Balın sahte olup olmadığını anlamanın basit yöntemleri

Balın sağlığımıza olan katkıları çok fazla. Doğal ve taze olması halinde vücudumuzdaki bakterileri öldürür ve antibiyotik görevi görür.

Balın sahte olup olmadığını anlamanın basit yöntemleri

 Yapılan araştırmalarda ise bal sayesinde ileride bakterilerle mücadele etmeye yarayan aşı ve ilaçlar yapılacağı görüldü.

Maalesef bazı ‘organik’ ballar gerçek olmayabiliyor ve içinde gıda takviyeleri bulunabiliyor. Bunun haricinde sahte ballarda polen ve insan sağlığına yararlı olan maddeler bulunmuyor.

ABD’deki Gıda ve Tarım Bakanlığı’nın yaptığı araştırmalarda ABD’de satılan balların %75’inin doğal olmadığı tespit edildi. Avrupa’da da durum farklı değil.

İnsanlar markette gördükleri balların tamamen doğal olduğunu düşünebiliyorlar. AB’deki yasalar da yine aksi halinde üretici firmanın cezalandırılacağını yazıyor. Ancak yapılan deneyler ile çoğu balın sahte olduğu tespit edildi.
 

İşte sahte balların özellikleri:

Balın içine yüksek fruktozlu mısır şurubu veya yapay tatlandırıcı vardır.

Üreticiler arıları şeker şurubu ile besleyerek içerisinde polen olmayan maddeler üretmelerini sağlarlar.

Balı o kadar filtrelerler ki en sonunda içinde hiç polen kalmaz.

natural-bee-honey-500x500.jpg

Balın sahte olduğu nasıl tespit edilir?

1- Bir yemek kaşığı alıp suyun içine koyun. Bal erirse gerçek değildir. Bal suyun dibine çökerse gerçektir.

2- Balın üstüne birkaç damla iyodin damlatın. Daha sonra da içinde biraz su olan su bardağına ekleyin. Balın rengi maviye dönerse içinde mısır nişastası vardır.

3- Su bardağının içine birkaç damla sirke koyun. Daha sonra da su bardağına bal ekleyin. Bal köpürürse içinde takviye madde vardır.

4- Kibriti balın içine sokup çıkarın ve daha sonra yakmaya çalışın. Eğer yanarsa bal doğaldır.

5- Balı yemek kaşığıyla alıp havada ters tutun. Eğer balın içinde su varsa yere düşecektir. Yoksa ve düşmezse gerçek baldır.
 

428058_0.jpg
 

Bal alırken içindekiler kısmını inceleyin. İçinde yüksek fruktozlu mısır şurubu veya glükoz bulunan balları kesinlikle almayın.

En sağlıklı bal, balı üreten kişilerin çiftliğinden direk olarak alınan baldır.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X