Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Yozgat’taki programı sırasında gazetecilere yaptığı açıklamada, yasama dokunulmazlığının, yasama faaliyetinde bulunan milletvekillerinin herhangi bir baskı, korku, ilgili muhatap olmaksızın yasama ve denetim faaliyetlerini özgürce yerine getirmeleri için anayasaya konulduğunu belirtti.
Yasama dokunulmazlığının milletvekillerine suç işleme özgürlüğü vermeyeceğini vurgulayan Bozdağ, “Yasama dokunulmazlığı milletvekillerinin sadece görevlerini yapmak için tanınmış bir haktır. Yoksa milletvekillerinin ceza kanunu veya özel ceza kanunlarında suç olarak tanımlanan fiilleri yapmak için onlara tanınmış bir imtiyaz değildir. Yasama dokunulmazlığı, kimseye suç işleme özgürlüğü vermez.” ifadelerini kullandı.
‘Dokunulmazlık tamamen kaldırılıyor değerlendirmeleri doğru değil’
Bozdağ, şunları söyledi:
“Bu, dokunulmazlığın kaldırılması, milletvekillerinin geleceğe dönük dokunulmazlıklarının kaldırılmasına yönelik anlamına gelmemektedir. Bu, dosyalar dışında dokunulmazlığın kaldırılması anlamına da gelmiyor. Bu sadece mecliste bulunan fezlekelerle ilgili ve sınırlı olmak kaydıyla dokunulmazlıkların kaldırılmasını ve bu suçlarla ilgili, sınırlı milletvekillerinin yargılanmasının önündeki engelin kaldırılması sonucu olacaktır. Bazıları bunu yorumlarken, ‘dokunulmazlık tamamen kaldırılıyor, milletvekilliği düşüyor’ şeklinde değerlendirmeler yapıyor. Bunlar doğru değerlendirmeler değil.”
“Muhalefet samimi değil”
Muhalefet partilerinin bu konuda samimi davranmadığını ifade eden Bozdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:
“CHP bu konudaki çağrısında samimiyse, bu anayasa değişikliği konusunda destek verir, ortaklaşa metin de yazılabilir ya da hazır olan bir metin üzerinde mutabakat da sağlanabilir. Bu her halükarda olabilir. MHP Genel Başkanı’nın yaptığı açıklamalara da bakarsak, MHP bu konuda samimi bir yaklaşım ortaya koymuyor. Samimi olan şartsız, fakatsız, amasız, lakinsiz bir araya gelir, yapılacak belli, hep beraber yapmış olursunuz.”