Kapama bahçelerinin sayısının artmasıyla üretimin arttığını ifade eden Bayraktar, “2014 yılında 53 bin 982 dekar alanda 107 bin 243 ton üretim olmuştu. Bu yıl yüzde 4,4 artışla üretimin 111 bin 963 tona çıkmasını bekliyoruz” dedi. Ayva üretiminin Sakarya’nın Sapanca Gölü civarında yoğunlaştığına dikkat çeken Bayraktar, Sakarya’nın geçen yıl üretilen toplam 107 bin 243 ton ayvanın beşte birini tek başına ürettiğini hatırlattı. Bayraktar, Sakarya’yı 15 bin 640 tonla Bursa, 8 bin 595 tonla Bilecik’in izlediğini kaydetti.
ÜRETİCİLERE MEVSİM UYARISI
Bayraktar, ayvanın yetiştiricilik, hasat ve depolama kolaylığıyla birlikte son yıllarda pazarda iyi fiyat bulmasının üreticileri kapama ayva bahçeleri kurmaya yönelttiğini vurguladı. Şemsi Bayraktar, “Üreticilerimizin bahçe kurarlarken ekonomik anlamda ayva yetiştiriciliğini sınırlayan faktörler olan kış soğukları, aşırı nemli iklimler ve rüzgarlar gibi meteorolojik verilere, özellikle yıllara göre kışın düşük sıcaklık değerlerine dikkat etmeleri gerekir” diye konuştu.