Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, planlamalarını sağlıklı bir şekilde yapabilmeleri için ortakların gerçekçi beyanda bulunması gerektiğini söyledi.
Üreticinin korkulu rüyası olan kota engelinin temelinde yanlış beyanların yattığını ifade eden Asa, şöyle devam etti:
“Yürütülen saha çalışmaları neticesinde, Birlik faaliyet alanı içinde yaklaşık 100 bin tonluk tahmini rekolte tespiti yapılmıştır. Bu rakam, geçtiğimiz yılın rekolte miktarı ile karşılaştırıldığında oldukça iyimser bir tablo ortaya çıkmaktadır. Geçen yıl mevsim koşulları nedeniyle sektördeki ürün kayıpları bazı bölgelerde yüzde 80’lere ulaşırken, bu yıl rekoltenin 2014’e göre yüzde 60-70 oranlarında daha fazla olması beklenmektedir.”
VERMEYENDEN ALIM YOK
Asa, ortakların beyan edeceği rekolte miktarının, ortaklık giriş beyannamesindeki taahhüt miktarından fazla olamayacağına da işaret ederek, “Ortaklarımız rekolte beyanı verirken olası bir kota uygulaması yapıldığında, ben ne kadar çok rekolte beyanı verirsem o kadar fazla kota çıkar mantığıyla hareket etmemelidir. Çünkü kota uygulamasında, her ortağın son 5 yıl teslim ettiği ürün miktarı baz alınmaktadır. Aynı zamanda bu dönemde rekolte beyanında bulunmayan ortaklardan da ana sözleşme gereği ürün alınmayacaktır” ifadelerini kullandı.
SÖZLEŞME GEREĞİ
Kooperatif ana sözleşmesi gereğince her ortağın rekolte beyannamesi vermek zorunda olduğunu kaydeden Hidamet Asa, “Rekolte beyannamesi vermeyen ortakların zeytin teslim etmesi ve genel kurul toplantısına katılması mümkün değildir. Ayrıca kooperatif ana sözleşmesi üst üste 5 iş yılında rekolte beyannamesi vermeyen veya verdiği beyannamedeki teslimini taahhüt ettiği ürünün en az yüzde 50’sini kooperatife teslim etmeyen ortakların ortaklıktan çıkarılmasını ön görmektedir” dedi. Asa, beyanların ardından ürün alımının başlayacağını da sözlerine ekledi.