Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile telefonda görüştüğü, PYD’nin saldırgan nitelikteki eylemlerine müsaade edilmeyeceğini, güvenlik güçlerinin PYD/YPG’ye karşı gerekli mukabelede bulunduğunu, bulunmaya devam edeceğini dile getirdiği bildirildi.
Başbakanlık Basın Müşavirliğinden yapılan açıklamada, Davutoğlu’nun, Şansölye Merkel ile telefon görüşmesi gerçekleştirdiği, görüşmede Davutoğlu’nun, Suriye-Türkiye sınırındaki gelişmeler konusunda Alman mevkidaşıyla bilgi paylaştığı belirtildi.
Açıklamaya göre Davutoğlu, terör örgütü PKK’nın Suriye’deki uzantısı PYD/YPG’nin, Rusya’nın hava desteğini alarak Suriye’nin kuzeyinde, Türkiye sınırına çok yakın bölgede bulunan Azzaz’a ve Tel Rıfat’a yönelik saldırılarda bulunduğunu, saldırılarla buralarda yaşayan yüz binlerce Suriyeli sivili Türkiye sınırına doğru iterek yeni bir insani kriz yaratmaya çalıştığını bildirdi.
Davutoğlu, PYD/YPG’nin bu eylemleriyle, sayısı yüz binlerle ifade edilebilecek yeni bir göç dalgasını tetikleyerek, sadece Türkiye’yi değil aynı zamanda AB’yi de hedef aldığını aktardı. PYD’nin saldırgan nitelikteki bu eylemlerine müsaade edilmeyeceğini vurgulayan Davutoğlu, güvenlik güçlerinin PYD/YPG’ye karşı gerekli mukabelede bulunduğunu ve bulunmaya devam edeceğini dile getirdi.
Açıklamada, şunlar kaydedildi:
“Şansölye Merkel, bölgede PYD/YPG unsurlarının saldırılarını desteklemek üzere sivil yerleşim birimlerine yönelik devam eden bombardımanın sebep olabileceği yeni göç hareketlerinin olumsuz sonuçlarına ilişkin bu endişe verici bilgiler ışığında, ülkemizle dayanışma amacıyla, BM ve AB ile eşgüdüm halinde insani/teknik yardım sağlamaya hazır olduklarını ifade etmiştir.
Görüşmede ayrıca, yasa dışı göçle mücadele alanında Türkiye ve Almanya arasındaki ikili ve AB nezdindeki çok taraflı yoğun iş birliği ele alınmış, makamlarımız tarafından halihazırda bu yönde yürütülen faaliyetlerden duyulan memnuniyet dile getirilmiş, bu faaliyetlerin artarak devam edeceği vurgulanmıştır.
Bu bağlamda, iki Başbakan, Merkel’in 8 Şubat 2016’da ülkemize gerçekleştirdiği ziyarette mutabık kalınan 10 maddelik eylem listesinin, hem Türk ve Alman makamları hem AB kurumları için yararlı ve işlerliği olan bir rehber niteliği arz ettiğini vurgulamışlar, bu istede kayıtlı unsurlar doğrultusundaki çalışmaların hedeflenen çerçevede sürdürüldüğünü belirtmişlerdir. İki Başbakan, bu konudaki görüş alışverişine 18 Şubat’ta Brüksel’de düzenlenecek Göç Konulu Fikirdaş Ülkeler Toplantısı’nda devam etmeyi kararlaştırmışlardır.”