ASLIHAN AYDIN
Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği’nin (OİB) ‘Türkiye Otomotiv Sektöründe Geleneksel 4. Ar-Ge Proje Pazarı ve 4. Komponent Tasarım Yarışması’nda başarılı projeler ödüllendirildi.
OİB’in geleneksel hale getirdiği etkinlikte bu yıl ilk kez İTÜ ARI Teknokent bünyesindeki İTÜ Çekirdek ile de işbirliğine gidilerek başarılı 19 proje burada kuluçkaya yatırılacak.
OİB tarafından Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenenen ‘Türkiye Otomotiv Sektöründe 4’üncü Ar-Ge Proje Pazarı ve Komponent Tasarım Yarışması’na 196, Komponent Tasarım Yarışması’na 314 olmak üzere toplamda 510 proje katıldı. Bu projelerin başarılı görülen 55’inin sanayici ile buluşması sağlandı. OİB Başkan Yardımcısı ve Yarışma Yürütme Kurulu Başkanı Ömer Burhanoğlu, çevreci, kullanımı kolay, öncelikli tercih edilebilecek ürünleri tüketiciye sunabilmeyi hedeflediklerini söyledi. Kilogram başına 1,5 dolarlık ihracatı 3,5 dolara yükseltmek için yarışmayı önemli bir platform olarak gördüklerini dile getirdi.
BEKLENTİMİZ KARŞILANMADI
Burhanoğlu, önceki yarışmalarda toplamda 283 projenin sanayiciyle buluşması için sergilendiğini ancak beklentilerinin karşılanmadığını vurgulayan Burhanoğlu, ortaya çıkan projelerin geliştirilmesi ve sonrasında da sanayiye aktarılması gerektiğine dikkat çekti. Burhanoğlu, ”İTÜ Çekirdek ile yaptığımız işbirliği ile tam olarak bu hedeflenmekte. Projeler sanayileşme yolunda danışmanlıktan, prototipe, laboratuar çalışmalarından, patent sürecine ve sanayi ile buluşmasına kadar birçok fırsattan yararlanabilecek. Bu sayede proje sahipleri hem 1 milyon lirayı bulacak İTÜ Çekirdek büyük ödülünü kazanma, hem de kuluçkaya yatacak projelerini geliştirip, olgunlaştırarak sanayileştirme fırsatı bulabilecekler” diye konuştu.
BURSA’NIN KAPASİTESİ VAR
Savunma Sanayi Müsteşarlığı Daire Başkanı Ata Şenlikçi de, savunma sanayi alanında yerleşme ve teknoloji süreçlerini tasarlayıp geliştirebilecek nitelikte insan ve bilgi gücüne ihtiyaç olduğunu söyledi. Bursa’nın bu noktada ciddi bir kapabitesi bulunduğuna dikkat çeken Şenlikçi, ”Savunma sanayinin özel teknokenti var. Tüm herkesi oraya davet ediyoruz” dedi.
ÖDÜL ALAN PROJELER
Ar-Ge Proje Pazarı Yarışması’nda ‘Enwair batarya’ projesi birinciliği kazanarak 10 bin lira, ‘Düşük sıcaklıklarda çalışabilen yüksek verimli statik range extender’ projesi ikinciliği elde ederek 7 bin lira ve ‘Marvin’ projesi de üçüncülüğe değer görülerek 4 bin lira ödülün sahibi oldu. Ayrıca iki proje de mansiyon kazanarak biner liralık ödül kazandı.