GÜRHAN ADANA
Yenişehir’deki tarımsal faaliyetlerin önemli bir bölümünü oluşturan biber fidelerinin tohumları ekilmeye başlandı. Mayıs ayında sökülerek tarlalara dikilecek olan fidelerden temmuz başında ilk biberler toplanmaya başlanacak.
Yenişehir Ovası’nda çiftçinin birinci el biberler için kolları sıvadığını söyleyen Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, bugünlerde toprağa tohumları atılan fidelerin, yaklaşık 2,5 ay sonra sökülerek arazilere dikileceğini belirterek, ‘Temmuzun ilk haftası ise sezonun ilk ürünlerinin toplanmasına geçilecek’ dedi.
SEZONDA İKİ KEZ EKİM…
Çiftçinin bu süreçte biber çeşitlerinin yanı sıra bezelye, fiğ, yulaf ve arpa yetiştirmekle meşgul olacağını ifade eden Aktaş, ‘Haziran ayının ortalarında bu ürünlerin hasadıyla boşalacak arazilere ikinci el biber çeşitlerinin dikilmesine geçilecek. İkinci el biberlerin hasadı ise yaklaşık 3 ay sonra, eylül ayında başlayacak’ diye konuştu.
Yoğun bir çalışma dönemine giren çiftçilerin, yılın hemen hemen 7 ayı biber çeşitleri için ter döktüğünü vurgulayan Aktaş, her sezon olduğu gibi bu biber sezonuna da umutlu bir başlangıç yaptıklarını dile getirdi. Sadi Aktaş, ‘Birinci el biber çeşitleri 15 bin dönüm arazide, ikinci el biber çeşitleriyse 10 bin dönüm arazide yetiştiriliyor. Yenişehir Ovası’nda bir sezonda toplam 70 bin tona yakın biber ürünü elde ediliyor’ dedi.
AVRUPA’YA İHRACAT…
İlçede sarı, sarısivri, yeşilsivri, kılsivri, çarliston, dolmalık, yağlık, üçburun, Demre, jarapon, balık, fındıkacısı ve Macar türü biberler yetiştirildiğini anlatan Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, ürünün yurtiçi ve yurtdışında alıcı bulduğunu kaydetti. Aktaş sözlerini şöyle sürdürdü: ‘İhracatçı firmalar Yenişehir Ovası’nda çiftçiden aldıkları biber çeşitlerini, başta Almanya olmak üzere İngiltere, Hollanda, Belçika, Fransa ve İsviçre gibi ülkelere TIR’larla gönderiyorlar. Ovada yerleşik tesisleri bulunan ihracatçı firmalar, temmuz ayının ikinci haftasında başladıkları alımları kasım ayının ikinci haftasına kadar sürdürüyorlar. Yurt içindeki büyük alışveriş mağazaları da biber çeşitlerine ilgi gösterirken, toptancılar ise Yenişehir biberini İstanbul, Ankara ve Bursa’daki hallere taşıyorlar.’
Geçen yıl hasat edilen ilk ürünler olan çarliston ve Demre cinsi biberlerin kilosunun 1,5-2 TL’den alıcı bulduğunu ifade eden Sadi Aktaş, sözlerini şöyle tamamladı: ‘Sonraki günlerdeyse biber çeşitleri 30 kuruş ile 1 TL arasında ancak satılabilmişti. Bu yıl biber çeşitlerinin kilosunun ortalama 1,5 TL’den satılmasını bekliyoruz. Aksi halde çiftçi zarar eder.’