Bankaları rahatlatacak sistem yolda

Yeni kredi garanti mekanizmasına ilişkin çalışmaların tamamlandığını vurgulayan Başbakan Yardımcısı Şimşek, hazine kefaletinin işletmelerin daha düşük faiz oranlarıyla kredi kullanmaları imkanını da beraberinde getireceğini belirtti.

Bankaları rahatlatacak sistem yolda

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Hazinenin ihracatçıya yüzde 100, KOBİ’lere ise yüzde 85 kefalet sağlayacak reform niteliğindeki yeni kredi garanti mekanizmasına ilişkin çalışmaların tamamlandığını açıkladı.

Şimşek, yaptığı açıklamada, Hazine Müsteşarlığına portföy garanti sistemini mevcut sisteme ilave eden çalışma talimatını verdiğini hatırlatarak, KOBİ’lerin 2008 küresel finans krizinde krediye erişimde yaşadıkları sorunun çözümü için 2009’da hayata geçirilen kredi kefalet sisteminin tamamen değiştirilerek daha etkin hale getirildiğini söyledi. Çalışmaları tamamlanan Bakanlar Kurulu karar taslağı ile kredi garanti mekanizmasının yeniden yapılandırıldığını, kefalet sisteminin de kapsamının genişlediğini kaydeden Şimşek, bunun KOBİ’lere, ihracatçılara ve finans kurumlarına birçok yenilik, kolaylık ve avantajlar getirdiğine dikkat çekti. Mevcut durumda Kredi Garanti Fonu AŞ (KGF) tarafından uygulanan Hazine destekli kefalet sistemi ile istenilen hedeflere ulaşmanın mümkün görülmemesi üzerine köklü değişikliklerin yapılması ihtiyacının doğduğunu dile getiren Şimşek, yeni sistemde getirilen en önemli değişikliğin kefalette portföy garanti sisteminin uygulanması olduğunu vurguladı. Şimşek, bununla KOBİ ve ihracatçıların bankanın talebi üzerine hiç beklemeksizin kendisine verilen kredi limiti içerisinde Hazine kefaletine sahip olacağının altını çizdi.

KREDİ REYTİNG SİSTEMİNE GEÇİLECEK

Getirilen diğer bir değişikliğin de yüksek hacimli kredi kefaleti taleplerinde mevcut sistemde KGF bünyesindeki kredi onay komitelerinin kaldırılması olduğunu belirten Şimşek, ”Bu komiteler yerine kredi reyting sistemine geçilecek ve yeni sistemle mevcut sistemdeki kredi onay komitesinin neden olduğu zaman kaybı ve parasal maliyetler ortadan kaldırılacak. Bu da sisteminin daha verimli çalışmasına yol açacak” dedi. Mehmet Şimşek, yeni sistemde kefalet kullandırılacak KOBİ ve ihracatçıların, KGF tarafından objektif kriterlerle belirleneceğini anlatarak, böylelikle çok daha hızlı Hazine kefaleti olanağının sağlanacağını söyledi.

FAİZ ORANLARI DÜŞECEK

Şimşek, işletmelerin kredi riskinin daha yüksek kefalet oranları ile Hazine Müsteşarlığı tarafından paylaşılması sayesinde finansal sistem tarafından daha az riskli olarak algılanacağına işaret etti. Hazine kefaletinin işletmelerin daha düşük faiz oranları ile kredi kullanmaları imkanını da beraberinde getireceğini kaydeden Şimşek, sistemin daha yaygın kullanılmasıyla birlikte faiz oranlarının da daha fazla düşeceğine dikkat çekti. Şimşek, ”İhracatçılara Eximbank’ın doğrudan sağladığı kredilere yüzde 100’e kadar kefalet sağlanacak, bankalar aracılığıyla sağlanan diğer kredilerde ise kefalet oranı yüzde 85’e kadar çıkarılacak. KOBİ’lerin de daha yüksek oranlı Hazine kefaletinden yararlanabilecekleri yeni düzenleme ile KOBİ’lere sağlanan yüzde 75 kefalet oranı yüzde 85’e kadar yükseltilecek” diye konuştu.

20 MİLYAR TL’YE KADAR KREDİ

Yükselen kefalet oranlarıyla ihracatçı ve KOBİ’lerin rahat nefes alacağını dile getiren Şimşek, bu amaçla Hazine Müsteşarlığı’nın kefalet için kullanımına tahsis edilen 2 milyar liralık kaynağın tamamının kullanılabileceğini kaydetti. Başbakan Yardımcısı Şimşek, söz konusu Hazine kaynağıyla KOBİ ve ihracatçılara 20 milyar liraya kadar kredi imkanı oluşturulabileceğinin altını çizdi.

BANKALARIN KARLILIĞI ARTACAK

Reform niteliğindeki düzenlemelerin sadece KOBİ’ler ve ihracatçılar için değil, finans kurumları için de önemli avantajları beraberinde getirdiğine işaret eden Mehmet Şimşek, şöyle devam etti:

”Bilindiği üzere bir finansal kurum bir işletmeye kredi sağladığında bu işletmenin içerisinde yer aldığı risk grubuna bağlı olarak bankacılık mevzuatı kapsamında karşılık ayrılması gerekmektedir. Ayrılan bu karşılıklar sermaye yeterliliğine olumsuz etki ederken, bu nedenle bankalar sağlam teminatı olan işletmelere öncelik vermektedir. Kredi talebinde bulunan işletmenin sahip olduğu teminatlar, teminatların türüne ve miktarına oranla ayrılan karşılık miktarını ya artırmakta ya da azaltmaktadır. Hazine kefaletinin kredi teminatı olarak gösterilmesi krediyi arz eden bankanın daha az sermaye karşılığı ayırmasına ve kurumun daha etkin bir likidite ve sermaye yapısına sahip olmasına neden olacaktır. KOBİ ve ihracatçıların finansman sıkıntısının giderilmesini amaçlayan sistem ile bankaların kredi hacmi artacak ve düşen kredi maliyetleri, bankaların karlılıklarını artıracaktır.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X