Balcalı Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Yeşim Taşova, hastaların ölümünün hayvandan insana geçen bir hastalıktan kaynaklandığını düşündüklerini ancak kesin nedenin otopsi ve tahliller sonucu ortaya çıkacağını söyledi. Tufanbeyli İlçesi’ndeki Çukurkışla Köyü’nde büyükbaş hayvancılıkla uğraşan Tahsin Özmen’in yaklaşık 10 gün önce inekleri rahatsızlandı. İneklere bakmak için köye gelen bir veteriner, Tahsin Özmen’in kardeşi 53 yaşındaki Selahattin Özmen ile birlikte inceleme yaptı. Rahatsızlanan ineklerden birini keserek inceleyen ve inekte kanama bozukluğu saptayan veterinere Selahattin Özmen de yardım etti.
İÇ KANAMA ŞÜPHESİYLE TEDAVİYE ALINDI
Bir kaç gün sonra 4 inek aniden ölürken, Tahsin ve Selahattin Özmen’in teyzeleri Zülfiye Özmen de yaşamını yitirdi. Kalp rahatsızlığı nedeniyle yaşamını yitirdiği düşünülen Zülfiye Özmen, köyde toprağa verildi. Geçen 2 Temmuz’da ise Selahattin Özmen ve eşi 49 yaşındaki Mine Özmen, karın ağrısı, ishal ve yüksek ateş şikayetiyle Tufanbeyli Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Buradan acil olarak önce Kozan Devlet Hastanesi’ne ambulansla sevk edilen Mine ve Selahattin Özmen çifti, buradan da iç kanama şüphesiyle Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi’ne götürüldü.
ARKA ARKAYA ÖLDÜLER
Hastanenin acil servisinde tedaviye alınan Özmen çiftinde, kanamalı olarak böbrek ve karaciğer yetmezliği saptandı. Enfeksiyon Hastalıkları Servisi’nde hayvansal bir bakteri olan leptoskiroz ve Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) ön tanısı konulan hastalar, durumları ağırlaşınca Dahiliye Yoğun Bakım Ünitesi’ne kaldırıldı. Burada yapılan tüm müdahalelere karşın Selahattin ve Mine Özmen bugün öğle saatlerinde yarım saat arayla yaşamlarını yitirdi. Özmen çiftinin cenazesi otopsi yapılmak üzere Adana Adli Tıp Morgu’na kaldırıldı.
ÖRNEKLER İNCELENİYOR
Kesin ölüm nedenlerinin belirlenmesi için Mine ve Selahattin Özmen’den alınan örnekler, Balcalı Hastanesi ve İl Halk Sağlığı Müdürlüğü laboratuvarlarında inceleniyor. Ölen ineklerden alınan örnekler de İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün laboratuvarına gönderildi. Hastane önünde bekleyen Selahattin Özmen’in eniştesi Mustafa Gürün, olayla ilgili çok bilgilerinin olmadığını ayrıca kendilerine de bir açıklama yapılmadığı söyledi.
‘KKKA ŞÜPHESİ DE VAR’
Balcalı Hastanesi Başhekimi ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Yeşim Taşova ise, şunları kaydetti:
“Bu hastalarda ilk etapta hayvansal bir bakteri türü olan leptoskiroz ve Kırım Kongo Kanamalı Ateş (KKKA) gibi ön tanı konularak baştan itibaren tüm temas ve izolasyon önlemleri alındı. Her 2 hastanın hayvancılıkla uğraştığı görülüyor. Bundan yaklaşık 10 gün önce hayvanlarında ishal ve ani ölüm oluyor. Ölmeden önce bir hayvanlarını kestikleri ve o hayvanda da kanama bozukluğu görülüyor. Nitekim her 2 hastamızda da kanama ve pıhtılaşma bozukluğu ile birlikte çok hızlı ilerleyen bir şok tablosu vardı. Durumla ilgili olarak hem Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü hem de Sağlık İl Müdürlüğü ile irtibat halindeyiz. Kendileri baştan itibaren bilgilendirilmişler. Olayı baştan beri biliyorlar. Gerekli uyarılar ve bildirimler yapıldı. Ne olduğunu tam bilmiyoruz. Hem hayvanlardan hem hastalarımızda yapılan tetkikler tekrar irdeleniyor. Maalesef kaybettiğimiz 2 hastamızdan aldığımız tetkiklerin incelemesi hem bizim hem de Halk Sağlığı Müdürlüğü laboratuvarlarında devam ediyor. Her 2 hastamızda da ileri derecede pıhtılaşma bozukluğu yanı sıra çoklu organ yetmezliği var. Şok tablosuyla maalesef hastalarımızı kaybettik. Bu bulgulardan yola çıkarak hastalarımızın ölümüne ilk etapta hayvandan insana geçen bir hastalık olabileceğini varsayıyoruz. Bu tür vakalarda hem sağlık çalışanlarını ve diğer hastalarımızı korumak adına bulgularında da benzerlik olması nedeniyle KKKA’yı da ön tanının içine alarak önlem aldık. Tetkiklerimiz zaten laboratuvarlara gitti, sonuçlarını bekliyoruz.”