Assağlık Danışmanlık Eğitim Medikal ve Destek Hizmetleri Kurucu Ortağı Kurtuluş Aslan, “Medikal Muhasebenin Dünü, Bugünü, Yarını” konulu bir çalışma yayınladı…
Çalışma şöyle;
Medikal Muhasebe Kavramı Nedir ?
Sağlık kuruluşundan hizmet alımı sonucu oluşan maliyetlerin SGK’ya fiyatlandırılmasını, fatura edilmesini, faturaların takibini ve tahsilini sistematik olarak takip eden muhasebe departmanının gerçekleştirdiği işlemlere Medikal Muhasebe denilmektedir.
Medikal muhasebe kavramı ,Türkiye’de 1980 yılından itibaren sağlıkta çeşitli düzenlemeler yapılmıştır ancak en kapsamlı çalışma 2003 yılında yapılmıştır.
Medikal muhasebe süreci, 2003 yılında öncelikle Emekli Sandığı ve Devlet Memurlarına Maliye Bakanlığı’nın fiyat tespit ve uygulama kitapçığı olan ve eski adıyla Bütçe Uygulama Tebliği’ne (BUT) göre sağlık hizmetlerinin ödemelerinin tek çatı altında kararlaştırılması ile başlayan bir süreçti.
Sonrasında SOSYAL GÜVENLİK KURUMU KANUNU(Kanun No. 5502 Kabul Tarihi : 16/5/2006)
20.05.2006 tarihli ve 26173 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 5502 sayılı Kanunla Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanlığı kurulmuştur.
https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2006/05/20060520-2.htm
Eylül 2008 tarihinde yeni adıyla ve ödeme kurumu olan SGK Başkanlığı’nın SUT (Sağlık Uygulama Tebliği) adını verdiği hem hizmet hem fiyat listeleriyle birlikte SSK mensubu hastaların faturaları genel fatura halinde Sosyal Sigortalar Genel Merkezi Müdürlüklerine tüm hastaların evraklarıyla beraber teslim edilmeye başlanmıştır.
2009 tarihinde yeni sözleşmeler ve örnekleme yöntemiyle evrak teslimlerine devam edildi. Bu uygulamayla Medula Sisteminin ve Merkez Müdürlüklerinin çok iyi işler hale geldiğini söylenebilir. Günümüzde ; Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yayınlanan Medula Kullanım Klavuzunda belirttiği üzere 26/02/2018 tarihinden itibaren artık tedavi belgeleri klasörler halinde bağlı bulunduğumuz Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne teslim edilmeyerek , elektronik ortamda medula fatura takip ekleri kısmına eklenme yoluna gidilmiştir.
Bu durum Sağlık Hizmet Sunucuları nı büyük bir yükten kurtarmıştır. Evrak tasnifini azaltmıştır.
Her geçen gün Sosyal Güvenlik Kurumu hem mevzuat hem teknolojik anlamda gelişmektedir. Kendini sürekli yenilemektedir.
Sağlık Bakanlığı 10 Şubat 2022 tarihinde UZAKTAN SAĞLIK HİZMETLERİNİN SUNUMUHAKKINDA YÖNETMELİK yayınlamıştır. Bu yönetmelikte uzaktan muayene ,rapor ve reçete yazılmasının önü açılmıştır. Sosyal Güvenlik Kurumu bu yönetmeliğe nasıl uyum sağlayacağı ve ne şekilde düzenleme yapacağı merak konusu ….
Robotlardan 3 boyutlu yazıcılara, çoğu teknolojik gelişme tıp alanında kullanılıyor. Gelecekte de Sağlık ,METAVERSE SAĞLIK olacaktır…