Murat Günay
Kamera: Bircan ÖRSEL / Kurgu: Dilek ÖZYER
Sadece burs vererek kenara çekilmeyen TEV’in Bursa Şubesi Başkanı Mehmet Çalışkan öğrenciler ile bizzat ilgilenerek onları takip ediyor.
Kentteki Hayri Tokaman Sağlık Meslek Lisesi, Zeki Müren Güzel Sanatlar Lisesi inşaatlarının yapılması ve bu okullardaki öğrencilere burs verilmesi faaliyetleri ülkemiz için örnek çalışmalardan sadece ikisi. Bursa’nın köklü sanayici ailelerinin destek verdiği TEV oldukça başarılı çalışmalara imza atıyor. Türk Eğitim Vakfı (TEV) Bursa Şubesi Başkanı Mehmet Çalışkan ile geçen on yılı değerlendirdik.
Sayın Mehmet Çalışkan, kaç senedir TEV Bursa Şubesi’ni yönetiyorsunuz?
Son on senedir Türk Eğitim Vakfı Bursa Şubesi Başkanlığı görevini yürütüyorum. Bunu yapmaktan da gerçekten gurur duyuyorum. Buradaki motivasyonumuz ise gençlere dokunmak ve onlara yardımcı olmaktır. Bu iletişim, şefkat verecek kadar yumuşak olabiliyor ya da cesaret verecek kadar da güçlü olabiliyor. Bunu yapmamız gerekiyor, geleceğimize ve gençlerimize dokunmamız lazım. Bu konuda, sizlerin bizleri desteklemeniz bence çok önemli bir artı değerdir. Çok teşekkür ederim.
TEV için çalışmak size neler kattı?
Ben sürekli, ‘daha fazla ne yapabilirim?’ sorusunu sorarım. Bu da beni hep canlı tutar çünkü insanlara yardım edebilmek benim için her şeyin üstünde geliyor. 1967 yılında yaklaşık 205 hayırseverin katılımıyla değerli iş insanımız Vehbi Koç’un liderliğinde kurulan vakfımıza sanayiciler, yöneticiler, sanatçılar, siyasetçiler, akademisyenler destek olmaktadır. Buradaki ana motif; memleketin kalkınmasıdır. “Türkiye’nin kalkınması da eğitimle olur” diyerek yola çıkıyorlar. Eğitimin olmadığı bir yerde görüyoruz dünyada neler olduğunu.
Bugüne dek Bursa’da çalışmalarınız boyunca kaç örenciye TEV bursu verilmiştir?
Her sene yaklaşık 300 – 350 öğrenciye burs veriyoruz. Kurulduğundan bugüne dek vakfımız, Bursa ve çevre illeri de kapsayacak biçimde, 36 – 37 bin öğrenciye burs vermiştir. İlk başta, ‘190 öğrenciye burs verelim’ diyerek başladığımız yolculuğumuzda bugüne dek 270 bin öğrenciye burs vermişiz. Türkiye genelinde yıllık 7 bin öğrenciye burs verirken 2022 yılında bu sayıyı yaklaşık
9 bin öğrenciye çıkardık. 2023 yılı için ise planlamamızı 12 bin öğrenci olarak yaptık. Yani günden güne artmaktadır.
Doğal afetler için de özel fonlar açıyor musunuz?
Her yıl eylül ayında burs fonlarını açıyoruz. Geçen yaz bu fonları üniversite öğrencileri için açtığımızda başvuru sayısı ancak 60 bin öğrenciyi zor toplamıştık. Üstün başarı, yüksek lisans, normal üniversite eğitim bursları ve meslek lisesi burslarımızı yine duyurduk ve bu 60 bin öğrenci içinden 12 bin öğrenciye burs verecektik. Ancak bu sene 6 şubatta yaşanan ve 11 ilimizi yıkan deprem afetinden sonra o bölgede de özel bir fon açtığımızı duyurduk. İnanılmaz bir başvuru oldu. Bir hafta içinde 94 bin 200 küsur öğrenciden başvuru aldık, bunun tamamı deprem bölgesinden geldi. Demek ki insanlar bekliyorlar ve ihtiyaçları var. İşte bu noktadaki güvencem ise insanımızın duyarlılığıdır.
Sizin gibi güvenilir bir insanın, Bursa’da TEV yöneticiliğinden önce de önemli görevlerde çalıştığını biliyoruz. Ayrıca Bursa’nın eski ve köklü aileleri ile ya komşuluk ya da bağışçılık/hayırseverlik ilişkileri kurdunuz. Bursa da aslında güvenilir ve yardımlaşmaya değer veren bir şehir değil mi?
Çok önemli bir noktaya değindiniz. Bursa’daki yardımlaşmanın sınırı yok. TEV Bursa Şubesi’nin Yürütme Kurulu’nda çok değerli isimler var. Bu isimler, Bursa sanayisinin ileri gelenleridir. Hemen hemen hepsiyle ailece görüşürüz. 40 yıldır kentimizin büyükleriyle diyaloğumuz sürüyor. Şenol Şankaya, Hüseyin Özdilek, Ertuğrul Kaplan, İbrahim Orhan, Erol Türkün, Ali İhsan Yeşilova, Şükrü Akyollu, Cem Çakır, Esra Ceyhan, Osman Nuri Canik çok değerli insanlardır. Hepsi çalışmalarını bilinçli biçimde yapan insanlardır. Bursa’ya çok önemli katkıları olmuş insanlardır. Sadece sanayileşme anlamında söylemiyorum. Aynı zamanda insan eğitimine verdikleri önem yüzünden de değerlidir bu insanlar. Hepsine ve Bursa’da daha birçok hayırsevere ne kadar teşekkür etsek azdır.
Bursa’da, burs verilmesinin ötesinde ne gibi etkinlikler yapılıyor?
Bağışçılarımızın destekleriyle okullar ve öğrenci yurtları yapılıyor. Örneğin, yine sanayici dostumuzun bağışı sayesinde kentimizin doğu kısmında, Bursa Teknik Üniversitesi’ne yakın konumda 300 – 350 kişilik bir ‘kız öğrenci yurdu’ yapılması için ilk adımları attık. Bütün bunların ötesinde birey olarak bağışçı olabilirsiniz. Yine Bursa’da, 2023 yılının 8 Mart Kadınlar Günü’nde 400 bin liralık bağış topladık. Ayrıca; TEV tarafından Bursa’da yaptırılan Hayri Tokaman Sağlık Meslek Lisesi’nde şu anda 267 öğrenci okumaktadır ve onlara da burslar sağlamaktayız. Yine Bursa’da Robert Bosch şirketinin kuruluşunun 50. yılında 50 meslek lisesi öğrencisi okutmak için 50 bin Euro bağış topladık. Bu öğrencileri 5 ayrı okuldan seçtik. Bunu ileriki yıllarda da devam ettirmek istiyorum. Sadece bursu verip köşeye çekilmiyoruz. Örneğin, Bursa Devlet Tiyatrosu Müdürümüz Sayın Arzu Tan Bayraktutan sağ olsunlar, öğrencilerimize her ay 5 öğrencimiz için tiyatro biletleri sağlıyor. Bursa Devlet Senfoni Orkestrası konserlerine her hafta Bursa Filarmoni Derneği Başkanımız Sayın Mehdi Kamruz sayesinde, sağ olsunlar, 10 bilet sağlayıp öğrencilerimizi klasik müzik konserlerine götürüyoruz. Bütün bunların yanında burs alan öğrencilerimize teknik fabrika gezileri düzenliyoruz. Sanayici dostlarımız sağ olsunlar, her zaman bizlere yardımcı oluyorlar.
Ne gibi bağışlar yapılabilir?
Hibeler ve vasiyetler aracılığıyla TEV’e destek olmak mümkündür. Vakıf merkezimizin mali ve hukuki işler koordinatörleri bütün süreçleri şeffaf biçimde işletmektedirler. TEV web sitesinde amaçlarımız, çalışmalarımız net bir şekilde izlenebilmektedir. Her sene faaliyet raporlarımızı bir kitap halinde yayımlıyoruz. Çalışmalarımızda biz öğrencilere ne veriyoruz, ne gibi destekler sağlıyoruz? Bütün bunları okumak öğrenmek mümkündür.
Bursa’da başka ne gibi fonlar oluşturdunuz?
Kentimiz çok büyük değerleri olan bir kenttir. Bu değerlere sahip çıkmamız ve gelecek nesillere aktarmamız gerekir. Bu değerlerden biri de dünyaca ünlü sanat güneşimiz rahmetli Zeki Müren’dir. Ona, eşim tarafından, ‘Eğitim Güneşi’ ismi uygun görülmüştür çünkü vasiyetinin önce tamamını TEV’e bağışlamıştır. Daha sonra karar değiştirip vasiyetinin bir kısmını Mehmetçik Vakfı’na bağışlamıştır. Onun anısına Bursa’da Zeki Müren Güzel Sanatlar Meslek Lisesi’ni Mehmetçik Vakfı ile ortaklaşa TEV yaptırmıştır. İşte bu da Bursa’nın bir değerinin yaşatılması için verilmiş bir çabadır. Bu çaba ile 72 ilde, ‘Zeki Müren Burs Fonumuz’ sayesinde bugüne dek 4 bin 500 öğrenciye burs verdik.
Sayın Çalışkan, Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılını kutlayacağız bu sene. Duygu ve düşüncelerinizi öğrenebilir miyim?
Bizim demokrasiye sahip çıkmamız lazım. Atatürk İlke ve İnkılapları ışığında hem Türk Eğitim Vakfı çalışmalarını hem de günlük yaşantımızı sürdürmemiz gerektiğini düşünüyorum. Şu anda bu değerlerin gerekliliğini daha iyi anlıyoruz. Bu bilinci muasır medeniyetler seviyesinin ötesine çıkarmak için sürekli okumamız ve öğrenmemiz lazım. Ulu önder Atatürk’ü ve Cumhuriyetimizin kurucu kadrolarını minnetle anıyoruz.