Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ve Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı (TOSYÖV) işbirliğiyle düzenlenen 12. KOBİ Zirvesi, Dedeman Otel’de başladı.
Zirvenin açılışında konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye’deki işletmelerin yüzde 99’unun KOBİ olduğunu belirterek, istihdamın yüzde 75,8’ini KOBİ’lerin sağladığını, ihracatın yüzde 56’dan fazlasını KOBİ’lerin yaptığını söyledi.
Türkiye’nin son 13 yılda kaydettiği ilerlemede aslan payının KOBİ’lerin olduğunu belirten Işık, KOBİ’lerin bu alandaki katkılarından bahsetti.
“KOBİ’ler kurumsallaşmalı”
Işık, 2006 yılında 1,5 milyon olan KOBİ sayısının 2 katına çıkarak 3 milyona ulaştığını dile getirerek, KOBİ’lerin dünya ile rekabet etme konusunda hızla ilerlediğini aktardı.
KOBİ’lerin nitelikli olmasını ve kurumsallaşmasını istediklerini ifade eden Işık, üçüncü jenerasyondan dördüncü jenerasyona geçme konusunda KOBİ’lerin yaşadığı sıkıntılara değindi. Işık, bu nedenle KOBİ’lerin kurumsallaşması gerektiğini vurguladı.
“Türkiye’nin kaynak problemleri yok”
Işık, KOSGEB olarak KOBİ’lere çok ciddi destek sağladıklarını yineleyerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Hükümet olarak 2016 bütçemizde KOSGEB bütçesi 3 katına çıktı. Ve bunun önemli bir kısmını girişimcilik destekleri alıyor. Ama üzülerek bazı şeyleri söylemek zorundayım. Türki̇ye’ni̇n kaynak problemi̇ yok. Türki̇ye’ni̇n üreti̇me destek noktasında kaynak problemi̇ yok. Türki̇ye’ni̇n veri̇len kaynakların etki̇n ve efekti̇f kullanılması konusunda bi̇ri̇ki̇m eksikliği var. KOSGEB’de en çok kullanılan destek programı ‘Nitelikli insan kaynağı’. Bu önemli. Belki birçok KOBİ’miz bilmiyor. Eğer siz işletmenizde mühendis çalıştıracaksanız ona nakit destek veriyoruz. İkinci en çok kullanılan destek tanıtım pazarlama desteği. Üçüncü ise fuar desteği.”
Işık, bir başka destek programlarının “KOBİ Gelişim Destek Programı (KOBİGEL)” olduğunu kaydederek, bu programda tam 300 milyon lira para bulunduğunu söyledi.
“KOBİ’lere proje yeteneğini kazandıralım”
KOBİ’lere proje kültürünü kazandırmak istediklerini belirten Işık, kaynak sıkıntısı olmadığını vurguladı.
Sivil toplum örgütlerine seslenmek istediğini dile getiren Işık, şunları söyledi:
“Daha önce odalarımıza, TOBB’a seslendim. Özellikle ricam şu; ne olur şu KOBİ’lere proje yeteneği kazandıracak mekanizmaları devreye alın. Biz size destek verelim, eğitim, danışmanlık desteği verelim, maddi destek verelim. Ama şu KOBİ’lere proje yeteneği kazandıralım. Bunu yapmazsak hangi desteği verirsek verelim geçici olur. Bizim milletimiz bir defa görür ikincisinde, en fazla üçüncüsünde kendisi yapar.”
Işık, sivil toplum örgütlerinin KOBİ’lere proje yeteneği kazandırma konusunda seferberlik ilan etmesi gerektiğini vurguladı.