Aşağı Avusturya eyaletinin Traiskirchen kentinden 13 otobüsle başkent Viyana’ya gelen “Traiskirchen ile Dayanışma Platformu” üyeleri, Burgtheather Meydanı’nda toplandı.
Elllerinde “Yeter artık bayan İçişleri Bakanı” ve “Mültecilerin barınması bir insan hakkıdır” yazılı pankartlar taşıyan eylemciler, düdük çalarak İçişleri Bakanlığı’na yürüdü. Bakanlık binasının önünde toplanan eylemciler, düdükler çalarak Halk Partili (ÖVP) İçişleri Bakanı Johanna Mikl-Leitner’i protesto etti.
Burada bir konuşma yapan Sosyal Demokrat Partili (SPÖ) Traiskirchen Belediye Başkanı Andreas Babler, İçişleri Bakanı Leither’in mültecilerin kötüleşen durumu nedeniyle sorumlu olduğuna inandığını ve bu yüzden söz konusu protestoyu organize ettiklerini söyledi.
“İnsanlık dışı uygulamaya son verin”
Mülteciler için boş binalar varken çadırlara hapsedilmelerinin kabul edilemez olduğunu belirten Babler, “Kullanılabilecek yüzlerce bina boşta dururken, insanların çadırlarda kalması ve orada uyumak zorunda kalması anlaşılamaz. Sayın bayan bakan, bu insanlık dışı uygulamaya bir son verin” ifadelerini kullandı.
Mülteciler için çadırlar kurulmasının yasa dışı olduğunu kaydeden Babler, Traiskirchen’deki fazla sığınmacıların kotalara uymayan diğer eyaletlere transfer edilmesini istedi. Babler, cimri politikalar izlediğini ileri sürdüğü Bakan Leitner’i sorumlu davranmaya davet etti. Eylemciler, konuşmaların ardından olaysız dağıldı.
Yaklaşık 480 kişi kapasiteli Traiskirchen Mülteci İşlem Merkezi’nde 2 bin mülteci kalıyor. Merkezde kalanların çoğunluğunu ise ailesi olmayan 18 yaşından küçük çocuklar oluşturuyor.
Eyaletler kotalara uymuyor
Bakan Leitner, Viyana, Aşağı Avusturya ve Steirmark eyaletlerinin mülteci kotalarına uyduğunu belirterek, diğer eyaletlerin de kotalara uyması için çağrı yapmıştı. Buna rağmen diğer altı eyalet, sığınmacı kotasına uymuyor. Bunun üzerine İçişleri Bakanı Leitner’in talimatıyla geçtiğimiz haftalarda sığınmacılar için çadırlar kurulmaya başlamış ve yaklaşık bin sığınmacı çadırlara yerleştirilmişti.
Çadırlarda kalan sığınmacılar, mülteci başvuru sürecinin aylar sürmesi ve 32 dereceye ulaşan hava sıcaklığı nedeniyle koşulları protesto etmişti.
2014 yılında 28 bin sığınma başvurusunun yapıldığı Avusturya’da bu yıl 70 bin mülteci başvurusu yapılması bekleniyor.