Oxford Üniversitesi’nde yapılan araştırmanın sonuçlarına göre, henüz birkaç günlük olan bebekler bile acıyı yetişkinler gibi tecrübe ediyor. MRI taramalar kullanan araştırmacılar, hafif acıya maruz bırakıldıklarında, bebek beyinlerinin yetişkin beyinlerine benzer şekilde ‘aydınlandığını’ gördüler.
Bu durum, tedirgin edici. Yoğun bakımlarda yenidoğan acı yönetimi konulu yeni bir incelemeye göre, bebeklere günde yaklaşık yüzde 11 oranında acılı prosedür uygulansa da yüzde 60’ı herhangi bir farmakolojik analjezi almıyor.
Bebek acı mekanizmaları üzerine bu yeni anlayıştan önemli çıkarımlar yapılabilir. Örneğin acılı prosedürlerden geçen bebekler için klinik rehberler gözden geçirilmeli. Pediatr Dr Rebeccah Slater “Eğer yaşı biraz daha büyük çocuğa prosedür esnasında ağrı giderimi sağlanıyorsa, aynı uygulamayı benzer prosedürlerden geçen bebekler için de düşünmeliyiz” diyor.
Singapur Devlet Üniversitesi’nden Dr Annett Schirmer de bu fikri destekliyor. Dr Schirmer konuya ilişkin “Gayet mantıklı; çünkü bir bebeğin de en az yetişkinler kadar hasar verici ve acı kaynağı bir uyarandan uzak durması gerekiyor.”
Araştırma kapsamında, ekip, 1 ile 6 günlük 10 sağlıklı bebeği ve 23-36 yaşlar arasındaki 10 sağlıklı yetişkini incelemeye aldı. Bebekler MRI tarayıcısına kondu ve ayaklarından uyarıldı. Sonrasında da yetişkin katılımcılar MRI tarayıcınsa kondular ve yine ayaklarından uyarıldılar (4 kat daha şiddetli olmak üzere). Elde edilen bulgular sonucunda yetişkinlerin acı anında aktifleşen 20 beyin bölgelerinden 18’i bebeklerde de harekete geçti. Bu veriler, yalnızca bebeklerin de yetişkinler gibi acıyı hissettiklerini değil, aynı zamanda da acı eşiklerinin daha düşük olduğunu gösteriyor.