‘Aynı dayanışmayı bekliyoruz’

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Paris saldırıları sonrasında gösterilen dayanışmanın benzerini, ABD’de öldürülen Müslümanlar ve Avrupa’da yakılan camiler konusunda da beklediklerini söyledi.

‘Aynı dayanışmayı bekliyoruz’

Pakistan Başbakanı Navaz Şerif ile Başbakanlık Konağında baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından Türkiye-Pakistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi toplantısına katılan Davutoğlu, daha sonra düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu. 

Ahmet Davutoğlu, Pakistan’ın Türklerin, Türkiye’nin de Pakistanlıların ikinci evi olduğunu söyledi. Pakistan’a başbakan olmasının ardından ilk ziyaretini gerçekleştirdiğini belirten Davutoğlu, akademisyen ve dışişleri bakanı olarak da bu ülkeye geldiğini anımsattı. Ahmet Davutoğlu, Türkiye için başbakanlık görevine gelinmesinin ardından ilk ziyaretlerden birinin Pakistan’a yapılmasının gelenekselleşmiş bir tavır olduğunu vurguladı.

Türkiye ve Pakistan’ın yüzyıllardır çok yakın manevi ve kültürel bağlarıyla güçlü tarihi köklere sahip olduğunu dile getiren Başbakan Davutoğlu, Pakistan halkının, Türklerin özgürlük savaşı boyunca gösterdiği dayanışmayı asla unutmayacaklarını ifade etti. Davutoğlu, o zamandan bu yana ne zaman Pakistan bir sorunla karşılaşsa bunun aynı zamanda Türkiye’nin bir sorunu ve ne zaman Türkiye bir problem yaşasa her zaman Pakistan’ın Türkiye’nin yanında olduğunu anlattı.

Başbakan Davutoğlu, bu iki ülkenin terör başta olmak üzere her türlü afet yönetimi konusunda dayanışma gösterdiğini belirterek “Bu nedenle Pakistan’da terörizm ve doğal afetler nedeniyle evlerini geçici olarak terk etmek zorunda kalan insanlar için 20 milyon dolar ilave yardım yapacağımızı belirtmek isterim. Türkiye her zaman Pakistan halkının yanında olacaktır” diye konuştu. 

Davutoğlu, şöyle devam etti:

“Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantımızda bölgesel ve uluslararası ve ikili birçok konuyu ele aldık. İkili ilişkilerde terörizme karşı güvenlik, ticaret, enerji, ulaşım ve diğer birçok alanda önemli kararlar aldık.

Gelecek aylarda serbest ticaret anlaşmasını mümkün olan en kısa sürede sonuçlandıracağız. Çünkü 2 yıl içinde en az 3 milyar dolar ve gelecek yıllarda 5 ila 10 milyar dolar olması gereken ticaret hacmimizin düşüş gösterdiğini fark ettik. Daha etkileşim ve işbirliğine ihtiyaç duyduğumuz ticari ilişkilerimizde çok iyi bir potansiyele sahibiz. Türkiye ile Pakistan birbirine komşudan da öte yakındır ancak coğrafi uzaklık nedeniyle daha etkili ulaşım yollarına ihtiyacımız var. Bu nedenle Pakistan Uluslararası Hava Yollarının yanı sıra Türk Hava Yolları’nın bu iki ülkeye daha çok sayıda sefer yapmasını istiyoruz. Sivil havacılık anlaşmaları, demiryolu bağlantıları ve deniz taşımacılığı konuları da çalışacağımız önemli ulaşım alanları. Enerji ve afet yönetimi gibi konularda beraber çalışmaya hazırız.”

Bugün 11 anlaşma imzaladıklarını belirten Davutoğlu, bu anlaşmaların nasıl uygulandığını görmek için izleme mekanizmalarının da mevcut olduğunun altını çizdi.

Eminim ki Türkiye-Pakistan işbirliği gelecekte de sürecektir

Davutoğlu, zorlukların yaşandığı bölgelerde Pakistan ile Türkiye’nin yakın ve işbirliği içerisinde strateji yürüttüğünü ifade ederek “Afganistan’ın barış ve istikrarı Pakistan ve Türkiye’nin barış ve istikrarı anlamına gelir. Bu yüzden biz Türkiye-Pakistan ve Afganistan arasında üçlü mekanizma yürütüyoruz” dedi. Afganistan’daki dönüşümün ardından Türkiye’nin Afganistan ve Pakistan liderlerinin mükemmel işbirliğini görmekten mutlu olduğunu dile getiren Ahmet Davutoğlu, Pakistan’ın Hindistan ile yürüttüğü komşuluk ilişkilerini de desteklediklerini söyledi. Davutoğlu, Türkiye’nin daima bu tür barış amaçlı girişimlere destek olacağını kaydetti.

Türkiye’nin çevresindeki Suriye, Irak, Kıbrıs ve diğer konularla ilgili mevkidaşına bilgi verdiğini aktaran Davutoğlu, Şerif ile terörizm ve islamofobik saldırılar konusunda ortak duruşa sahip olduklarını belirtti.  

Geçen haftalarda teröre karşı yürüyüşe katılmak için Paris’e gittiğini hatırlatan Davutoğlu, şunları söyledi:

“ABD’de Müslümanların öldürülmesiyle ya da Avrupa’da camilerin yakılmasıyla ilgili de tüm Avrupa ülkeleri ve ABD’den de aynı dayanışmayı bekliyoruz. Bugün, bütün insanlık için terörizme, her türlü ırkçılığa, yabancı düşmanlığına, islamofobik eğilimlere karşı omuz omuza mücadele etme zamanıdır.”

Başbakan Davutoğlu, Asya’nın önde gelen iki demokrasisi olarak Pakistan ve Türkiye’nin uluslararası alanda hedeflerinin aynı olduğunu, birbirlerini desteklediklerini ve desteklemeye devam edeceklerini vurguladı.

Türkiye’nin desteğine teşekkür

Pakistan Başbakanı Navaz Şerif de iki ülke arasındaki ilişkilerin benzersiz olduğuna dikkati çekerek Peşaver’deki okula düzenlenen saldırı sonrasında Türkiye’nin kesintisiz desteğine ve dayanışmasına şahit olduklarını belirtti. Şerif, Türk halkına ve yöneticilerine Pakistan’ın bu oldukça zor anında gösterdiği destek için teşekkürlerini iletti.

Türkiye’nin başarılarını, hem bölgesel hem de küresel barış ve güvenliğe katkılarını takdir ettiklerini dile getiren Şerif, Türkiye’nin G-20 başkanlığının bunun başka bir kilometre taşı olduğunu ifade etti.

Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi’nin (YDİK) dördüncü toplantısını yaptıkları bilgisini veren Şerif, YDİK’nin ikili ilişkilere stratejik odak ve yön verdiğini, siyasi işbirliği, ticaret, yatırım ve bankacılık, enerji, ulaşım, iletişim, eğitim ve kültürel turizm gibi kilit alanları etkilediğini kaydetti.

Şerif, toplantıda iki ülke arasındaki özel ilişkiyi güçlü ve stratejik ortaklığa çevirmek için ortak taahhütleri bir kez daha yinelediklerini söyledi.

Navaz, tarafların, ikili ticareti, yatırımı ve ortaklığı artırmak konusunda hemfikir olduğunu vurguladı.

Toplantı öncesinde imzalanan mutabakat muhtıralarının çeşitli alanlardaki ikili işbirliğini daha da ilerleteceğinin altını çizen Şerif, “Şüphemiz yok ki Pakistan-Türkiye ilişkileri daha da güçlenecek, inşallah bölge ve ötesindeki istikrarın faktörlerinden olacak” diye konuştu.

Bölgesel ilişkiler

Bölgesel konularda da görüş alışverişinde bulunduklarını aktaran Başbakan Navaz Şerif, Davutoğlu ile yaptığı görüşmede, Pakistan’ın Hindistan’la iyi komşuluk ilişkileri tesis etme ve Keşmir sorununun barışçıl çözümü konusundaki çabalarını anlattığını ifade etti. Şerif, Pakistan’ın bölgesel barış ve istikrar için ortaya koyduğu yapıcı yaklaşımların karşılık görmesini umduklarını söyledi.

Afganistan ve Pakistan arasındaki yeni, tarihi safhanın yanı sıra siyasi, güvenlik, terörle mücadele, ticaret ve ekonomik konularda giderek artan çok yönlü işbirliğinin de altını çizdiklerini kaydeden Şerif, Paris saldırısı ve sonrasıyla ilgili durumu da ele aldıklarını belirtti.

Görüşmede, ifade özgürlüğü adı altında, İslam’ın kötülenmesinden ve Hazreti Muhammed’e hakaret edilmesinden duyduğu derin üzüntüyü de ifade ettiğini aktaran Şerif, terörün her türlüsünü lanetlediğini ifade etti.

Şerif, Türkiye ve Pakistan’ın yakın işbirliği içinde çalışmayı sürdüreceğini sözlerine ekledi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X