elde edilen yaş kozayı Bilecik’te işleyerek, el dokuma halı ve bez olarak gelir kapısı olmasını amaçladıklarını vurguladı.

 

Bilecik Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ile ortak çalışma ile yaş kozadan elde edilecek ipeğin doğal kök boyalar ile renklendirileceğine değinen Doran, “Selçuklu ve Osmanlı motiflerinin yer aldığı ipek halı ve meşhur Bilecik bezinin üretimini gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz. Özellikle ev hanımlarına ve kırsal alandaki çiftçilere gelir kapısı meydana getirmeyi hedefliyoruz. Burada tekrar üretime dönmesi ve gündeme getirmek için çapa gösteriyoruz” ifadesinde bulundu.

 

“Önemli bir ürününü tekrar gündeme getirmeye çalışıyoruz”

 

Doran, Bilecik Koza Birliği tarafından ipek böceğinin tohumlarının ücretsiz olarak dağıtıldığını ve yetiştiricinin ürettiği yaş kozayı birlik tarafından geri alındığını bildirdi.

 

İpek böcekçiliği yetiştiriciliği için bir evin odasının ayrılması ve dut yaprağı bulundurmasının yeterli olabileceğini anlatan Doran, şunları söyledi:

 

“Yaklaşık 40-45 günlük çalışmanın ardından 2 bin lira ortalama gelir elde edilebilir. Tarihe eskiye dayanan ipek böcekçiliği yetiştiriciliğini yeniden canlandırmak istiyoruz. Buna uygun ortam şu anda mevcut. Hem devlet desteği hem de daha önceleri tesis edilmiş bahçeler var. İpek böceği bahçeleri bu avantajları nedeniyle bugün tekrar eski günlerine dönmek üzere, Bilecik’te bu faaliyet rahatça yapılabilir. Geçmiş dönemlerde ipek böceği yetiştiriciliğinde ya da ipek elde edilmesinde Türkiye’de ilk 3 içerisinde yer almış Bilecik, üretime uygun olan yerlerden birisi. Önemli miktarda koza üretimi dikkate alındığında dünü her zaman ön sıralarda olan Bilecik’i bugünde tekrar o eski günlerine dönmesi için çalışıyoruz.”

 

“Taşı mermer, toprağı seramik ve yaprağı ipek” olarak tanınan Bilecik, Türkiye yaş koza üretiminde 1970’li yıllarda 204 bin kilogram yaş koza üretimiyle Bursa’dan sonra en fazla ipek böceği yetiştiren ve ipek kozası üretin il konumunda bulunuyordu. 1992 yılında 262 bin kilogram ipek kozası üretimi olan Bilecik, Türkiye koza üretiminin yüzde 33’nü sağlayarak, üretimde birinci sıraya yükselme başarısı gösterdi. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X