ASLIHAN AYDIN
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Türkiye’nin engellenmeye çalışıldığını söyledi.
Dünkü Bursa programına Uludağ Ekonomi Zirvesi ile başlayan Bakan Arslan, burada yaptığı konuşmada, küresel dünyada ve ticarette rekabetin önemli olduğunu söyledi. Sözü uçuşlarda elektronik cihazlara getirilen kısıtlamalara getiren Arslan, terör konusunda tedbir alınması gerekiyorsa sadece Türkiye’de değil her yerde alınması gerektiğini vurguladı. Arslan şunları kaydetti: ”Dünya, ‘Türkiye’den büyük firmalar çıktı, Türkiye’den global oyuncular çıktı. Biz bunlarla rekabet edemiyoruz artık. Onlardan daha iyi olmalıyız’ demek yerine ‘Onları nasıl baltalarız, engelleriz, çelme takarız?’ Bunun peşinden koşuyor… Güvenlik tedbiri almalıyız. İnsanımızın hayatından yolculuk konforundan daha önemli olan güvenlik tedbiridir ama güvenlik tedbirini bir yerde alıp başka bir yerde almıyorsanız o zaman bu başka türlü okunur. ‘Bunun arkasında başka niyetler var’ denir. O niyetler de bu salondaki hazirunun amacına uygun olmaz.”
HAKSIZ REKABET OLMASIN
Arslan, rekabetin eşit ve adil şartlarla olması gerektiğine dikkati çekerek, ”Terör üreten herhangi bir bölgeden terörist Türkiye’ye gelen Türkiye üzerinden Amerika’ya İngiltere’ye gidiyor da aynı bölgeden başka bir ülkeden gelip Amerika’ya İngiltere’ye giden farklı mı davranıyor? Bizim söylediğimiz şu; güvenlik tedbirlerini sonuna kadar alalım ama ‘Güvenlik tedbiri alıyoruz’ adı altında başka niyetlerimiz ve haksız rekabet olmasın” diye konuştu. Bu uygulamanın, sadece Türkiye için değil başka yerler için de geçerli olması gerektiğinin altın çizen Arslan, ”Orta Doğu’dan kalkan terörist Türkiye üzerinden uçarken Amerika’ya zarar verebiliyor da Frankfurt üzerinden uçarken zarar vermeyeceğini kim garanti edebilir? Bunun yolu şu; Frankfurt’a da İstanbul’a da aynı güvenlik tedbirini uygulayacaksın. Kağıt üzerinde yapmayacaksın” ifadelerini kullandı.
TERÖR HER YERDE TERÖR
Arslan, Türkiye’nin engellenmeye çalışıldığını belirterek, şöyle devam etti: ”’Ne yazık ki dostlarımızın bir kısmı Türkiye’nin bu başarılı gidişatını engellemek adına gerek dışarıdan gerek içeriden maşalar kullanmaya başladılar. En önemli maşalar da terör örgütleri. ‘Terör örgütlerini Türkiye’nin başına bela edersek Türkiye’yi aşağı çekersek biz başarılı gözükürüz ya da pastamıza paydaş olan Türk firmalarını biz bu sektörden uzaklaştırmış oluruz.’ Bu hedef doğrultusunda yürümeye başladılar ama bir şeyi unutmasınlar. Kullandığınız maşa hayra, insanlığın menfaatine değilse o maşa bir süre sonra ısınır ve sizin elinizi yakar. O yüzden terörle mücadelede de dünyanın neresinde olursa olsun topyekün mücadele etmeliyiz. Terörün türü, çeşidi nereden geldiği önemli değil. Terör her yerde terör.”
DURMAZLAR’DA TRAMVAYA BİNDİ İŞÇİLERLE YEMEK YEDİ
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Bursa programı kapsamında Durmazlar Makine’yi de ziyaret etti.
Burada Durmazlar Makine Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Durmaz’dan tarafından karşılanan Arslan, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ve AK Parti İl Başkanı Cemalettin Torun ile birlikte fabrikayı gezdi. Arslan, daha sonra Durmazlar’ın ürettiği Tramvay’a binerek, bir süre kullandı. Öğle yemeğini birlikte yediği Durmazlar Makine çalışanlarına da seslenen Arslan, yeni anayasa maddelerinin getirilerinden söz etti. Arslan şunları kaydetti: “Nerede olursa olsun eğer bir çift başlılık varsa oradan verim alma şansımız yok. Cumhurbaşkanının ayrı yetkileri var. Başbakanın ayrı yetkileri var. Tabiri caiz ise tezgahın başında iki kişi var. Ama her birinin amacı farklı. Biri eğeceğim diyor sacı, biri ise hayır düzelteceğim diyor. Biri şu ucundan delersek diğer malzemelerle uyumu iyi olur diyor, diğeri ise diğer ucundan delelim diyor.”
BURSA TÜRKİYE’NİN KALBİ
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, “Bursa’nın ticaretinin ve sanayinin gelişmişliği Türkiye’nin malumu. Türkiye’nin kalbi olan sanayi şehrinden bahsediyoruz” dedi.
Arslan, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nı (BTSO) ziyaretinde yaptığı konuşmada, Bursa’nın geldiği noktanın kendilerini memnun ettiğini söyledi.
”Bursa’nın ticaretinin ve sanayinin gelişmişliği Türkiye’nin malumu. Türkiye’nin kalbi olan sanayi şehrinden bahsediyoruz. İhracat, Ar-Ge rakamları bizi memnun ediyor” diyen Arslan, Bursa’nın yaptığı üretimi denizaşırı ülkelere gönderebilmek, ihracatını ve lojistiği kolaylaştırmak, taşımadan kaynaklı maliyetlerini düşürebilmek adına istediği projelerin Bakanlık projeleri ile örtüştüğünü vurguladı. Arslan, ”Gemlik’e demiryolu bağlantısı, Bursa-Bandırma demiryolu bağlantısı ki hızlı tren ve konvansiyonel tren hatları ile yük taşımacılığının da yapılacağı demir yollarını denize bağlayacağız” diye konuştu.
LOJİSTİK MERKEZ İHTİYACI
Bursa Bilecik Ankara yüksek hızlı tren proje çalışmaları hakkında bilgi veren Arslan, “Tünellerde herkesin malumu ikmal ihalesi yaptık. Tüneller dışında kalan Yenişehir’e kadar olan kısmının ihale çalışmalarını bitirdik. Bugünlerde sözleşme imzalıyoruz” ifadelerini kullandı. Gemlik’e demiryolu bağlantısının sağlanması halinde lojistik merkez ihtiyacının doğacağını anlatan Arslan, onun da çalışmalarını başlatacaklarını kaydetti. TEKNOSAB’ın Bursa sanayisi için önemine işaret eden Arslan, “İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu’nun da bölgenin gelişmesi açısından büyük bir öneme sahip olduğunu düşünüyoruz. Bu konuda da gereken adımları atacağız. Zeytinbağı Kurşunlu yolunun da yenilenmesi… TEKNOSAB’ın gelişmesine bağlı olarak oraya ilave ihtiyaç ve yük geleceğini düşünerek onu da masaya yatırdık” dedi.