Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, NTV canlı yayınında Yağız Şenkal’in sorularını yanıtladı. Turizmde ve Türkiye’nin kültür alanında yaptığı çalışmaları anlatan Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı 2016 yılında Kurban Bayramı tatilinin kaç gün olacağı konusunda da açıklama yaptı.
KURBAN BAYRAMI TATİLİ KAÇ GÜN OLACAK?
Ramazan Bayramı’nda verilen dokuz günlük tatilde yerli turistin ülke içinde seyahat etme imkanı kazandığını belirten Bakan Nabi Avcı,Kurban Bayramı’nda da muhtemelen 9 gün tatil olacak” ifadelerini kullandı.
Bakan Avcı, “Kurban Bayramı, pazartesi başlıyor, dört gün sürüyor. Cuma günü de birleştirildiği zaman tatil yine dokuz güne çıkıyor. Kurban Bayramı tatili muhtemelen 9 gün olacak” dedi.
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş da bugün yaptığı basın toplantısında kişisel düşüncesi olduğunu ifade ederek Kurban Bayramı’nda da uzun bir tatil olacağını belirtmişti.
KURBAN BAYRAMI TATİLİ NE ZAMAN?
Kurban Bayramı 2016 yılında Eylül ayının ikinci pazartesi gününe denk geliyor. 11 Eylül 2016 Pazar arife gününe denk geliyor. 12 Eylül Pazartesi günü başlayacak olan Kurban Bayramı dört gün sürecek ve perşembe günü sona erecek. Bakan Avcı’nın verdiği bilgiler dikkate alındığında Kurban Bayramı tatili 10 Eylül -18 Eylül 2016 tarihlerinde olacak.
Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı’nın konuşmasından diğer satır başları şöyle:
“UNESCO bünyesinde bulunan en önemli komite Dünya Miras Komitesi’dir. Dünya üzerinde 1031 alan var bu listeye alınan. UNESCO Dünya Miras Komitesi, her yıl listeyi elden geçiriyor. Türkiye geçen sene rekor oyla geçici komiteye kabul edildi. Tehlike altında olan mirasların durumunu tekrardan kontrol ediyor. Bunlar için nasıl tedbirler alınabilir bunlara bakıyor. Bu üyelik iki aşamalı yapılıyor öncelikle geçici liste ve ardından kalıcı liste oluşturuluyor. İstanbul’da yapılan UNESCO zirvesinin ardından Ani’nin de bu listeye alınmasını sağlamak istiyoruz.
Bu komiteye önerilen projeler genellikle birçok ülke tarafından hazırlanır. Şu an biz İpek Yolu projesini öneriyoruz ve bu nedenle aynı medeniyet havzasını oluşturduğumuz ülkelerle birlikte çalışıyor.
Açılışını yaptığımız UNESCO toplatısından önce TÜRKSOY toplantısını yaptık. TÜRKSOY ne? Türksoy Türk dili konuşanların ortak çatı kuruluşu. Biz bu TÜRKSOY’u kurarken UNESCO bünyesinde bulunan Türkçe konuşan ülkelere dedik ki, gelin beraber ortak bir platform kuralım, bunu Nordik ülkeler, Latin Amerika ülkeleri ve Arap ülkeleri yaptı. Birlikte hareket edelim, birlikten kuvvet doğar diye bu TÜRKSOY’u oluşturduk. Bugün sadece Türkçe konuşan ülkeler değil, Balkan ülkelerini de içine alacak şekilde genişleteceğiz. Bosna-Hersek ve Moldova gözlemci olarak TÜRKSOY’a katıldı.
TURİZMDE FİYATLAR NEDEN DÜŞMEDİ?
Yerli ve yabancı turistlere farklı fiyat politikasının uygulanmasının şöyle bir boyutu var. Yabancı turistler bir yıl öncesinden rezervasyonlarını yaptırıyor, ama yerli turist planlarını son dakikada yaptığı için yüksek fiyat politikasına takılıyor.
Turist konusunda da yaptığımız hatayı anladık. Böyle bir sektörü birkaç ülkeye endekslememek lazım. Yani Pazarı sadece Almanya, Rusya gibi ülkelerden oluşturmamamız gerekiyor. Hindistan gibi, Latin Amerika gibi ülkelere de açılıp kendimi onlara tanıtmamız lazım. Rusya ile ilişkileri düzeltme konusunda erken davrandık. Henüz daha sezonun başında sayılırız dolayısıyla inşallah sadece Rusya’ya yönelik olarak değil Almanya’ya da yönelik yakında Almanya’ya da gideceğiz. Rusya’dan 1 milyondan fazla turist gelmesini bekliyoruz. Geçen yılı büsbütün telafi edemeyiz ama 2017’yi kurtaralım düşüncesi vardı turizmcilerle yapılan toplantılarda.
KAÇ KİŞİ İŞSİZ KALDI?
Turizmdeki durgunluk restoranı, taksiyi ve farklı farklı 56 alanı etkiliyor. Aynı şekilde hareketlilik de etkiliyor. Ramazan bayramında iç turizmde yaşanan hareketlilik bu sektöre yeniden can getirdi.
TOPÇU KIŞLASI NE OLACAK?
Atatürk Kültür Merkezi’nin kullanılması artık mümkün değil. AKM sağlamlaştırma için teklif alınan firma da bunun mümkün olmadığını söyledi. Dolayısıyla oraya yeni bir binanın yapılması için çalışmalarımız sürüyor. Taksim’le ilgili çalışmalarda Kültür Bakanlığı’nı ilgilendiren kısmı AKM.