Biden BMGK’da konuştu: ‘İki devletli bir çözümü hak ediyorlar’

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda son kez ABD başkanı sıfatıyla konuşma yaptı. Biden, Hamas ve İsrail arasında ateşkes çağrısı yaparak, “Diplomatik bir çözüm hala mümkün. Uzun vadeli çözüm için tek yol barıştır” dedi.

Biden BMGK’da konuştu: ‘İki devletli bir çözümü hak ediyorlar’

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu bugün ABD’nin New York kentinde toplandı.

ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna’nın, Rusya’yı püskürtme çabaları ve Ortadoğu’da tırmanan gerilimin yarattığı zorluklarla yüzleşmeye devam ederken bugün ABD başkanı olarak BM’de son kez konuştu.

Biden’ın konuşmasında şunları söyledi:

“Savaşta bile devlet görevlerine iyimserlikle yaklaştım. Nükleer silah ve tehditleri silahsızlanmayla azalttık.

Bugün ABD ve Vietnam ortak ve dost halinde. Savaşın dehşetlerinden sonra bile her şeyin iyiye gideceğini unutmamak gerekiyor.

İnsan hakları için 90’lı yıllarda mücadele ettim. Ancak cinsel saldırının bir savaş silahı olarak kullanılmasına karşı yapılacak çok şey var.

Umutsuzluğa kapılmıyorum. Ukrayna’daki Gazze’deki ve Sudan’daki sınamaları görüyorum. İnsanların yerinden sürüldüğünü görüyorum.

İleriye gidebileceğimizi, bir yol bulabileceğimizi biliyorum.

Her zaman dünyayı ve ülkemizi parçalamak isteyenler olacaktır. Bizim görevimiz ise birleştirmeye çalışanların daha güçlü olmasını sağlamak olacaktır.

Bir kırılma noktasındayız. Bugün verdiğimiz kararlar geleceğimizi şekillendirecek. Çatışma ve savaşları bitirmek istiyoruz. İklim değişikliği, açlıkla mücadele ediyoruz.

BM sözleşmesine olan bağlılığımız konusunda şüphe yok. Rusya Ukrayna’yı işgal ettiğinde sadece protesto edebilirdik. Ancak ben ve Harris bu kurumun buna karşı durması gerektiğini fark ettik. Bu işgale karşı durduk.

İyi haber ise Putin’in savaşı başarısız oldu. NATO’yu zayıflatmaya çalıştı ancak her zamankinden daha güçlü.

Desteğimizi devam ettirerek Ukrayna’nın bu savaşı kazanmasına yardım edecek miyiz?

Ukrayna kazanana kadar desteği bırakamayız.

Çinle işbirliğini artırarak ölümcül sentetik uyuşturucuların ülkemize girişini engelledik.

Güney Çin Denizi’nde güç kullanılmasına karşıyız. Ortaklıklarımızı Pasifik de de güçlendireceğiz.

Ortadoğu’daki barış için çalışacağız. Dünya 7 Ekim’deki dehşeti göz ardı etmemeli.

Egemen bir ülkeyi işgal eden teröristlerin 1000’den fazla sivili katletmesi, 250 kişiyi rehin alması kabul edilemez.

Gazze’deki masum siviller de cehennemi yaşıyor. Binlerce kişi hayatını kaybetti. Çok büyük bir insani kriz içindeler. Hamas’ın başlattığı bu savaşı onlar istemedi.

Ateşkes için çaba gösterdik. Ateşkesin zamanı şimdi. Hamas ve İsrail arasında ateşkes yürürlüğe girmeli ve savaş sona ermelidir.

Hizbullah 7 Ekim sonrası İsrail’e roket saldırıları başlattı. Diplomatik bir çözüm hala mümkün. Uzun vadeli çözüm için tek yol barıştır.

Barı Şeria’da şiddetten bahsetmek gerekiyor. İki devletli bir çözümü hak ediyorlar. İsrail ve Filistinlilerin güven içinde yaşayacağı bir çözüm gerekiyor.

Barışa ilerlemek bizi İran’a karşı da güçlendirecektir. Asla ve asla nükleer silaha ulaşmalarına izin vermemeliyiz.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X